Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis saattoi tuhota suomalaistenkin löydöt Palmyrassa

Suomalaisarkeologi: Museonjohtaja teloitettiin ja hänen poikaansa kidutettiin

Ulkomaat
 
Muinaisjäänteiden rippeet Palmyrassa
Muinaisjäänteiden rippeet Palmyrassa
Ilmakuvat kertovat, kuinka paljon Palmyran muinainen kaupunki Syyriassa on kärsinyt tuhoja Syyrian sodan näyttämönä. Toimittaja: Heidi Lämsä, leikkaus: Janne Järvinen, kuva: Reuters / ROSSIYA 24

Suomalaisten arkeologien tekemät löydöt Palmyran muinaisessa kaupungissa Syyriassa ovat saattaneet tuhoutua terroristijärjestö Isisin hävitysvimmassa. Suomalaislöydöt talletettiin Palmyran museoon, joka on kärsinyt pahoja tuhoja.

Tuhot paljastuivat, kun syyrialaisjoukot saivat sunnuntaina venäläisten tuella vallattua kaupungin takaisin. Isis oli pitänyt Palmyraa hallussaan viime vuoden toukokuusta ja tuhonnut monin paikoin Unescon maailmanperintökohteen jäämistöä.

”Museon kärsimät tuhot ovat hirveät. Patsaiden päitä on murskattu, kuten Isis on tehnyt muuallakin, esimerkiksi Irakissa”, kertoo suomalaisarkeologeja Palmyrassa johtanut Lähi-idän arkeologian dosentti Minna Silver Oulun yliopistosta. Hän on toiminut viime aikoihin asti arkeologian professorina Mesopotamiassa Turkin ja Syyrian rajalla.

Myös museon johdolle kävi kaltoin. Silverin mukaan Isis teloitti eläkkeelle siirtyneen museonjohtajan ja kidutti hänen museonjohtajaksi siirtynyttä poikaansa saadakseen selville, mihin aarteet piilotettiin ennen Isisin tuloa kaupunkiin. Kidutettu museonjohtaja on huonossa kunnossa ja hän yrittää päästä hoidettavaksi länsimaihin.

”Löytömme olivat esihistoriallisia piiesineitä, keramiikkaa ja joitain patsaiden kappaleita. Niin sanottuja aarteita kuten kultaa emme löytäneet. Mutta meille arkeologeille ihmistoiminnan kaikki menneet jäljet ovat arvokkaita. Löytöjemme kohtalosta ei ole tietoa”, Silver sanoo.

Tiedossa ei ole sekään, onko Helsingin yliopiston edesmenneen arkeologian professorin Carl Fredrik Meinanderin matka-arkku vielä tallessa. Arkku ja siihen talletetut löydöt jäivät Palmyraan, kun Silver lähti kaupungista 2010.

Syyrian muinaismuistoista vastaava johtaja Maamoun Abdulkarim on arvioinut, että alustavien selvitysten mukaan noin 80 prosenttia Palmyran paikoista oli ”hyvässä kunnossa”. Silver yhtyy arvioon nähtyään kuvia takaisin vallatusta Palmyrasta.

Silverin mukaan Palmyrassa on tuhoutunut muun muassa länsiseemiläisten kansojen ylijumalan Baalin temppelin sisin osa, hautatorneja, riemukaari sekä yksi pienempi temppeli. Myös alueen linnake on kärsinyt vahinkoja.

”Baalin temppeliä ei saada koskaan samanalaiseksi kuin mitä se on ollut, sillä kiviosat ovat menneet kappaleiksi. Jälleenrakennuksessa täytyy vain käyttää vastaavanlaista kiveä. Olin Taiwanissa esittelemässä hautatornien mallinnoksia, kun seuraavana päivänä ne tuhottiin. Sitä ennen ne saivat seistä paikallaan 2 000 vuotta”, Silver sanoo.

Jos ja kun Palmyraa päästään joskus korjaamaan, on Silverin työllä merkittävä osa tuhojen korvaamisessa. Silver kun johtaa Syyrian kulttuuriperintöhanketta, jonka tarkoituksena on tehdä esimerkiksi Palmyrasta 3d-mallinnoksia. Niiden avulla tuhoutuneet paikat pystytään korjaamaan.

”Meillä on useita insinöörejä ja arkkitehtejä sekä parhaimmat ja viimeisimmät tekniset keinot käytettävissä. Toivotaan että pääsemme mukaan jälleenrakennukseen. Ainakin työtämme tullaan hyödyntämään.”

Ennen sotaa Palmyran aavikkokaupunki oli merkittävä turistikohde. Palmyran kukoistuskausi kesti ajanlaskumme alusta kolmisensataa vuotta eteenpäin.

Kaupunki oli materiaalisesti vauras kulttuuripaikka ja elävä kauppakeskus Kiinasta Eurooppaan kulkevan silkkitien varrella. Välillä kaupunki toimi Palmyran valtakunnan pääkaupunkina ja välillä se oli Rooman vallan alla. Palmyran mahtavuutta on verrattu Jordanian Petraan sekä Italian Pompeijiin.

Sana
Isis on hakannut Palmyran museossa patsailta päitä irti.
Isis on hakannut Palmyran museossa patsailta päitä irti.
Rossiya 24
Palmyran muinaiskaupungin amfiteatteri.
Palmyran muinaiskaupungin amfiteatteri.
Rossiya 24
Maanantaina kuvattu ilmakuva Palmyrasta.
Maanantaina kuvattu ilmakuva Palmyrasta.
Sana
Lauantaina julkaistu yleiskuva Palmyrasta.
Lauantaina julkaistu yleiskuva Palmyrasta.
Reuters
Baalin temppeli vuonna 2010.
Baalin temppeli vuonna 2010.
Sana
Isis on hakannut kasvot muinaisista teoksista Palmyran museossa.
Isis on hakannut kasvot muinaisista teoksista Palmyran museossa.
Sana
Palmyran museon sisäänkäynnin luona makasi vaurioitunut patsas.
Palmyran museon sisäänkäynnin luona makasi vaurioitunut patsas.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat