Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisoikeusjärjestö: Boko Haram sieppasi satoja lapsia Nigeriassa – tapauksesta vaiettiin

Vanhemmat eivät puhuneet yli 300 lapsen sieppauksesta, koska pelkäsivät maan johdon vihastuttamista.

Ulkomaat
 
Joe Penney / Reuters
Boko Haramin lippu liehui Damasakin kylässä vuosi sitten. Äärijärjestön sotilaat sieppasivat Damasakista satoja lapsia vuonna 2014, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Boko Haramin lippu liehui Damasakin kylässä vuosi sitten. Äärijärjestön sotilaat sieppasivat Damasakista satoja lapsia vuonna 2014, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Kuva: Joe Penney / Reuters

Nigeriassa on paljastunut jälleen laaja, ääri-islamistisen Boko Haram -ryhmän tekemä lasten sieppaus.

Boko Haram sieppasi Damasakin kylästä satoja lapsia ja naisia marraskuussa 2014, mutta tapauksesta on vaiettu, kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tällä viikolla.

Järjestön mukaan Boko Haram sieppasi Damasakista yhteensä 400 lasta ja naista. Tapaus ei ole saanut lainkaan samanlaista julkisuutta kuin vain muutamaa kuukautta aiemmin huhtikuussa 2014 tapahtunut koulutyttöjen sieppaus Chibokin kylästä. Sieltä Boko Haram vei 276 tyttöä, joista suurin osa on edelleen kateissa.

Boko Haram hyökkäsi Damasakiin 24. marraskuuta 2014. Hyökkäyksessä kylään kuoli uutistoimisto AFP:n haastattelemien kylän vanhimpien mukaan yli 200 ihmistä.

Boko Haramin taistelijat valtasivat välittömästi kylässä sijaitsevan koulun ja lukitsivat sinne koulun 300 oppilasta. Oppilaat olivat HRW:n mukaan 7–17-vuotiaita.

Boko Haram käytti koulua tukikohtanaan, ja toi sinne muita alueelta sieppaamiaan lapsia ja naisia. Osa naisista ja lapsista kuoli vankeudessa, koska heille syötettiin pilaantunutta ruokaa.

Sadat kylän asukkaat yrittivät paeta uimalla läheisen joen yli, mutta monet heistä hukkuivat tai heitä ammuttiin. Boko Haram pakotti vangitsemansa miehet hävittämään kaduilla ja joessa lojuvia ruumiita joukkohautoihin.

Kun naapurimaiden Nigerin ja Tšadin joukot lähestyivät Damasakia maaliskuussa 2015, Boko Haramin taistelijat pakenivat. He veivät mukanaan vankeinaan pitämänsä 400 lasta ja naista.

Kylästä löytyi satoja ruumiita. Osaa oli ammuttu ja osalta oli katkaistu kaula.

HRW:n mukaan on epäselvää, onko Nigerian hallitus tehnyt mitään lasten ja naisten löytämiseksi ja vapauttamiseksi.

”300 lasta on ollut kadoksissa vuoden ja Nigerian hallitukselta ei ole kuultu sanaakaan”, HRW:n tutkija Mausi Segun sanoi järjestön nettisivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Damasakin paikallishallinnon edustaja kertoi AFP:lle, että paikalliset vaikenivat tapauksesta aluksi, koska he pelkäsivät maan hallituksen ärsyttämistä. Maan johto oli paikallishallinnon edustajan mukaan jo muutoinkin tukalassa ja nolossa tilanteessa Chibokin koulutyttöjen sieppauksen takia.

”Kaikki vanhemmat pelkäsivät kertoa asiasta”, kertoi paikallishallinnon edustaja, jonka seitsenvuotias lapsi oli siepattujen joukossa.

Damasakista pakenemaan onnistuneet paikalliset olivat kertoneet tapahtumista Nigerian parlamentissa istuville edustajilleen, mutta nämä vaikenivat ja jättivät heidät huomiotta.

”Hallitus ei halunnut uutisten leviävän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat