Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty: Turkki joukkopalauttanut ”tuhansia” pakolaisia Syyriaan

Syyriaan palautettujen joukossa on myös lapsia.

Ulkomaat
 
Khalil Ashawi / Reuters
Syyrialainen pakolaislapsi Atman pakolaisleirillä Syyriassa lähellä Turkin rajaa lokakuussa.
Syyrialainen pakolaislapsi Atman pakolaisleirillä Syyriassa lähellä Turkin rajaa lokakuussa. Kuva: Khalil Ashawi / Reuters

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Turkki rikkoo räikeästi niin omia lakejaan kuin kansainvälisiä sopimuksiakin joukkopalauttamalla Syyriasta Turkkiin sotaa paenneita takaisin Syyriaan.

Amnestyn tutkimusten mukaan Turkin viranomaiset ovat koonneet syyrialaisia ja palauttaneet heitä Syyriaan tammikuun puolivälistä lähtien lähes päivittäin. Järjestöllä on tiedot sadasta palautetusta syyrialaisesta miehestä, naisesta ja lapsesta. Amnesty kuvailee käytäntöä ”julkiseksi salaisuudeksi”. Palautettujen joukossa on niin rekisteröityneitä kuin rekisteröitymättömiäkin pakolaisia.

Artikkeliin liittyvät

”On hyvin todennäköistä, että Turkki on palauttanut tuhansia syyrialaispakolaisia 7–9 viikon aikana. – – Palautusten epäinhimillisyys ja niiden laajuus ovat järkyttäviä. Turkin olisi lopetettava käytäntä välittömästi”, toteaa Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen järjestön tiedotteessa.

Jos järjestön tiedot pitävät paikkansa, on tilanne hyvin ongelmallinen myös Euroopan unionille.

EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että Turkista Kreikkaan laitonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin. Vastineeksi EU lupasi Turkille antavansa kolme miljardia euroa lisää pakolaisapuun sekä vauhdittavansa maan kanssa käytäviä jäsenyysneuvotteluita sekä viisumivapautta turkkilaisille.

Ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR totesi sopimuksen olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Ensimmäiset syyrialaiset aiotaan palauttaa Kreikasta Turkkiin ensi maanantaina, kertoi uutistoimisto AFP.

EU:n mukaan palautuksissa Turkkiin ei ole mitään ongelmaa, koska Turkki voidaan luokitella turvalliseksi maaksi. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että ainakin osa Turkissa olevista syyrialaisista pakolaisia pakotetaan takaisin sotaa käyvään kotimaahansa.

”Jos sopimuksen noudattaminen jatkuu, on olemassa todellinen vaara, että osa Turkkiin palautetuista joutuvat takaisin Syyriaan”, Dalhuisen sanoo.

Amnestyn tietojen mukaan turkkilaiset ovat palauttaneet muiden pakolaisten ohessa Syyriaan alle 12-vuotiaita lapsia sekä kahdeksannella kuulla raskaana olevan naisen. Kolme lasta palautettiin, kun poliisi oli pidättänyt heidät leikkipuistossa.

Muutaman tunnin pidätyksen jälkeen kiinniotetut pakolaiset ajettiin bussilla rajanylityspaikalle, jonka jälkeen heidät luovutettiin islamistiselle Ahrar al-Sham-asejoukolle. Lapsilla eikä heidän kanssaan olleilla sukulaismiehillä ollut rahaa, joten Ahrar al-Shamin asemiehet kuljettivat heidät Syyriassa olevalle Atman pakolaisleirille.

Lasten äiti jäi Turkin Antakyaan, mistä hän on voinut soittaa leirillä oleville lapsilleen.

”He itkevät kaiken aikaan, enkä edes ymmärrä mitä he sanovat”, lasten äiti kertoi Amnestylle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat