Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkari: Euroopassa on 900 ”vaarallista aluetta” – mukana paikkoja Tukholmasta ja Kööpenhaminasta

Ulkomaat
 
Laszlo Balogh / Reuters
Kuva: Laszlo Balogh / Reuters

Budapest

Unkarin hallituksen mukaan maahanmuutto on synnyttänyt Euroopan kaupunkeihin alueita, joihin on vaarallista mennä. Tällaisia on hallituksen mukaan muun muassa Tukholmassa, Berliinissä ja Pariisissa.

Alueet on lueteltu tällä viikolla avatulla verkkosivustolla. Sivusto on osa kampanjaa, jolla Unkari vastustaa EU:n päätöstä sijoittaa turvapaikanhakijoita jäsenmaihin. EU päätti 160 000 tulijan uudelleen sijoittamisesta syyskuussa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vastustaa erityisesti muslimien maahanmuuttoa ja on toistuvasti esittänyt turvapaikanhakijat turvallisuusuhkana.

Orbán ilmoitti järjestävänsä EU:n kiintiöistä kansanäänestyksen, jossa unkarilaisilta kysytään ”haluatko, että EU voi määrätä muiden kuin Unkarin kansalaisten asuttamisesta Unkariin ilman Unkarin parlamentin suostumusta?”

Äänestyspäivää ei ole vielä päätetty.

Kansanäänestyksen vuoksi avatun sivuston mukaan ”vaarallisia alueita” on kaupungeissa, joissa asuu paljon maahanmuuttajia. Sivustolla on kartta, jossa muun muassa Tukholman, Kööpenhaminan ja Berliinin päälle on lisätty punainen varoitusteksti ”no-go”.

Hallitus tarkoittaa kaupunginosia, joita ”viranomaiset eivät pysty tai pystyvät vain isoin ponnistuksin pitämään valvonnassaan”.

”Näillä alueilla vastaanottoyhteiskunnan kirjoitetut tai kirjoittamattomat normit eivät juuri toteudu”, sivustolla kirjoitetaan.

Unkarin mukaan tällaisia alueita on Euroopassa jo 900, mutta ei tarkenna, millä perusteella tietyt kaupunginosat on luokiteltu vaarallisiksi.

Unkarilainen 444.hu-uutissivusto sai Unkarin ulkoministeriöltä perustelut joidenkin kaupunkien osalta. Perustelut ovat lähinnä viittauksia yksittäisiin blogeihin ja nettisivuihin.

Tukholman osalta ulkoministeriö viittasi Ruotsissa asuvan amerikkalaisen blogitekstiin, jossa kerrottiin Ruotsin poliisin vuonna 2014 listaamista ongelmallisista alueista. Bloggari huomauttaa itsekin, ettei Ruotsin poliisi kutsu alueita Unkarin hallituksen käyttämällä termillä ”no go”.

Ulkoministeriö viittaa jo poistettuun viranomaissivuun, vaikka tuoreempaakin tietoa on. Tosin lievemmällä muotoilulla. Ruotsin poliisin joulukuussa julkaiseman raportin mukaan Ruotsissa on 53 aluetta, joissa järjestäytynyt rikollisuus haittaa arkea ja yritystoimintaa.

Berliinistä ulkoministeriö nimesi vaaralliseksi kaupunginosaksi Neuköllnin ja sanoi 444.hu:lle, että perustelut löytyvät Berliinin kaupungin sivuilta. Suomessa Neukölln tunnetaan lähinnä nuorten turistien suosimana kaupunginosana.

Ministeriö ei selittänyt 444.hu:lle, miksi se ei varoita näistä alueista ministeriön virallisissa matkustustiedotteissa.

Samalla verkkosivustolla, jossa Euroopan ”vaaralliset alueet” luokiteltiin, hallitus sanoo maahanmuuton vaarantavan Unkarin kulttuurin.

Sivustolla on laskuri, joka väittää laittoman siirtolaisen tulevan Eurooppaan joka 12. sekunti. Tällä hetkellä Eurooppaan rantautuu YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan noin alle tuhat siirtolaista ja pakolaista päivässä, selvästi laskurin lukua vähemmän.

Unkarin maahanmuuton vastaista kampanjaa tehosti keskiviikkona hallituksen virallisella Facebook-sivulla julkaistu video, joka oli otsikoitu ”Unkari puolustaa rajojansa edelleen kaikin keinoin”. Videolla panssaroidut sotilasajoneuvot ja erikoisjoukot partioivat Serbian-vastaisella rajalla.

Unkarin hallitus on yhdistänyt Euroopassa tehdyt terrori-iskut pakolaiskriisiin. Myös Puola ilmoitti Brysselin iskujen jälkeen, ettei se suostu ottamaan osuutta EU-maihin sijoitettavista pakolaisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat