Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietoturva-asiantuntija varoittaa: Kyber­hyökkäykset tuplaantuvat vuosittain

Kyberhyökkäykset ovat pitkälle teknistyneessä Japanissa iso uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Ulkomaat
 
Markus Jokela / HS
Professori Yasuaki Hashimoton mukaan kyberhyökkkäykset japanilaisia yrityksiä vastaan ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle.
Professori Yasuaki Hashimoton mukaan kyberhyökkkäykset japanilaisia yrityksiä vastaan ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle. Kuva: Markus Jokela / HS

Japanilla on vähän samanlainen tilanne kuin Suomella. Naapurissa on paljon isompi maa, jonka hyväntahtoisuuteen ei aina voi luottaa.

Nyt naapureiden suhteet näyttävät olevan taas vähän lämpimämmät, vaikka saarikiista Itä-Kiinan merellä on yhä ratkaisematta. Japanissa tiedetäänkin hyvin, että nyt paljon isompi uhka kansalliselle turvallisuudelle ovat kyberhyökkäykset.

Ja niissä Kiina ei suinkaan ole ainoa ongelma.

”Kyberhyökkäysten määrä on kasvanut todella nopeasti, mikä on vakava ilmiö”, äskettäin Suomessa luennoinut professori Yasuaki Hashimoto Kansallisesta puolustustutkimusinstituutista kertoo.

”Viiden viime vuoden aikana hyökkäysten määrä on kaksinkertaistunut joka vuosi.”

Viime vuonna hyökkäyksiä oli viranomaisseurannan mukaan 54,5 miljardia. Lukua voi oikeastaan verrata vain Japanin aiempien vuosien lukuihin, sillä hyökkäysten määrittelytapa ja siksi arvio niiden määrästä vaihtelevat maittain suurestikin.

Hyökkäysten alkuperää on vaikea selvittää. Mutta läheskään kaikki eivät tule Kiinasta.

Hashimoton mukaan hyökkäykset ovat myös muuttuneet.

Ennen ne olivat pitkälti palvelunestohyökkäyksiä (ddos), joilla kaadettiin verkkosivuja. Nyt ne ovat yhä useammin pitkäkestoisempia ja tarkemmin räätälöityjä apt-hyökkäyksiä, joissa saatetaan myös varastaa suuria määriä tietoja. Hyökkäykset myös kohdistuvat kasvavissa määrin yrityksiin, lähinnä teollisuuteen ja pankkeihin. Ennen kohteina olivat enemmän viranomaiset ja media.

”Pääsyy, miksi Japaniin hyökätään on, että hakkerit haluavat saada salaista tietoa firmoista.”

Monien firmojen kohdalla se on onnistunutkin, mutta tarkkoja tietoja ei ole. Hashimoton mukaan monet japanilaisyritykset eivät kerro hyökkäyksistä, sillä ne pelkäävät kasvojen menetystä, taloudellista vahinkoa ja pörssikurssin laskua.

Nämä hyökkäykset ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle, Hashimoto sanoo.

”Yleinen käsitys Japanissa on, että kun Japani on taloudellinen suurvalta, tiedononginta on uhka koko maalle”, hän sanoo.

”Japanilaispankit ovat myös maailmanlaajuisesti isoja, megapankkeja. Siksi vaikutukset ovat isoja ja myös kansainvälisiä.”

Japanin kaltaisessa pitkälle teknistyneessä teollisuusmaassa myös kyberterrorismin uhka pitää ottaa huomioon.

”Ydinvoimaloita ei ole kytketty internetiin. Ne ovat omia itsenäisiä järjestelmiään ja siksi vahvempia hyökkäyksiä vastaan.”

Isompi uhka on, että joku pääsee ydinvoimalaan sisälle. Tai onnistuu saamaan järjestelmään viruksen, kuten iranilaisessa ydinlaitoksessa tuhoa tehneen Stuxnet-madon.

”Mutta kaikkea pitää miettiä. Tietokoneistettua junaliikennettä, sähköverkkoja, ilmailua.”

Japanilla on lähistöllään lisäksi poikkeuksellisen ennakoimaton uhka: Pohjois-Korea.

Hashimoton mukaan se aiheuttaa kaksi vaaraa.

”Ensimmäinen on fyysinen uhka. Heillä on jo tekninen valmius ampua ohjuksia Japaniin. Ei vielä ydinohjusta, mutta todennäköisesti jo kyky ampua niin sanottu likainen pommi ohjuksella”, hän sanoo.

Likaiseksi pommiksi kutsutaan radioaktiivista ainetta ympäristöönsä levittäviä pommeja.

”Kyberasioissa tilanne on epäsymmetrinen. Pohjois-Koreassa on vain pienin osin kyberverkko. Se voisi tehdä suurta tuhoa kyberhyökkäyksellään, mutta takaisin ei oikein voisi hyökätä.”

Pohjois-Korean kyvykkyydestä kyberhyökkäyksiin ei ole varmuutta. Vuonna 2014 Sonyn amerikkalainen tytäryhtiö joutui kyberhyökkäyksen uhriksi tehtyään parodiaelokuvan The Interview Pohjois-Koreasta. Tekijäksi on epäilty Pohjois-Koreaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat