Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkirikosten vuosi oli musta Ruotsissa – Suomessa väkivalta johtaa silti kuolemaan useammin kuin naapurissa

Viime vuosi oli poikkeuksellisen synkkä Ruotsin henkirikostilasoissa. Kuolemaan johtavia väkivaltatapauksia sattui enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla. Suomessa kuolemaan johtava väkivaltaon silti edelleen yleisempää kuin Ruotsissa.

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Kuluneella viikolla Ruotsin rikostilastoista vastaava Brå julkaisi tietoja, jotka synnyttänevät jälleen keskustelua siitä, mihin suuntaan kansankodin turvallisuustilanne on matkalla.

Kuolemaan johtava väkivalta on Ruotsissa vähentynyt trendinomaisesti 1990-luvun lukemista. Nyt tilastoissa näkyy kuitenkin selvä piikki viime vuosiin verrattuna, Brå kertoi. Tapauksia oli vuonna 2015 yhteensä 112, kun niitä edellisvuonna oli 87. Luku oli suurin koko 2000-luvulla.

Aiempaa suurempia lukemia selittää Brån mukaan osaltaan se, että viime vuodelle osui tavallista enemmän tapauksia, joissa oli yhtäaikaisesti useita uhreja. Sen muistaa myös jokainen, joka seuraa rikosuutisointia Ruotsista.

Elokuussa Abraham Ukbagabir murhasi kaksi ihmistä Västeråsin Ikeassa sen jälkeen, kun hänen turvapaikkahakemuksensa oli hylätty.

Lokakuussa Anders Lundin Pettersson murhasi miekalla kolme ihmistä Trollhättanissa Kronanin koululla. Kyseessä oli rasistinen viharikos, ja Pettersson valitsi uhrinsa ihonvärin perusteella.

Laajaa huomiota herätti myös Zoran Radovanovicin tapaus. 52-vuotias varainhoitaja tuomittiin hiljattain käräjäoikeudessa kahden pariskunnan kaksoismurhista. Neljä murhattua olivat Radovanovicin asiakkaita.

Kuolemaan johtavan väkivallan yleistymisen syvempiä syitä on toistaiseksi ennenaikaista arvella. Yksi vuosi ei kerro, että kyseessä olisi trendimuutos. Kyse voi olla synkästä poikkeusvuodesta, kuten edellisen tilastopiikin aikaan vuonna 2007.

Näkyvät tapaukset vaikuttanevat silti ihmisten turvallisuuden tunteeseen ja siihen, mikä kuva syntyy Ruotsin yleisemmästä kehityksestä: ruumiit ovat selviä ja usein mediassa laajasti raportoituja todisteita turvattomuudesta siinä missä muut rikokset jäävät helposti vähemmälle huomiolle.

Samalla on hyvä muistaa, että kuolemaan johtava väkivalta on vain hyvin pieni osa suoraan ihmisiin kohdistuvasta rikollisuudesta. Brån tekemissä kyselytutkimuksessa tällaisten muiden rikosten määrä on pääsääntöisesti vähentynyt tai pysynyt ennallaan viime vuosina.

Vuoden 2015 kehitystä kuvaavaa tilastoa ei ole toistaiseksi saatavilla.

Suomessa Ruotsin rikostilastoihin on viime aikoina viitattu usein maahanmuutosta puhuttaessa. Erityisesti Ikea-murhat herättivät laajaa huomiota ja antoivat polttoainetta maahanmuuton vastustajille.

Brå ei ole tilastoissaan analysoinut tekijöiden taustoja. Dagens Nyheterin tietojen mukaan vain muutamalla tapauksella olisi jonkinlainen yhteys turvapaikanhakijoihin.

Johtopäätöksiä vedettäessä kannattaa ylipäätään pitää mielessä, miltä tilastot näyttävät esimerkiksi Suomessa: Kuolemaan johtava väkivalta on väkilukuun suhteutettuna selvästi yleisempää kuin Ruotsissa.

Suomen poliisin tietoon tuli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 104 kuolemaan johtavaa väkivaltatapausta, jos tilasto koostetaan samalla tavoin kuin Ruotsissa.

Väestöltään runsaan viiden miljoonan Suomessa tapauksia oli siis absoluuttisin luvuin mitattuna lähes yhtä monta kuin vajaan kymmenen miljoonan asukkaan Ruotsissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat