Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka valmistautuu ensimmäisten pakolaisten palauttamiseen Turkkiin

Ensimmäiset käännytettävät on tarkoitus lähettää Lesboksen saarelta Turkkiin maanantaina.

Ulkomaat
 
Alkis Konstantinidis / Reuter
Pakolaisia Kreikan Lesboksen saarella 22. maaliskuuta.
Pakolaisia Kreikan Lesboksen saarella 22. maaliskuuta. Kuva: Alkis Konstantinidis / Reuter

Kreikka valmistautui viikonlopun aikana käännyttämään ensimmäiset turvapaikanhakijat takaisin Turkkiin.

Kreikan on määrä lähettää ensimmäinen joukko siirtolaisia Turkkiin maanantaina. Kaikkiaan 750 ihmistä aiotaan passittaa Kreikan saarilta Egeanmeren yli maanantaina ja keskiviikon välisenä aikana, uutistoimistot AFP ja Ana kertoivat.

Turvapaikanhakijoiden käännyttäminen perustuu Euroopan unionin ja Turkin maaliskuussa hieromaan sopimukseen, jonka mukaan suurin osa laitonta merireittiä Kreikkaan saapuvista tulijoista palautetaan Turkkiin. Vastineeksi EU on luvannut ottaa jokaista palautettavaa syyrialaista kohti yhden syyrialaisen suoraan Turkin pakolaisleireiltä. Lisäksi EU on luvannut Turkille rahaa syyrialaisten auttamiseen ja aikoo jouduttaa maan EU-jäsenyysneuvotteluita sekä viisumivapautta.

Uutistoimistojen mukaan käännytettävät turvapaikanhakijat lähetetään kreikkalaiselta Lesboksen saarelta Turkin satamakaupunkiin Dikiliin. Kuljetukseen käytetään kahta turkkilaista huvialusta. Jokaista siirtolaista kohden aluksella on yksi EU:n rajavalvontaviraston Frontexin edustaja, uutistoimisto Ana kertoo.

Turkin puolelle ollaan parhaillaan rakentamassa vastaanottokeskuksia ja leiriä, joihin palautettavat turvapaikanhakijat on tarkoitus majoittaa.

Uutistoimisto AP:n mukaan sadat mielenosoittajat kerääntyivät lauantaina Turkin Dikilissä vastustamaan turvapaikanhakijoiden palautuksia. He sanoivat olevansa huolissaan siitä, millaisia seurauksia tulijoilla on alueen taloudelle, tursimille ja turvallisuudelle.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat arvostelleet sopimusta epäinhimilliseksi ja laittomaksi.

”Jos he pakottavat minut palaamaan Turkkiin, heitän itseni ja perheeni mereen”, sanoi syyrialainen Mustafa AFP:lle kreikkalaisella Chiosin saarella.

Maanantaina alkavat myös EU:n ja Turkin sopimusta noudattavat turvapaikanhakijoiden siirrot Turkin leireiltä EU:n alueelle, AFP kertoo.

Ensimmäisenä on tarkoitus lähettää lapsiperheitä Saksaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat