Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä valtio kertoo historiasta yhtä tarinaa – mutta mitä sanovat tavalliset pietarilaiset?

Venäjällä historiankirjoitusta suitsitaan yhteen muottiin. Kreml kertoo lähimenneisyydestä yhtä tarinaa. HS kulki Pietarin halki ja kysyi, mitä venäläiset itse ajattelevat historiastaan.

Teksti Anneli Ahonen
Kuvat Nikolai Gontar

Pietarin etelälaidan pahamaineisessa Kuptšino-lähiössä uppoaa 1990-luvun tunnelmiin. Perestroikan aikaisen rockyhtye Kinon kappale soi metron uloskäynnillä. Permistä Pietariin seitsemän vuotta sitten muuttanut Ruslan Hafizov soittaa kitaraa ja laulaa.

Paikan valinta ei ole sattuma.

”Kuptšino on punkkareiden kulttipaikka. Kaupunginlaitama, ghetto, jonne sekasorto houkuttelee muusikkoja, rikollisia, punkkareita ja narkomaaneja”, Hafizov sanoo.

Nikolai Gontar
Muusikko Ruslan Hafizov, 24, soitti leningradilaista undergroundrockia keskiviikkona Kuptšinon lähiössä Pietarissa.
Muusikko Ruslan Hafizov, 24, soitti leningradilaista undergroundrockia keskiviikkona Kuptšinon lähiössä Pietarissa.

Iso osa venäläisistä menetti säästönsä viimeistään vuoden 1998 täydessä talousromahduksessa, eikä pelko saman toistumisesta hevin lienny.

Näitä mielikuvia hyödynnetään myös Kremlissä. 1990-luvun raajarikkoista Venäjää käytetään ahkerasti vertauskohtana pönkittämässä nykyhallintoa. Vuodesta 2000 hallinnut presidentti Vladimir Putin muistuttaa esimerkiksi vuotuisissa puheissaan parlamentille, kuinka 1990-luvulla kärsittiin Tšetšenian sodista, liikemiehet putsasivat valtion omaisuuden taskuihinsa, armeija oli rappiolla ja syntyvyys romahti.

Öljyn kallis hinta siivitti 2000-luvun ensi vuodet väestön elintason kasvua, mutta pisteet hyvinvoinnista keräsi Putin. Hän esiintyy edelleen takuumiehenä siitä, että 1990-luvulle ei palata, vaikka helppoon kasvuun ei nykyisenä halvan öljyn kautena ole paluuta.

Kuptšinon lähiön maine on siistiytynyt parinkymmenen vuoden takaisesta. Huonokuntoisten 1960–1980-lukujen kerrostalojen keskelle on rakennettu kauppakeskuksia ja Prisma. Metroaseman edessä seksiliike hyödyntää muodikkaita konservatiivisia arvoja isossa mainoksessa, jossa sitä kuvataan ”perhettä vahvistavaksi kaupaksi”.

Nikolai Gontar
Kuptšinon eteläinen lähiö Pietarissa oli pahamaineinen 1990-luvulla. Pääministeri Dmitri Medvedev on kotoisin täältä.
Kuptšinon eteläinen lähiö Pietarissa oli pahamaineinen 1990-luvulla. Pääministeri Dmitri Medvedev on kotoisin täältä.

Hafizovkin on kaukana paheellisesta rokkarista. Hän soittaa arkiaamupäivänä vesipullo vierellään ja on juuri aloittanut paaston. Hän on taitava, ja töihin kiiruhtavat ihmiset pudottelevat kolikoita kitaralaukkuun.

Hafizov syntyi vuonna 1992.

”Lapsena tattaria syötiin aamulla, päivällä ja illalla. Muistan maakuopan, josta hain porkkanoita ämpärillä. Kuopan kansi oli suljettu lukolla.”

Entä sitten demokratia, vapauden huuma, muistaako sitä Kuptšinossa enää kukaan? Vai tekikö 1990-luku demokratiasta Venäjällä pelkän kirosanan?

Eläkkeellä oleva opettaja Vera Borisovna, 57, myy hapankaalia ja tomaattikastiketta rivissä muiden kanssa. Töitä on tehtävä, koska eläke on pieni: 98 euroa. Hän muistaa demokratiatoiveista sen, kuinka itse ei halunnut äänestää Boris Jeltsiniä presidentinvaaleissa vuonna 1996.

”Koko työyhteisö ei tervehtinyt minua kuukauteen.”

Nikolai Gontar
Elakelainen Vera Borisovna, 57, myy hapankaalia ja tomaattikastiketta, koska eläke on niin pieni.
Elakelainen Vera Borisovna, 57, myy hapankaalia ja tomaattikastiketta, koska eläke on niin pieni.

Vera Borisovna on pettynyt maansa johtajiin neljällä vuosikymmenellä. Viimeinen, jota hän kunnioitti, oli Neuvostoliittoa 1982–1984 eli kuolemaansa saakka johtanut salaisen poliisin KGB:n päällikkö Juri Andropov.

”Putin ja [pääministeri Dmitri ] Medvedev voisivat jo lähteä eläkkeelle. He säätävät lakeja vain rikkaita varten. Nuoret saisivat tulla tilalle.”

Demokratiasta ei perusteta myöskään autotallissa, jossa Ladaa korjaavat vauvasta saakka toisensa tunteneet Vladimir, 70, ja Vladimir, 71.

Nikolai Gontar
Vladimir, 70, ja Vladimir, 71, korjasivat Ladaa Kuptšinon lähiön laidalla Pietarissa.
Vladimir, 70, ja Vladimir, 71, korjasivat Ladaa Kuptšinon lähiön laidalla Pietarissa.

”Ei sillä ole väliä, mikä hallintojärjestelmä on. Tärkeintä on, että kansan olisi hyvä olla. Että 80-vuotiaiden mummojen ja pappojen ei tarvitsisi elää köyhyydessä”, sanoo Vladimir, 71.

Siirrymme lähemmäs keskustaa Voiton aukiolle, mutta historiassa palaamme toisen maailmansodan vuosiin. Venäläisessä historiankirjoituksessa sen pyhintä ydintä on Saksan armeijan 1941–1944 piirittämä Leningrad.

Aukiolla sijaitsee Leningradin piirityksen muistomerkki, jonka 48 metriä korkea graniittipylväs kohoaa aurinkoiselle taivaalle. Sen juurella on katkenneen renkaan muotoinen muistosali, jota katselee opiskelijapari Dmitri Kuznetsov, 21, ja Maria Petškovskaja, 21.

”Miehuus, sinnikkyys ja nälkä”, Petškovskaja luettelee piirityksestä mieleen tulevia asioita.

Nikolai Gontar
Opiskelijat Dmitri Kuznetsov, 21, ja Marija Petškovskaja, 21, Leningradin piirityksen muistomerkillä.
Opiskelijat Dmitri Kuznetsov, 21, ja Marija Petškovskaja, 21, Leningradin piirityksen muistomerkillä.

Koulussa heille pidettiin isänmaallisuuteen keskittyviä tunteja, joilla kerrottiin maan sankareista. Voitonpäivän paraateihin pariskunta ei yleensä osallistu.

”Meidän pitää olla silloin töissä McDonald’sissa”, Kuznetsov nauraa.

Voitonpäivän sotilasparaatien kylkeen kasvatettu, vuosi vuodelta riehakkaammaksi paisuva juhlahumu on joidenkin mielestä mennyt jo liian pitkälle.

”Sota on aina huono asia”, Venäjän Karjalasta Pietariin poikansa kanssa matkalle tullut Dmitri, 43, toistaa monta kertaa muistomerkin juurella.

”Minun mielestäni esimerkiksi kuolematon rykmentti on suoranaista satanismia. Kaivaa nyt kuolleita näytille”, hän jatkaa. Se on suoraa puhetta, ja siksi hän ei kerro sukunimeään eikä halua kuvattavaksi.

Kuolematon rykmentti marssii Venäjän kaduilla voitonpäivänä, kun ihmiset kantavat sodassa kuolleiden sukulaistensa kuvia mukanaan.

Nikolai Gontar
Pietarin pohjoisosat ovat kasvaneet vauhdilla, mutta nyt epävarmuus tulevasta horjuttaa keskiluokkaa.
Pietarin pohjoisosat ovat kasvaneet vauhdilla, mutta nyt epävarmuus tulevasta horjuttaa keskiluokkaa.

Massailmiöksi kasvanut tapahtuma sai alkunsa kansanliikkeenä, mutta viime vuonna Moskovassa yhdessä puolen miljoonan ihmisen kanssa käveli mukana jo Putin.

”Nyt taas soditaan Syyriassa. En ymmärrä, miksi mekin lähdimme sinne. Hallituksemme haluaa muka näyttää meille, että meillä on sotilaallista voimaa”, Dmitri sanoo.

”Minä ajattelen näin, koska asun lähellä Suomen rajaa ja on mihin verrata. Ihailisin varmaan johtoamme, jos asuisin jossain Keski-Venäjällä. Mutta miksi veronmaksajien pitäisi maksaa Syyrian sotaretken kulut?”

Jatkamme Pietarin historian alkulähteille, Pietari-Paavalin linnoituksen sisäpihalle. Sinne kätkeytyy yksi kaupungin omalaatuisimmista suurmiespatsaista. Tsaari Pietari Suuri perusti linnoituksen Ruotsilta valtaamilleen maille Nevajoen rantaan toukokuussa 1703 ja kasvatti sen ympärille uuden pääkaupungin.

Vuonna 1991 pystytetyssä patsaassa Venäjän kovaotteisen uudistajatsaarin vartalo on suhteettoman suuri verrattuna pieneen päähän. Sormet ovat pitkät ja luiset.

Nikolai Gontar
Tsaari Pietari Suuren patsaan sormien hierominen tuo uskomuksen mukaan onnea.
Tsaari Pietari Suuren patsaan sormien hierominen tuo uskomuksen mukaan onnea.

Eikö tämä ole ristiriidassa sen kanssa, kuinka venäläiset usein ihailevat johtajiaan, millaisia tyranneja he sitten olivatkaan?

Sairaanhoitaja Nina Mamontova ei pidä muistomerkistä, mutta tsaarista kyllä.

”Pietari Suuri teki suurenmoisen paljon Venäjän kansan hyväksi. Jokainen haluaisi, että hänet kuvataan harmonisesti. Varsinkin, jos tehdään patsas.”

2000-luvun alussa rinnastukset Pietari Suuren uudistusten ja vastavalitun Putinin välillä olivat yleisiä. Pietarista kotoisin oleva Putin piti lehtitietojen mukaan tuolloin työpöydällään tsaarin rintakuvaa. Hiljalleen vertailu hiipui ja suuremmaksi puheenaiheeksi muodostui, missä määrin Kreml haluaa puhdistaa neuvostodiktaattori Stalinin mainetta.

Viimeisten kyselyjen mukaan venäläiset arvostavat taas aiempaa enemmän Stalinia. Tutkijat selittävät ihannointia sillä, että vaikeina aikoina kovaotteisten johtajien suosio kasvaa.

Putin on venäläisten suosikki, Jeltsin inhokki ja Stalinia ymmärretään
Putin on venäläisten suosikki, Jeltsin inhokki ja Stalinia ymmärretään
HS kysyi Pietariin saapuneilta venäläisturisteilta heidän mielipidettään Venäjän menneistä ja nykyisistä hallitsijoista. Kyselytutkimuksissa neuvostodiktaattori Josif Stalin saa yhä enemmän ymmärrystä venäläisiltä. Niin myös katugallupissa. Nuori mies Ilja Volkov haluaisi elää Neuvostoliitossa, koska on kuullut niin paljon hyvää neuvostoajasta vanhemmiltaan. Toimittaja Anneli Ahonen, kuvaus ja editointi Nikolai Gontar

Todellisuudessa ihmiset eivät haluaisi elää Stalinin vainojen keskellä. Pikakysely linnoitusta muualta Venäjältä katsomaan tulleiden venäläisturistien joukossa tukee tutkijoiden arvioita: Putinin lisäksi moni puolustaa myös Stalinia johtajana, jollaista Venäjä kovina sota-aikoina tarvitsi.

Pietarilainen historianopiskelija Makar taas nimeää Stalinin huonoimmaksi hallitsijaksi.

”Ihmiset rakentavat itselleen nostalgisia muistoja Stalinin ajoista, vaikka ne eivät pidä paikkaansa. Neuvostoliiton johtajan Leonid Brežnevin aikana luotiin myyttiä voittoisasta neuvostokansasta, joka uhrasi itsensä natsien lyömiseksi”, hän sanoo.

Pietarin pohjoisimmalla metroasemalla Parnasilla katse kääntyy tulevaan. Rakenteilla olevat tuhansien asukkaiden kerrostalot kasvattavat Pietaria sen pohjoisille pelloille. Yli 20-kerroksiset lähiöt ovat olleet pietarilaisen keskiluokan ensimmäinen askel pois keskustan yhteisasunnoista omiin, tilaviin asuntoihin.

Nikolai Gontar
Pietarilaiset ovat voineet kasvattaa elintasoaan ostamalla uusia asuntoja kaupungin pohjoisosien valtavista kerrostaloista. Parnasin metroaseman ympäristöä.
Pietarilaiset ovat voineet kasvattaa elintasoaan ostamalla uusia asuntoja kaupungin pohjoisosien valtavista kerrostaloista. Parnasin metroaseman ympäristöä.

Venäjän talousvaikeudet ja murtuneet välit lännen kanssa tekevät tulevasta epävarmaa.

Kolmekuisten kaksosten äidin Darja Amaltšijevan, 24, miehen työpaikka on vaakalaudalla. Euroopasta kankaita tuonut yritys kärsii ruplan heikosta kurssista ja korkeista luottokoroista.

Lähiöasumisesta Amaltšijeva pitää.

”Olen lasten syntymän jälkeen käynyt läpi perusteellisen muutoksen siinä, mitä pidän tärkeänä. Nyt toivon, että läheiseni olisivat terveitä, vaikka itsensä toteuttaminen myös perheen ulkopuolella ja työelämässä on tärkeää.”

Nikolai Gontar
Kaksosvauvojen äiti Darja Amaltshijevan arvomaailma muuttui vauvojen syntymän jälkeen.
Kaksosvauvojen äiti Darja Amaltshijevan arvomaailma muuttui vauvojen syntymän jälkeen.

Aineellisen hyvinvoinnin kasvua ei ole enää äänestäjille tarjolla, joten tilalle on keksittävä muuta. Presidentti Putin ilmoitti helmikuussa, että pitkään vellonut keskustelu Venäjän kansallisesta ideasta on ratkennut.

Ainut idea, mikä Putinin mukaan voi yhdistää venäläisiä, on patriotismi eli isänmaanrakkaus.

Historian opetusta onkin venäläiskouluissa yhdenmukaistettu Putinin käskystä. Presidentin mukaan vanhoissa oppikirjoissa on ”ideologista roskaa” esimerkiksi Neuvostoliiton roolista Itä-Euroopassa sodan jälkeen.

Venäjällä päätös herätti arvosteluryöpyn siitä, kuinka historiantulkinnat alistetaan politiikalle. Lopulta uuden linjan mukaisiksi historian oppikirjoiksi hyväksyttiin viime syksystä lähtien kolme eri kirjasarjaa.

Niissä kyllä tunnustetaan esimerkiksi Neuvostoliiton hyökänneen talvisodassa Suomeen, mutta yleinen linja on Venäjän voiman ja suuruuden korostaminen, eräs opettaja kuvaa.

Eri historianäkemykset pääsivät testiin, kun maaliskuussa Pietarissa vierailleet Jyväskylän yliopiston opiskelijat pitivät historian tunnin suomen kieleen erikoistuvassa koulussa numero 204.

Jaro Karkinen kävi suoraan asiaan: sarjakuvaan avaruusagentti Valerianin seikkailuista. Tarinassa yritetään estää ydinsota 1980-luvulla, ja agentit uskaltautuvat saastuneeseen Neuvostoliittoon puhtoisesta Suomesta.

Nikolai Gontar
Jyvaskylän yliopiston opiskelija Jaro Kärkinen pitää historiantuntia Pietarin koulun numero 204 oppilaille.
Jyvaskylän yliopiston opiskelija Jaro Kärkinen pitää historiantuntia Pietarin koulun numero 204 oppilaille.

”Minä en ollut tuohon aikaan edes syntynyt. Mutta oli kiinnostavaa verrata, kuinka Suomi näyttää sarjakuvassa niin rauhalliselta ja Neuvostoliitto aivan Tšernobylin onnettomuusalueelta”, totesi Svetlana Panina, 16.

Karkinen suhtautui toiveikkaasti venäläiskoululaisten arviointikykyyn. ”Monet pääsivät heti kiinni ideaan erilaisten rajojen ylittämisestä ja kertoivat kokemuksistaan Kiinasta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat