Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikan presidentti Zuma isossa lirissä – määrättiin maksamaan kartanon remontti valtiolle

Perustuslakituomioistuin määräsi presidentin maksamaan omista rahoistaan miljoonaremontin kustannukset takaisin valtiolle.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
TIKSA NEGERI / Reuters
Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma vieraili Afrikan unionin päämajassa Etiopiassa tammikuussa. Torstaina Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuin määräsi hänet maksamaan korvauksia valtiolle.
Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma vieraili Afrikan unionin päämajassa Etiopiassa tammikuussa. Torstaina Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuin määräsi hänet maksamaan korvauksia valtiolle. Kuva: TIKSA NEGERI / Reuters

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma ja hänen hallituksensa ajautui vakavaan kriisiin torstaina, kun maan korkein tuomioistuin antoi tuomionsa.

Perustuslakituomioistuin päätti, että Zuman toiminta ei ole ollut perustuslain mukaista. Hänet määrättiin maksamaan omista rahoistaan korvauksia valtiolle.

Kyse on kuuden vuoden kiistasta Zuman yksityiskartanoon tehdyn suurremontin kustannuksista. Zuma maksatti miljoonaremontin verorahoista ja perusteli, että kyse oli presidentin turvallisuuden parantamisesta. Ehostustöissä kartanolle kuitenkin rakennettiin muun muassa uima-allas, amfiteatteri ja karja-aitaus.

”Presidentin täytyy henkilökohtaisesti maksaa summa, jonka valtiovarainministeriö määrittelee”, sanoi perustuslakituomioistuimen tuomari Mogoeng Mogoeng päätöksessä Johannesburgissa.

Oppositio vaati välittömästi tuomion jälkeen, että Zuman on erottava presidentin tehtävästä ja häntä vastaan on nostettava syyte virkarikoksesta.

Rahakiista on ollut pitkään opposition lyömäase Zumaa vastaan. Vasemmistoradikaali Economic Freedom Fighters (EFF) -puolue tiivisti asian iskulauseeseen ”Maksa rahat takaisin”, josta tuli poliittinen hokema.

73-vuotiasta Zumaa on pitkään moitittu korruptiosta ja huonosta johtamisesta. Perustuslakituomioistuimen päätös on omiaan horjuttamaan Zuman hallitusta, joka on viime ajat kulkenut kriisistä toiseen.

Hallituksen epäsuosiota lisää Etelä-Afrikan talousvaikeudet. Noin 53 miljoonan ihmisen Etelä-Afrikka on Afrikan teollistuneinen talousmahti.

Zuma johtaa Afrikan kansalliskongressi (ANC) -puoluetta, joka on johtanut Etelä-Afrikkaa vuoden 1994 ensimmäisistä vapaista vaaleista alkaen.

Perustuslakituomioistuimen mukaan Zumalla on nyt 45 päivää aikaa maksaa rahat. Summan määrittelee valtiovarainministeriö.

Aiemmin remontin kustannuksiksi on kerrottu 215 miljoonaa randia, mikä on nykykurssilla vajaat 13 miljoona euroa. Zuman yksityiskartano sijaitsee hänen kotiseudullaan Ndkandlan maaseutukaupungissa Kwazulu-Natalin maakunnassa.

Jo viime vuoden maaliskuussa oikeusasiamies totesi raportissaan, että presidentin pitäisi maksaa rahoja takaisin.

Sen sijaan poliisiministeriön raportti oli toista mieltä. Televisiossa suorana lähetyksenä viime vuonna esitetty raportti sai koomisia piirteitä, kun poliisiministeri havainnollisti videoesityksellä uima-altaan tarpeellisuutta palontorjunnassa.

Perustuslakituomioistuimen torstaisen päätöksen poliittiset vaikutukset riippuvat pitkälti siitä, pysyvätkö ANC:n rivit Zuman tukena.

ROGAN WARD / Reuters
Presidentti Jacob Zuman yksityiskartano sijaitsee Nkandlassa hänen kotiseuduillaan.
Presidentti Jacob Zuman yksityiskartano sijaitsee Nkandlassa hänen kotiseuduillaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat