Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö Yhdysvalloissa: Ydinterrori on uhka myös Suomelle

Presidentin mukaan itsesuojeluvaistokin on peruste osallistumiselle ydinturvahuippukokoukseen.

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Neljäs ja viimeinen ydinturvakokous

 Presidentti Barack Obama isännöi ensimmäisen ydinturvahuippukokouksen Washingtonissa 2010.

 Hanke radioaktiivisen aineen varastoimisesta ja valvonnasta täydensi hänen 2009 julkistamaansa ohjelmaa ydinaseiden määrän supistamiseksi nollaan.

 Radioaktiivisen aineen valvonta on edennyt, mutta koskee vain siviilikäytössä olevaa materiaalia.

Washington

Radioaktiivisen aineen käyttö terrorihyökkäyksissä on huolenaihe myös Suomelle, arvioi presidentti Sauli Niinistö ydinturvahuippukokouksen alla Washingtonissa.

”Meillä on ihan sama intressi kuin kaikilla muillakin olla torjumassa tuon materiaalin joutuminen pahoihin käsiin. Siinä on kyseessä paitsi universaali vastuuntunto niin myös itsesuojeluvaistokin”, Niinistö sanoi HS:lle.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman isännöimä huippukokous alkoi virallisesti illallisella Valkoisessa talossa torstai-iltana, mutta käynnistyi käytännössä jo aiemmin päivällä ydinuhkiin liittyvillä tapaamisilla.

Obama keskusteli Etelä-Korean, Japanin ja Kiinan johtajien kanssa Pohjois-Korean alkuvuodesta tekemästä ydinkokeesta ja ohjuskokeesta. Tapaaminen Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa oli tiettävästi Obaman ainoa kahdenkeskinen neuvottelu huippukokouksen yhteydessä.

Varsinaiset ydinaseet eivät kuulu ydinturvakokouksen virallisten teemojen joukkoon. Ydinturvalla tarkoitetaan radioaktiivisen aineen turvaamista niin, ettei se joudu terroristien tai muiden rikollisten käyttöön.

Todennäköisimpänä uhkana pidetään niin sanottua likaista pommia, jolla radioaktiivista ainetta levitettäisiin ympäristöön.

Sekä ydinaseet että ydinvoimaloiden turvallisuus ovat kuitenkin nousseet väkisin keskusteluihin mukaan Pohjois-Korean kokeiden ja Brysselin terrori-iskujen myötä.

Huippukokouksen rinnalla pidettävään kansalaisjärjestöjen kokoukseen osallistuva fyysikko ja emeritusprofessori Claus Montonen pitää keskustelun laajenemista myönteisenä.

”Neuvottelujen tilkkutäkki jättää asioita, jotka eivät kuulu kenellekään”, hän sanoi.

Lisäksi huippukokoukseen osallistuu vain 53 maata, kun kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n jäsenmaita on yli 160, Montonen huomautti.

Suomen ydinvoima-asiantuntijoille huippukokous on tilaisuus esitellä Suomessa kehitettyjä säteilynhavaintolaitteita. Myös heidän mukaansa ydinturvaa ja ydinlaitosten turvallisuutta on vaikea pitää erillään toisistaan.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Petteri Tiippanan mukaan tiedot Brysselin terrori-iskujen tekijöiden mahdollisesti kaavailemasta iskusta ydinvoimalaan ovat vielä puutteellisia, mutta myös Suomessa on niiden myötä tarkastettu ydinvoimaloiden turvajärjestelyjä.

Loviisan ydinvoimalan johtaja Satu Katajala korosti, ettei pelkällä kulkuluvalla pääse ydinvoimalassa tekemään mitään.

Presidentti Niinistön mukaan Suomen kokoaan suurempi rooli ydinturvakokouksessa ”johtuu siitä, että meillä on tehty varsin ansiokasta työtä tällä saralla”.

Asiantuntijat painottivat erityisesti Suomen ydinjätteen turvallista loppusijoittamista.

Yhtenä ongelmana kokouksen alla on mainittu se, että ydinturvahanke henkilöityy vahvasti Obamaan. Niinistö arvioi, etteivät hankkeet pääty Obaman presidenttikauden loppuessa.

”Työ varmasti jatkuu. Onko se sitten huippukokousmuodossa välttämätöntä, siitä voidaan varmasti keskustella.”

Torstaista perjantaihin jatkuva kokous on Niinistön mukaan tilaisuus käydä myös keskusteluja, vaikka hänen mukaansa ”kokousta varten tänne on tultu”.

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Donald Trumpin nimi nousee käytävillä esille, Niinistö myönsi, mutta sanoi haluavansa itse keskustella ydinturvan ohessa Syyriasta ja arktisesta yhteistyöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat