Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaantoimituksen kevätsarja alkaa: Lammasfarmari Falklandinsaarilta ihailee argentiinalaisia ratsumiehiä

Saarelaiset jättävät Argentiinan aluevaatimukset omaan arvoonsa, kertoo mökkiä turisteille vuokraava Tex Alazia.

Ulkomaat
 
Marcos Brindicci / Reuters
Port Stanley on Falklandinsaarten pääkaupunki.
Port Stanley on Falklandinsaarten pääkaupunki. Kuva: Marcos Brindicci / Reuters

Ulkomaailma kuulee Falklandinsaarista lähinnä silloin, kun Argentiina korottaa jälleen kerran ääntään vaatiakseen saaria itselleen niiden emämaalta Britannialta.

Useimmat tietävät vuonna 1982 käydyn Falklandin sodan, jossa Argentiina yritti turhaan vallata Malvinas-nimellä tuntemansa saaret.

Mutta millainen paikka tämä eristäytynyt kolkka keskellä viileää valtamerta oikeastaan on? Port Edgarissa Länsi-Falklandin saarella puhelimeen vastaa lammasfarmari Tex Alazia.

Terveisiä Helsingin Sanomien toimituksesta Suomesta! Olen tässä miettinyt matkakohdetta kesälomalleni. Voitko suositella Falklandinsaaria?

”No, täällä on hyvä kävellä ja katsella ympärilleen. Vuokraan mökkiä täältä meidän 16 000 hehtaarin [melkein Helsingin kokoiselta] farmiltamme. Tämä on rannalla luonnonsatamien äärellä, joten katseltavaa riittää. Pingviinejä, delfiinejä, valaita, hylkeitä. . .”

Onko kesä hyvä aika tulla, kun siellä eteläisellä pallonpuoliskolla on talvi?

”Talvemme voi olla hyvin leuto, eikä lunta välttämättä tule ennen elokuuta. Sitä ei koskaan tiedä etukäteen. Olisi ehdottomasti parempi vierailla, kun täällä on kesä, mutta kyllä joitain turisteja käy talvellakin.”

Oletko koskaan törmännyt suomalaiseen?

”Muistaakseni. Eräs nainen kävi viime lokakuussa – ellei Suomesta niin Norjasta tai Ruotsista. Jostain niistä kolmesta.”

Miten sinne teille edes pääsee?

”Madridin kautta on hyviä yhteyksiä Etelä-Amerikkaan, ja Punta Arenasista Etelä-Chilestä on tänne lento kerran viikossa. Toinen vaihtoehto on RAF:n [Britannian ilmavoimien] suora ilmasilta. He kuljettavat siviilejäkin.”

Mitäs muuten tuumasit, kun YK:n alainen komissio linjasi tällä viikolla, että meri Falklandinsaarten ympärillä kuuluu Argentiinan aluevesiin?

”Me jätämme tällaiset jutut omaan arvoonsa. Vaatimuksia aiheesta kuulee joka viikko.”

Mutta uskallatteko enää pulahtaa uimaan, kun vesi on jopa YK:n mielestä argentiinalaista?

”En suosittele näissä vesissä uimista muutenkaan.”

Sanoisitko, että teikäläisten suhtautumisessa argentiinalaisiin on vihamielisyyttä?

”No kyllä. Hehän yrittivät vallata maamme.”

Käykö teillä yhtään argentiinalaisia turisteja?

”Kyllä, eikä niin vähänkään. He pystyttävät tänne Argentiinan lippuja, poseeraavat niiden vieressä ja lähettävät kuvia siitä sosiaaliseen mediaan.”

Mutta Argentiinallahan on tango, paavi ja Lionel Messi. Kai sentään keksit jotain myönteistä sanottavaa argentiinalaisista?

”No, on heillä hyviä ratsumiehiä, tiedäthän, siellä pampalla.”

Kaikki teiltä kantautuvat uutiset liittyvät aluekiistaan. Tapahtuuko siellä päin mitään muuta? Mistä paikalliset puhuvat?

”Öljynporauksesta, mutta sekin kieltämättä liittyy aiheeseen. Me vain mietimme, miten voisimme kehittää saaria, infrastruktuuria ja sellaista. Teemme kovasti töitä, vaikka en tarkoita sillä, että elämä olisi erityisen rankkaa.”

Ulkomaantoimituksen kevätsarjassa soitetaan kerran viikossa umpimähkään kaukaisiin maailmankolkkiin ja haastatellaan vastaajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat