Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan asioiden järjestelijä

Ulkomaat
 
Ralph Orlowski / Reuters
Hans-Dietrich Genscher osallistui puolueensa FDP:n vaalitilaisuuteen 2013.
Hans-Dietrich Genscher osallistui puolueensa FDP:n vaalitilaisuuteen 2013. Kuva: Ralph Orlowski / Reuters

Saksan entinen ulkoministeri Hans-Dietrich Genscher kuoli 31. maaliskuuta 2016 kotonaan Wachtberg-Pechissä. Hän oli 89-vuotias, syntynyt 21. maaliskuuta 1927.

Genscher kuului Länsi-Saksan ja myöhemmin Saksan hallituksiin vuodesta 1969 vuoteen 1992, Tästä ajasta hän oli ulkoministerinä 18 vuotta.

Luopuessaan Saksan ulkoministerin tehtävistä keväällä 1992 Genscher oli Euroopan pitkäaikaisin ulkoministeri, joka oli palvellut kolmea liittokansleria, sosiaalidemokraattien Willy Brandtia ja Helmut Schmidtiä sekä kristillisdemokraattien Helmut Kohlia.

Genscher itse kuului pieneen liberaalipuolueeseen vapaisiin demokraatteihin (FDP), jonka puoluejohtajana hän oli vuosina 1974–1985.

Poliitikkona Genscher oli käytännön mies, Euroopan asioiden järjestelijä. Hän tuki Brandtin liennytyspolitiikkaa 1970-luvun alussa ja jatkoi tätä politiikkaa Schmidtin ja Kohlin hallitusten ulkoministerinä 1980-luvun loppuun asti.

Suomalaisen Etyk-diplomaatin Markku Reimaan kirjasta Kekkosen katiska. Suomi Etykissä 1968–1989 käy hyvin ilmi, kuinka sitkeästi ja taitavasti Genscher piti Etyk-prosessia hengissä.

”Prosessin dynamiikkaa kyettiin parhaiten edistämään siten, että kaikki, myös sosialistiset maat, saattoivat siitä hyötyä”, Genscher arvioi myöhemmin.

Genscher toimi Etykissä myös yhteistyössä puolueettomien ja sitoutumattomien maiden kanssa. Hänen mielestään niillä oli ”korvaamaton rooli suoritettavanaan rauhan ja yhteistyön hyväksi Euroopassa”.

Ei siis ollut ihme, että Genscher oli varsin suosittu Suomessa. Hänen yhteistyökykyään kehuivat niin ulkoministerit kuin diplomaatitkin.

Kun Berliinin muuri murtui marraskuussa 1989, ulkoministeri Genscher ryhtyi liittokansleri Helmut Kohlin kanssa yhdistämään Saksaa.

He taivuttelivat Neuvostoliiton, Ranskan ja Britannian hyväksymään yhdistymisen, vaikka nämä aluksi harasivat sitä vastaan.

Saksan yhdistyminen oli Hans-Dietrich Genscherille myös sydämen asia. Hän oli kotoisin Reideburgista, joka oli sodan jälkeen jäänyt Itä-Saksan puolelle. Genscher pakeni sieltä vuonna 1952 Länsi-Saksaan, opiskeli juristiksi ja lähti mukaan politiikkaan.

Genscherin ura huipentui, kun hänestä tuli syksyllä 1990 yhdistyneen Saksan ensimmäinen ulkoministeri. Parin viimeisen ministerivuotensa aikana Genscher vaikutti vielä siihen, että Euroopan yhteisö päätti tiivistyä Euroopan unioniksi ja aloittaa jäsenyysneuvottelut muun muassa Suomen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat