Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baltian maiden toive toteutuu: Yhdysvalloilta lisää sotilasvoimaa Eurooppaan – ”USA on siirtämässä sotilaallista painopistettään”

Ulkomaat
 
Ints Kalnins / Reuters
Latvialaissotilaat osallistuivat Naton Saber Strike -harjoitukseen viime toukokuussa.
Latvialaissotilaat osallistuivat Naton Saber Strike -harjoitukseen viime toukokuussa. Kuva: Ints Kalnins / Reuters

Tallinna. Baltian maat saivat Yhdysvalloilta uuden lupauksen sotilaallisesta tuesta, kun Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona lisäävänsä sotilasvoimaansa Euroopassa yhdellä panssariprikaatilla ensi vuoden helmikuussa.

Uusi prikaati sijoitetaan uutistoimisto Reutersin mukaan rotaatioperiaatteella harjoittelemaan Baltian maihin, Puolaan, Bulgariaan, Romaniaan sekä Unkariin.

”Yhdysvallat on siirtämässä sotilaallista ja puolustuksellista painopistettään suuressa mittakaavassa taas Eurooppaan”, sanoi Viron puolustusministeri Hannes Hanso yleisradioyhtiö ERR:lle keskiviikkoiltana.

Hanso vieraili tällä viikolla Yhdysvalloissa puolustusministeri Ashton Carterin luona. Hän ei iltauutisissa keskiviikkona eritellyt, onko osa uusista joukoista tulossa Viroon.

”Oleellista sotilaallisen logiikan kannalta on, että kyseiset joukot sijoitetaan paikkoihin, joissa niitä eniten tarvitaan”, Hanso sanoi Viron yleisradioyhtiölle ERR:lle.

Baltian maat ovat toivoneet Yhdysvalloilta lisää sotilaallista läsnäoloa. Vaikka sotilasliitto Natolla on kokonaisuudessaan Venäjää enemmän sotilasvoimaa, Itämeren alueella Venäjä on selvästi niskan päällä, monet asiantuntijat ovat huomauttaneet.

Aiemmin helmikuussa Pentagon ilmoitti moninkertaistavansa sotilaskulut Euroopassa 3,4 miljardiin dollariin. Se odottaa vielä Yhdysvaltojen kongressin vahvistusta.

Joukkojen lisääminen Euroopassa on osa Yhdysvaltojen Atlantic Resolve -operaatiota, joka alkoi 2014 vastareaktiona Venäjän sotatoimille Ukrainassa.

Seppo Samuli / Lehtikuva
Philip Breedlove
Philip Breedlove

Armeijan uusien joukkojen sijoitussuunnitelma osoittaa Yhdysvaltojen jatkavan vahvaa ja tasapainottavaa Nato-liittolaisten ja -kumppaneiden turvallisuuden takaamista Itä-Euroopassa ja muualla, kun Venäjän aggressio herää, sanoi Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Philip Breedlove Yhdysvaltojen puolustusministeriön tiedotteessa.

Breedlove on kiertänyt tällä viikolla Baltian maat ja osallistuu Riiassa Baltian ja Pohjoismaiden puolustusvoimien komentajien tapaamiseen.

Yhdysvaltojen lupaama uusi panssaroitu prikaati tarkoittaa enintään 5 000:tä sotilasta ja panssarikalustoa. Ennestään Yhdysvalloilla on Euroopassa laskuvarjojääkäriprikaati ja panssaroitu prikaati.

Ints Kalnins / Reuters
Yhdysvaltalaissotilaita Naton tapahtuman aikana Liettuan Vilnassa viime syyskuussa.
Yhdysvaltalaissotilaita Naton tapahtuman aikana Liettuan Vilnassa viime syyskuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat