Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan yhdistymisen arkkitehti ja kylmän sodan liennyttäjä kuoli

Saksan pisimpään palvellut ulkoministeri Hans-Dietrich Genscher, 89, kuoli sydämen pysähdykseen.

Ulkomaat
 
Ralph Orlowski / Reuters
Hans-Dietrich Genscher liberaalikonservatiivisen FDP-puolueensa vaalikampanjan tilaisuudessa syyskuussa 2013.
Hans-Dietrich Genscher liberaalikonservatiivisen FDP-puolueensa vaalikampanjan tilaisuudessa syyskuussa 2013. Kuva: Ralph Orlowski / Reuters

Kylmän sodan aikainen merkittävä poliitikko ja Saksan yhdentymistä kätilöinyt entinen pitkäaikainen ulkoministeri ja varaliittokansleri Hans-Dietrich Genscher on kuollut.

Genscher kuoli kodissaan Wachtberg-Pechissä torstaiyönä perheensä läsnäollessa sydämen pysähdykseen. Hän oli kuollessaan 89-vuotias.

Genscherillä oli merkittävä rooli siinä, mihin suuntaan Eurooppa kehittyi kylmän sodan aikana. Hän teki ennätyspitkän kauden Saksan ulkoministerinä ja varaliittokanslerina 1974–1992.

Tuona aikana murtui Berliinin muuri, Saksa yhdistyi ja kylmä sota päättyi.

Liberaalikonservatiivista FDP-puoluetta johtava Christian Lindner kuvaili viestipalvelu Twitterissä, että Genscher oli Saksan ”yhtenäisyyden arkkitehti, yksi EU:n perustajista”. Genscher liittyi FDP:hen paettuaan Itä-Saksasta länteen 1952.

Saksan hallituksen tiedottaja Georg Streiter puolestaan kutsui Genscheriä ”suureksi valtiomieheksi, suureksi eurooppalaiseksi ja suureksi saksalaiseksi”, uutistoimisto Reuters kertoi.

Genscher tunnettiin liennytyspolitiikan edistäjänä, joka työskenteli Euroopan yhdentymisen ja idän ja lännen yhteistyön puolesta.

Hänellä oli keskeinen rooli niin kutsutun Helsingin päätösasiakirjan neuvotteluissa. Helsingissä järjestetyssä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön kokouksessa (Etyk) kesällä 1975 allekirjoitettu päätösasiakirja oli merkittävä askel kylmän sodan jännitteiden lieventämisessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat