Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pysykää siellä Syyriassa

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Eurooppa vaikutti menevän viime vuonna tolaltaan, kun EU:n jäsenmaihin pyrki viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa. Onhan pakolaisten määrä peräti kaksi promillea jäsenmaiden asukasluvusta.

”Pakolaistulvan” vuoksi rajoille vedettiin piikkilankaa, äärioikeisto ja rasismi vahvistuivat Euroopassa entisestään ja vapaan liikkuvuuden takaava Schengenin sopimus natisi liitoksistaan.

Euroopalle vaadittiin kunnon ulkorajoja, jotta tänne ei niin vain tultaisi, vaikka olisi kyse sodan kauhuja pakenevista syyrialaisista. EU ja Turkki sopivat, että Kreikkaan tulevat pakolaiset palautetaan turvalliseksi maaksi luokiteltuun Turkkiin. Vastineeksi Turkille myönnettiin rahaa ja muita etuja. Sopimuksella haluttiin vahvistaa Euroopan linnoituksen ulkomuuria.

Nyt näyttäisi käyvän niin, että Turkki ottaa mallia Euroopasta ja yrittää sulkea syyrialaispakolaisilta pääsyn maahan. Amnestyn mukaan Turkki vaatii maahan lentäviltä syyrialaisilta viisumin ja se on sinetöinyt Turkin ja Syyrian välisen rajan. Samaan aikaan maahan tulleita pakolaisia palautetaan kansainvälisten sopimusten vastaisesti Syyriaan, selvitti Amnesty.

Sota on jatkunut Syyriassa jo viiden vuoden ajan. Miljoonille syyrialaisille ainoa toivo selvitä sodan jaloista on ollut pakomatka Turkkiin ja sitä kautta mahdollisesti Eurooppaan. Nyt syyrialaisilla ei taida olla enää tätäkään toivoa.

Turkin ja EU:n selvä viesti sotaa pakeneville syyrialaisille näyttäisi olevan, että pysykää nyt vain siellä sodan keskellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat