Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkari: Euroopassa on 900 ”vaarallista aluetta” – mukana paikkoja Tukholmasta ja Kööpenhaminasta

Listaus on osa kampanjaa, jolla Unkari vastustaa Euroopan unionin päätöstä sijoittaa turvapaikanhakijoita eri jäsenmaihin.

Ulkomaat
 
Unkarin hallituksen verkkosivustolla julkaistu kartta näyttää, missä Euroopan pääkaupungeissa on alueita, joihin hallituksen mukaan on vaarallista mennä. Ruutukaappaus.
Unkarin hallituksen verkkosivustolla julkaistu kartta näyttää, missä Euroopan pääkaupungeissa on alueita, joihin hallituksen mukaan on vaarallista mennä. Ruutukaappaus.

Budapest

Unkarin hallituksen mukaan maahanmuutto on synnyttänyt Euroopan pääkaupunkeihin alueita, joihin on vaarallista mennä. Tällaisia kaupunginosia on hallituksen mukaan muun muassa Tukholmassa, Berliinissä ja Pariisissa.

Alueet on lueteltu tällä viikolla avatulla verkkosivustolla. Sivusto on osa kampanjaa, jolla Unkari vastustaa Euroopan unionin päätöstä sijoittaa turvapaikanhakijoita eri jäsenmaihin. Unioni päätti 160 000 tulijan uudelleen sijoittamisesta syyskuussa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vastustaa kiivaasti erityisesti muslimien maahanmuuttoa ja on toistuvasti esittänyt turvapaikanhakijat turvallisuusuhkana.

Orbán imoitti alkuvuodesta järjestävänsä EU:n pakolaiskiintiöistä kansanäänestyksen, jossa unkarilaisilta kysytään ”haluatko, että EU voi määrätä muiden kuin Unkarin kansalaisten asuttamisesta Unkariin ilman Unkarin parlamentin suostumusta?”

Äänestyspäivää ei ole vielä päätetty.

Kansanäänestyksen vuoksi avatun sivuston mukaan ”vaarallisia alueita” on kaupungeissa, joissa asuu paljon maahanmuuttajia. Sivustolla on kartta, jossa muun muassa Tukholman, Kööpenhaminan ja Berliinin päälle on lisätty punainen varoitusteksti ”no-go”.

Merkillä hallitus tarkoittaa sellaisia kaupunginosia, joita ”viranomaiset eivät pysty tai pystyvät vain isoin ponnistuksin pitämään valvonnassaan”.

”Näillä alueilla vastaanottoyhteiskunnan kirjoitetut tai kirjoittamattomat normit eivät juuri toteudu”, sivustolla kirjoitetaan.

Unkarin mukaan tällaisia alueita on ympäri Eurooppaa jo 900, mutta sivusto ei tarkenna, millä perusteella tietyt kaupunginosat on luokiteltu vaarallisiksi.

Unkarilainen 444.hu-uutissivusto sai Unkarin ulkoministeriöltä perustelut joidenkin kaupunkien osalta. Perustelut ovat lähinnä viittauksia yksittäisiin blogeihin ja nettisivuihin.

Tukholman osalta ulkoministeriö viittasi Ruotsissa asuvan amerikkalaisen blogitekstiin, jossa kerrottiin Ruotsin poliisin vuonna 2014 listaamista ongelmallisista alueista. Bloggaaja tosin huomauttaa itsekin tekstissään, ettei Ruotsin poliisi kutsu alueita Unkarin hallituksen käyttämällä termillä ”no go”.

Ulkoministeriö viittaa jo poistettuun viranomaissivuun, vaikka tuoreempaakin tieto on saatavilla. Viimeksi joulukuussa Ruotsin poliisi julkaisi raportin ongelmallisista alueista. Raportin mukaan Ruotsissa on 53 aluetta, joissa järjestäytynyt rikollisuus haittaa arkielämää ja yritystoimintaa.

Berliinistä ulkoministeriö nimesi Neuköllnin vaaralliseksi kaupunginosaksi, 444.hu kertoo. Ulkoministeriö sanoi uutissivustolle, että perustelut luokitukseen löytyvät Berliinin kaupungin virallisilta sivuilta. Suomessa Neukölln tunnetaan lähinnä nuorten turistien suosimana kaupunginosana.

Ranskassa on Unkarin mukaan valtaosa Euroopan ”vaarallisista alueista”. Väitteensä tueksi ulkoministeriö viittasi blogitekstiin vuodelta 2006. Blogi kuuluu tutkijalle, joka on arvellut Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman olleen muslimi, brittilehti The Guardian kertoo.

Ulkoministeriö ei antanut selitystä 444.hu:lle siitä, miksi se ei varoita näistä alueista ministeriön virallisissa matkustustiedotteissa.

Samalla verkkosivustolla, jossa Euroopan ”vaaralliset alueet” luokiteltiin, hallitus sanoo maahanmuuton vaarantavan Unkarin kulttuurin.

”Laittomat tulijat eivät kunnioita lakejamme, eivätkä he halua jakaa yhteisiä kulttuurisia arvojamme”, sivustolla sanotaan.

Sivuston ylälaidassa on laskuri, joka väittää uuden laittoman siirtolaisen tulevan Eurooppaan joka 12. sekunti. Tällä hetkellä Eurooppaan rantautuu UNHCR:n mukaan keskimäärin alle tuhat siirtolaista ja pakolaista päivässä, mikä on noin seitsemäsosa laskurin luvusta.

Maahanmuuttovastaista kampanjaa tehosti keskiviikkona hallituksen virallisella Facebook-sivulla julkaistu video, joka oli otsikoitu ”Unkari puolustaa rajojansa edelleen kaikin keinoin”. Videolla panssaroidut sotilasajoneuvot ja erikoisjoukot partioivat Serbian-vastaisella rajalla ja pystyttävät lisää piikkilanka-aitaa.

Unkarin hallitus on yhdistänyt Euroopassa tehdyt terrori-iskut pakolaiskriisiin. Myös Puola ilmoitti Brysselin iskujen jälkeen, ettei se suostu ottamaan osuutta EU-maihin sijoitettavista pakolaisista.

Laszlo Balogh / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat