Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinturvakokous päättyi varoituksiin terroriuhan kasvusta

Presidentti Niinistö kuuli kokousmatkalla Yhdysvaltalaisia asiantuntijoita ja vaihtoi Kiinan presidentin kansa vierailukutsuja.

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti lehdistötilaisuuden ydinturvakokouksen päätteeksi Washingtonissa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti lehdistötilaisuuden ydinturvakokouksen päätteeksi Washingtonissa. Kuva: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Washington

Varoitukset pahenevasta terrorismin uhasta olivat toinen toistaan vakavampia perjantaina, kun ydinturvahuippukokous päättyi Washingtonissa.

Kokouksen koolle kutsunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoitti, että terroristit eivät empisi käyttää ydinräjähteeseen soveltuvaa materiaalia tai muut radioaktiivista ainetta iskuissaan tilaisuuden tarjoutuessa.

”Se muuttaisi meidän maailmamme”, Obama sanoi puheenvuorossaan.

Presidentti Sauli Niinistö vuorostaan sanoi, että huoli ydinterrorismista on vain kasvamassa.

Niinistö kuvaili ydinturvakokousta poikkeukselliseksi aikaansaannokseksi, jossa torjutaan uhkaa ennen sen toteutumista eikä vasta tapahtumien jälkeen. Siitä hän antoi tunnustusta Obamalle, jonka aloitteesta neljän ydinturvakokouksen sarja käynnistyi kuusi vuotta sitten.

Kokousten sarja ei jatku tämän jälkeen, Niinistö vahvisti. Obaman toinen ja viimeinen presidenttikausi päättyy ensi tammikuussa.

”Asia ei tähän pääty”, Niinistö sanoi. Hän arveli, että osallistujamaat päin vastoin tiivistävät yhteistyötään asekelpoisen ydinmateriaalin ja muun radioaktiivisen aineen turvaamiseksi.

Ydinpolttoaineen osalta tilanne on jo parantunut kokouksissa sovituilla toimilla, mutta valvomatonta radioaktiivista ainetta on maailmassa vielä paljon.

Ydinturvan isäksi Washingtoniin kerääntyneet valtiojohtajat puhuivat tapaamisissaan erityisesti Syyrian sodasta ja Pohjois-Korean ydinaseista.

Niinistö kertoi tavanneensa kokousmatkalla Yhdysvaltain hallinnon edustajien ja asiantuntijoiden lisäksi muiden muassa Kanadan maailmanjulkkikseksi nousseen pääministerin Justin Trudeaun. Keskustelut koskivat arktisia alueita, joiden merkitys on Kanadalle erityisen suuri.

Niinistö kertoi saaneensa Kiinan presidentiltä Xi Jinpingiltä kutsun Kiinaan, ja kutsuneensa Xin vastaavasti Suomeen.

JIM BOURG / Reuters
Presidentti Sauli Niinistö keskusteli Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton kanssa Washingtonin ydinturvakokouksessa
Presidentti Sauli Niinistö keskusteli Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton kanssa Washingtonin ydinturvakokouksessa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat