Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentinvaaleista tuli Perussa sirkus: puolet ehdokkaista hylätty, yksi käy kampanjaa vankilasta

Kymmenestä jäljellä olevasta ehdokasta ainakin kahta epäillään väärinkäytöksistä.

Ulkomaat
 
JANINE COSTA / Reuters
Perun presidentinvaalien mielipidetiedusteluja johtaa entisen presidentin tytät Keiko Fujimori, jolle annettiin perjantaina vihreää valoa jatkaa kampanjaansa.
Perun presidentinvaalien mielipidetiedusteluja johtaa entisen presidentin tytät Keiko Fujimori, jolle annettiin perjantaina vihreää valoa jatkaa kampanjaansa. Kuva: JANINE COSTA / Reuters

Perun presidentinvaalit ovat muuttuneet farssiksi, jossa lähes puolet ehdokkaista on hylätty ennen vaaleja.

Perussa on määrä äänestää presidentistä huhtikuun 10. päivänä.

Vaalien asetelmat ovat menneet ympäri moneen kertaan, sillä keskusvaalilautakunta on pudottanut 19:sta ehdokkaasta jo yhdeksän pois erilaisten väärinkäyttöepäilysten vuoksi.

Tuolileikki saattaa jatkua, vaikka jäljellä olevien kymmenen ehdokkaan nimet ja kuvat on jo painettu 20 miljoonaan äänestyskuponkiin.

Mielipidetiedusteluissa toisella sijalla olevaa pankkiiria ja Pedro Pablo Kuczynskiä epäillään äänten ostamisesta, ja entistä presidenttiä Alan Garciaa vastaan avattiin perjantaina tutkimus.

Vasemmistolainen Gregoria Santos taas jatkaa kampanjaansa, vaikka istuu vankilassa korruptiosyytteiden vuoksi.

Vaaleista on tullut kaoottiset, koska keskusvaalilautakunnalle annettiin tammikuussa suuret valtuudet puuttua ehdokkaiden korruptioon. Arvostelijoiden mukaan lakia on käytetty sattumanvaraisesti, ja vaalit ovat muuttuneet ”semidemokraattisiksi”.

”Me olemme ainoa valtio tällä alueella, joka mahdollistaa ehdokkaiden kieltämisen”, vaaliasiantuntija Fernando Tuesta sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tuestan mukaan Perussa on viimeksi estetty ihmisiä asettumasta ehdolle 1950-luvulla, jolloin maa oli vielä sotilasdiktatuuri.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Francisco Tavara on puolustautunut vakuuttamalla, että tuomarit ovat puolueettomia.

Vaalitarkkailijoiden mukaan laki on vähintäänkin hämmentänyt äänestäjiä.

”Lain perusteella ehdokkaita voidaan poistaa kisasta hyvin myöhäisessä vaiheessa. Se on ongelma, joka vaikuttaa ehdokkaisiin ja äänestäjiin”, EU:n vaalitarkkailija Renate Weber sanoi AFP:lle.

Perun politiikkaa ei muutenkaan voi kuvata värittömäksi.

Ennakkokyselyissä kisaa johtaa Keiko Fujimori, entisen presidentin Alberto Fujimorin tytär, jolle perjantaina annettiin lupa jatkaa kampanjaa.

40-vuotiaan Keiko Fujimorin suosiota ei horjuta sekään, että hänen 78-vuotias isänsä Alberto Fujimori istuu vankilassa 25 vuoden tuomiota osallisuudestaan 1990-luvun sissien kuolemanpartioihin.

Nykyinen presidentti Ollanta Humala taas ei voi pyrkiä presidentiksi, koska hänen puolueensa on vetänyt ehdokkaansa pois vähäisen kannatuksen vuoksi. Lain mukaan ehdokkaiden puolueilla pitää olla vähintään viiden prosentin kannatus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat