Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympialaisiin vain neljä kuukautta – Brasilian presidentin viraltapano näyttää entistä todennäköisemmältä

Presidentti Dilma Rousseff saattaa kaatua talouskriisin ja korruptioskandaalien keskellä.

Ulkomaat
 
Paulo Whitaker / Reuters
Mielenosoittajat pitelivät Brasilian presidenttiä Dilma Rousseffia esittävää isoa puhallettavaa nukkea São Paulossa maaliskuussa.
Mielenosoittajat pitelivät Brasilian presidenttiä Dilma Rousseffia esittävää isoa puhallettavaa nukkea São Paulossa maaliskuussa. Kuva: Paulo Whitaker / Reuters
Fakta

Brasilian suurin korruptiotutkinta

Operaatio Autopesulana tunnettu öljy-yhtiö Petrobrasin skandaali on Brasilian historian suurin korruptiotutkinta.

Syyttäjien mukaan Petrobrasin johtajat ja poliitikot ottivat yrityksiltä lahjuksia vastineeksi sopimuksista öljy-yhtiön kanssa.

Suuri osa rahoista meni työväenpuolueelle ja sen liittolaisille, mutta korruptiosta ovat epäiltynä myös monet muut puolueet.

Korruptioskandaali ja talouden taantuma ovat rapauttaneet presidentti Dilma Rousseffin kannatuksen.

Rio de Janeiron kesäolympialaisiin on vain neljä kuukautta, mutta ei ole selvää, kuka Brasiliaa silloin johtaa.

Etelä-Amerikan jättivaltion presidentti Dilma Rousseff on keskellä tähän saakka pahinta kriisiään, joka saattaa kaataa hänet. Talousvaikeuksien ja korruption kyllästämä poliittinen selkkaus on saanut käänteitä, jotka päihittävät mennen tullen rikosdraamojen käsikirjoittajat.

Viimeinen isku tuli tällä viikolla, kun hallituskoalition suurin liittolaispuolue, myös korruption tahraama PMDB hylkäsi hallituksen.

Brasilia on presidenttivaltainen järjestelmä, jossa presidentti voidaan kaataa vain kongressin viraltapanomenettelyn kautta.

Emeritusprofessori David Fleischer pääkaupungista Brasíliasta arvioi uusimpien käänteiden jälkeen, että presidentin todennäköisyys joutua viralta on 90 prosenttia.

Miten Brasilia oikein joutui tähän jamaan?

Ei ole kovin montaa vuotta siitä, kun Brasilia oli nousevien talouksien tähti. Työväenpuoluetta edustava presidentti Dilma Rousseff valittiin uudelle kaudelle niukin luvuin vuonna 2014, kun talous jo sakkasi.

Adriano Machado / Reuters
Dilma Rousseff presidentinpalatsissa maaliskuussa.
Dilma Rousseff presidentinpalatsissa maaliskuussa.

Vaalikampanja jakoi Brasiliaa katkerasti. Oppositio on etsinyt syitä viraltapanoon siitä saakka. Samaan aikaan Rousseffin suosio on laskenut jyrkästi talouden taantuman ja öljy-yhtiö Petrobrasin korruptioskandaalin laajenemisen myötä.

”Presidentti itse ei ole toistaiseksi virallisesti epäiltynä korruptiotutkinnassa, mutta hän oli yhtiön hallituksen puheenjohtajana aikana, jolle korruptioepäilyt pitkälti ajoittuvat”, sanoo oikeustieteen professori Ivar Hartmann puhelimitse FGV-yliopistosta Rio de Janeirosta.

Viraltapanoaloitteiden perusteena on valtion kirjanpidon manipulointi, jolla hallituksen epäillään peitelleen budjettivajetta. Tähän saakka viraltapanon perusteita on pidetty melko kevyinä verrattuna aiempiin käytäntöihin. Talouskriisin keskellä epäsuosittu presidentti saattaa silti kaatua niihin. Myös hänen vaalirahoitustaan tutkitaan.

Samalla Brasilia on yhä kärjekkäämmin jakaantunut hallituksen vastustajiin ja niihin, joiden mielestä kyseessä on vallankaappaus.

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat keränneet kaduille jopa yli kolme miljoonaa ihmistä. Mielenosoittajat ovat olleet yleensä keskimääräistä parempituloisia ja hyvin koulutettuja, eivätkä lähtökohtaisesti siten vasemmistolaisen työväenpuolueen ihailijoita.

Pelkkä väärän värinen paita kadulla on johtanut sanaharkkaan tai vihamielisyyksiin. Punainen väri yhdistyy työväenpuolueeseen, kelta-vihreä taas sen vastustajiin.

”Brasilia on hyvin polarisoitunut, mitä korostaa myös sosiaalinen media”, Hartmann sanoo.

Monet työväenpuolueen äänestäjät kokivat hallituksen pettäneen lupauksensa ilmoittamalla isoista leikkauksista heti vaalien jälkeen. He eivät välttämättä silti katso, että muut vaihtoehdot olisivat parempia.

Korruptioskandaali koskettaa Brasilian poliittista eliittiä lähes puoluekartan laidasta laitaan.

”Kaikki suuret puolueet ja myös monet pienet ovat hyötyneet korruptiosta. Tämä ei ole brasilialaisille mikään yllätys”, sanoo Hartmann.

Uutta ei varsinaisesti ole myöskään se, että päättäjiä tuomitaan korruptiosta. Työväenpuolueen vaikuttajia tuomittiin jo joitain vuosia sitten Mensalãona tunnetussa korruptioskandaalissa.

Poikkeuksellista nykyisessä korruptiovyyhdissä on tutkinnan laajuus. Lahjusten arvo on liittovaltion poliisin arvion mukaan yli 10 miljardia euroa, ja tähän mennessä 179 ihmistä on virallisesti syytettynä.

Brasilian etupäässä rikkaiden perheiden omistamissa tiedotusvälineissä valtaosa huomiosta on silti kohdistunut työväenpuolueeseen. Sen tukijat syyttävät mediaa poliittisesta ajojahdista.

Myös joidenkin tuomareiden puolueettomuus on kyseenalaistettu. Oikeuslaiton on ottanut tapahtumissa yhä keskeisemmän roolin.

”Tämä on osittain työväenpuolueen retoriikkaa, mutta osittain näyttää siltä, että oppositioon kohdistuvat tutkinnat eivät ole edenneet samalla voimalla”, professori Hartmann toteaa.

Hänen mukaansa tutkinnassa voi silti olla perusteltua priorisoida hallituksen jäseniä ja Petrobrasin hallinnossa vaikuttaneita.

”Se ei kuitenkaan saa johtaa siihen, että opposition jäseniä ei myöhemmin tutkita ja syytteitä nosteta”, hän sanoo.

Presidentti itse on korostanut syyttömyyttään. Monen on silti vaikea uskoa, että hän olisi ollut tietämätön kaikesta. Hän näytti myös yrittävän suojella edeltäjäänsä Luiz Inácio Lula da Silvaa tutkinnalta nimittämällä hänet ministeriksi. Oikeus hyllytti nimityksen.

Vaikka Rousseff kaatuisi, skandaali ei ole hetkessä ohi.

Hänen vastustajansa tarvitsevat 2/3 edustajainhuoneen äänistä, jotta viraltapano etenee senaatin käsittelyyn.

Jos viraltapano etenee, Rousseffin tilalle astuu luultavasti väliaikaisesti varapresidentti Michel Temer. Tämän oma puolue, ideologisesti hajanainen PMDB on syvällä korruptiosyytöksissä.

Viraltapanoa käsittelevän edustajainhuoneen komitean 65 jäsenestä 37 on itse tutkittavina korruptiosta tai muista vakavista rikoksista. Komiteassa on jäseniä sekä oppositiosta että hallituskoalitiosta.

Brasilian edustajainhuoneen 513 jäsenestä 303 on tutkittavana tai syytteessä vastaavista rikoksista. Senaatin 81 jäsenestä samassa tilanteessa on 49, kertoo kansalaisjärjestö Transparência Brasilin selvitys. Tutkinnat venyvät usein vuosiksi.

Korruption taustalla on monia tekijöitä. Esimerkiksi äänestäjien usein heikko koulutustaso, tehottomat rangaistukset ja hyväosaisten mahdollisuus päästä istumaan tuomiota kotiarestiin luovat korruptiolle altista maaperää, arvioi professori Hartmann.

Edellisen kerran Brasilian presidentti joutui luopumaan tehtävästään kesken kauden vuonna 1992. Tuolloin Fernando Collor erosi korruptioskandaalien keskellä ennen kuin kongressi ehti panna hänet viralta. Monet kuitenkin sanovat, että viime kädessä hän joutui lähtemään, koska taloustilanne kävi niin pahaksi.

Collor palasi sittemmin politiikkaan senaattorina. Nyt hän on jälleen tutkittavana Petrobrasin korruptioskandaalissa.

Sergio Moraes / Reuters
Myös presidentin tueksi järjestettiin mielenosoitus maaliskuussa Rio de Janeirossa.
Myös presidentin tueksi järjestettiin mielenosoitus maaliskuussa Rio de Janeirossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat