Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kamerunin pommityttö ei olekaan Chibokin koululaisia – Boko Haram sieppasi hänet muualta Nigeriasta

Tyttö väitti olevansa Chibokista, kun turvallisuusjoukot ottivat hänet kiinni viime perjantaina.

Ulkomaat
 
AFP
Boko Haram julkaisi huhtikuussa 2014 tuntemattomassa paikassa kuvatun videon, jossa näkyi Chibokin kylästä siepattuja koulutyttöjä. Kuva on kaappaus videosta.
Boko Haram julkaisi huhtikuussa 2014 tuntemattomassa paikassa kuvatun videon, jossa näkyi Chibokin kylästä siepattuja koulutyttöjä. Kuva on kaappaus videosta. Kuva: AFP

Kamerunissa räjähteitä kantanut tyttö ei sittenkään ole yksi 219 koulutytöstä, jotka ovat yhä kateissa terroristijärjestö Boko Haramin siepattua heidät Chibokin kylästä Koillis-Nigeriasta huhtikuussa 2014.

Nigerian hallituksen mukaan tyttö on todella Boko Haramin sieppaama, mutta Chibokin sijaan Baman kaupungista vuosi sitten, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tyttö väitti olevansa Chibokista, kun turvallisuusjoukot ottivat hänet ja seurassa olleen naisen kiinni viime perjantaina. Kaksikkoa epäiltiin aikeesta räjäyttää itsensä. Uutinen levisi nopeasti maailmalla, sillä Chibokin joukkosieppaus herätti aikanaan laajaa kansainvälistä huomiota.

Chibokin koulutyttöjen vanhemmat ovat arvioineet valokuvien perusteella, että kyse ei voi olla kenestäkään Chibokista viedystä tytöstä, kertoo avustusjärjestö Muhammed Murtala Foundation uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tyttö on myös liian nuori, Nigerian hallituksen mukaan 12-vuotias. Bring Back Our Girls -aktivistijärjestön mukaan nuorin Chibokista siepattu oli jo sieppaushetkellä 16-vuotias.

Tytön seurassa ollut nainen on kertonut olevansa 35-vuotias kahden lapsen äiti.

Murtala Muhammed Foundationin johtaja Aisha Muhammed Oyebode sanoo AFP:n mukaan, että vielä on selvitettävä, miksi tyttö väitti olevansa Chibokista.

Tytön kerrotaan olleen voimakkaassa lääketokkurassa jäätyään kiinni räjähteiden kanssa. Se on Boko Haramin usein käyttämä keino valjastaa lapsia pommi-iskuihin.

”Nämä tytöt ja naiset ovat vain uhreja, ja yhteiskunnan pitää kohdella heitä sellaisina. He ovat jo kokeneet vakavaa väkivaltaa Boko Haramin käsissä. Meidän pitää varmistaa, että he eivät koe lisää väkivaltaa maanmiestensä käsissä”, Aisha Muhammed Oyebode sanoo AFP:n mukaan.

Ääri-islamistinen Boko Haram on siepannut tuhansia tyttöjä ja naisia aloitettuaan vuonna 2009 laajamittaiset väkivaltaisuudet, joiden takia noin 20 000 ihmistä on kuollut ja arviolta kaksi miljoonaa paennut kodeistaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi tällä viikolla, että Boko Haram sieppasi Damasakin kylästä noin 400 naista ja lasta marraskuussa 2014. Tapauksesta kuitenkin vaiettiin, paikallishallinnon edustajan mukaan hallituksen ärsyttämisen välttämiseksi, kun maan johto oli muutoinkin tukalassa ja nolossa tilanteessa Chibokin koulutyttöjen sieppauksen takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat