Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedemiehet oppivat kauko-ohjaamaan lentäviä kovakuoriaisia – tekniikkaa voidaan hyödyntää kadonneiden etsinnässä ja vakoilussa

Kovakuoriaisia ohjaillaan elektrodeilla, joita on kiinnitetty esimerkiksi kuoriaisten jalkoihin ja lentolihaksiin.

Ulkomaat
 
Nanyan Technological University
Insinöörit asensivat kovakuoriaiselle virtapiiriselkärepun, jonka avulla voidaan ohjailla kuoriaisen lentoa.
Insinöörit asensivat kovakuoriaiselle virtapiiriselkärepun, jonka avulla voidaan ohjailla kuoriaisen lentoa. Kuva: Nanyan Technological University

Miltä kuulostaa elävä kovakuoriainen, jonka lentoa voidaan kauko-ohjata? Vähän pelottavalta, mutta nyt myös tulevaisuudelta.

Singaporessa sijaitsevan Nanyangin teknisen yliopiston ja Yhdysvalloissa sijaitsevan California Berkleyn yliopiston yhteisprojektissa työskentelevät insinöörit ovat onnistuneet kehittämään pienikokoisen virtapiiriselkärepun, joka voidaan asentaa kovakuoriaisen selkään, ja jonka avulla voidaan kauko-ohjata kuoriaisen lentoa. Keksinnöstä kertoi brittilehti The Telegraph.

Useat laboratoriot ympäri maailman pyrkivät tällä hetkellä kehittämään hyönteisiä muistuttavia robotteja, joiden avulla voitaisiin etsiä kadonneita, vakoilla rikollisia ja suorittaa muita valvontatehtäviä. Singaporelaisten ja yhdysvaltalaisten yhteisprojekti kääntää asetelman päälaelleen. Tutkijoiden mukaan elävän hyönteisen käyttäminen on robottia parempi vaihtoehto, koska elävän hyönteisen lento vaikuttaa sujuvammalta eikä katkea tekniseen vikaan. Kameralla varustettu kovakuoriainen olisi kätevä työkalu esimerksi maanjäristyksen uhrien etsinnässä, koska se pystyy kokonsa vuoksi pääsemään sisään erittäin ahtaisiin rakoihin.

Käytönnössä kovakuoriaisia ohjaillaan elektrodeilla, joita on kiinnitetty esimerkiksi niiden jalkoihin ja lentolihaksiin. Lähettämällä signaaleja elektrodeihin tiedemiehet pystyvät muuttamaan kovakuoriaisen kurssia.

Tiedemiesten mukaan virtapiirirepun ei huomattu tutkimuksessa lyhentävän kovakuoriaisten elinaikaa. Virtapiirireppujen rakentaminen ei myöskään tule kalliiksi. Tarvittavan elekroniikan pystyy tutkijoiden mukaan ostamaan reilulla kuudella eurolla.

Tähän mennessä kovakuoriaisia on pystytty ohjailemaan suljetussa tilassa. Jatkotutkimuksissa insinöörit aikovat siirtää kauko-ohjattavat kuoriaiset ulkotiloihin. Pitkän tähtäimen tavoitteena on pystyä ohjailemaan niitä nykyistä tarkemmin ja luotettavammin.

Tutkijoiden raportti kauko-ohjattavista hyönteisistä on julkaistu tiedejulkaisu Royal Society Interfacessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat