Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoisen talon ovet aukesivat presidentti Niinistölle

Obaman tarjoama illallinen käynnisti ydinturvahuippukokouksen. Seuraava käynti Valkoisessa talossa on jo toukokuun puolivälissä.

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE REUTERS
Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman neljäs ja viimeinen ydinturvakokous alkoi torstaina Washingtonissa. Sauli Niinistö kuvassa Obaman vasemmalta puolelta kuudentena.
Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman neljäs ja viimeinen ydinturvakokous alkoi torstaina Washingtonissa. Sauli Niinistö kuvassa Obaman vasemmalta puolelta kuudentena. Kuva: KEVIN LAMARQUE REUTERS

Washington. Illalliskutsua Washingtoniin Valkoiseen taloon on odoteltu Suomessa jo useampia vuosia, ja torstaina se toteutui.

Kutsu ei ollut kahdenkeskinen, vaan presidentti Barack Obamalla oli tällä kertaa vieraita hieman tavallista enemmän.

Presidentti Sauli Niinistö oli yksi 53 valtion ja neljän kansainvälisen järjestön johtajista, joiden autosaattueet kaartoivat peräjälkeen Yhdysvaltain presidentin kuuluisan virka-asunnon oven eteen.

Niinistöä kuljettanut auto kurvasi vuorollaan paikalle kun vieraita oli jo saapunut useampi kymmenen. Vieraat eivät esittäneet kommentteja tiedotusvälineille saapuessaan.

Illallinen oli Obaman isännöimän ydinturvahuippukokouksen ensimmäinen virallinen tapahtuma ja myös ainoa varsinainen juhlaosuus muuten tiiviiseen tahtiin perjantain kuluessa läpi vietävässä kokouksessa.

Varsinainen työ käynnistyi jo ennen iltamenoja. Etukäteen järjestetyissä tapaamisissa painopisteinä olivat odotetusti pelko radioaktiivisten aineiden käytöstä terrori-iskuissa ja Pohjois-Korean tammikuussa tekemä uusi ydinkoe.

Presidenttien tiedottajien mukaan Obama keskusteli tehostetusta terrorismin vastaisesta yhteistyöstä Ranskan presidentin François Hollanden kanssa. Kiinan presidentille Xi Jinpingille Obama painotti yhteistyön tarvetta toimissa Pohjois-Korean ydinaseiden valmistuksen ja kokeilun pysäyttämiseksi.

Valkoisesta talosta kerrottiin etukäteen, ettei Obamalla olisi lainkaan kahdenkeskisiä tapaamisia huippukokouksen yhteydessä. Näinkin niiden määrä jäi minimiin.

Niinistö ehti jo keskiviikkona tavata Washingtonissa Yhdysvaltain varaulkoministerin Victoria Nulandin sekä muita yhdysvaltalaisia Venäjän tuntijoita. Kokouksen jatkuessa Niinistöllä on todennäköisesti kahdenkeskisiä tapaamisia muiden valtionpäämiesten kanssa.

Ydinturvahuippukokouksessa on määrä täydentää päätöksiä, joilla on jo saatu maailman siviilien hallussa oleva asekelpoinen uraani ja plutonium melko tehokkaaseen valvontaan. Seuraavana huolena on radioaktiivinen aine, joka ei ole asekelpoista mutta voi soveltua terroristien ja muiden rikollisten köyttöön.

Radioaktiivista ainetta levittävät niin sanotut likaiset pommit todennäköisesti aiheuttaisivat enemmän kauhua kuin varsinaista tuhoa, mutta ne olisivat terroristien käytössä uusi ja pelottava ase siviilikohteita vastaan.

Kokousta on arvosteltu siitä, ettei sotilaskäytössä olevan asekelpoisen aineen valvonta ole lainkaan sen asialistalla.

Presidentti Niinistö palaa Suomeen sunnuntaina, mutta on Washingtonissa Obaman vieraana muiden pohjoismaiden pääministereiden kera seuraavaksi jo puolentoista kuukauden kuluttua. Myös silloin ohjelmassa on illallinen Valkoisessa talossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat