Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotarikoksista syytetty serbijohtaja vapautettiin – uhosi serbien teurastavan kroaatit ”ruosteisilla lusikoilla”

Äärikansallismielisen Serbian radikaalipuolueen johtaja Vojislav Seselj aikoo asettua ehdolle Serbian huhtikuun parlamenttivaaleissa.

Ulkomaat
 
Reuters
Vojislav Seselj vapautettiin syytteistä.
Vojislav Seselj vapautettiin syytteistä. Kuva: Reuters

Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuin ICTY vapautti sotarikoksista syytettynä olleen serbipoliitikko Vojislav Seseljin torstaina syytteistä, kertoo uutistoimisto AFP. Seselj on äärikansallismielisen Serbian radikaalipuolueen johtaja.

Seseljiä syytettiin osallisuudesta radikaalipuoluetta kannattaneiden puolisotilaallisten joukkojen suorittamiin sotarikoksiin. Seseljin epäiltiin kiihdyttäneen joukkoja kiduttamaan ja tappamaan Jugoslavian alueella eläneitä ihmisiä vain siksi, että nämä eivät olleet serbejä. Sotarikostuomioistuin ei kuitenkaan löytänyt tarpeeksi näyttöä siitä, että Seseljn voitaisiin katsoa olevan vastuussa rikoksista.

Tuomio sai maailmalla raivostuneen vastaanoton. Uutistoimisto Reutersin haastattelema Munira Subasic menetti 8 000 Bosnian muslimin hengen vaatineessa Srebrenican joukkomurhassa miehensä ja poikansa. Subasicin mielestä tuomioistuin antoi tuomiollaan palkinnon ideologialle, joka kannattaa vainoja ja sotarikoksia.

Jugoslavian hajoamissodissa kuoli yli 100 000 ihmistä.

Seselj tuli 1990-luvulla tunnetuksi poikkeuksellisista puheistaan kansanedustajana. Hän kerskaili televisiolähetyksessä, että serbit ”teurastavat kroaatit ruosteisilla lusikoilla” ja kiroili parlamentin istunnoissa. BBC:n mukaan Seselj on myös uhannut räjäyttää Sloveniassa sijaitsevan ydinvoimalan ja uhitellut Italiaan, Itävaltaan ja Kroatiaan kohdistetuilla ohjusiskuilla.

Hän toimi vuosina 1998–2000 presidentti Slobodan Milosevicin autoritäärisen hallinnon virkaatekevänä pääministerinä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Seselj ei ole missään vaiheessa hylännyt unelmaansa Suur-Serbiasta, jossa Serbiaan liitettäisiin osia Kroatiasta ja Bosnia ja Hertsegovinasta. Seselj aikoo asettua ehdolle Serbiassa ensi kuussa järjestettävissä parlamenttivaaleissa.

ICTY tuomitsi viime viikolla Bosnian serbien johtajan Radovan Karadzicin 40 vuodeksi vankeuteen. Karadzicin todettiin syyllistyneen 1990-luvulla sotarikoksiin ja kansanmurhaan. Toinen Bosnian serbien johtaja Ratko Mladic on edelleen syytettynä sotarikoksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat