Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Avaruusarkeologi” löysi Kanadasta uusia jälkiä viikinkiasutuksesta

Löydöt viittaavat arveltua laajempaan viikinkiasutukseen Pohjois-Amerikassa.

Ulkomaat
 
David Moir / Reuters
Kuva: David Moir / Reuters

Viikinkien tiedetään tallanneen Pohjois-Amerikan rannikolla satoja vuosia ennen Kolumbuksen löytöretkiä, mutta toistaiseksi Atlantin rannalta on löydetty vain yksi pysyvämpi asutus. Tällä viikolla tutkijat kertoivat löytäneensä merkkejä mahdollisesta viikinkisiirtokunnasta satoja kilometrejä etelämpää Kanadan rannikolta.

Uusi kaivaus sijaitsee Point Roseessa Newfoundlandin saaren lounaisosassa. Löydöstä kertoivat muun muassa The National Geographic ja The New York Times.

Alkuvaiheessa kaivauksilta on jo löydetty merkkejä muinaisesta tulisijasta ja jäänteitä järvimalmista. Etenkin jälkimmäinen löydös on paljastava, sillä viikinkien tiedetään käyttäneen järvimalmista tehtyjä rautanauloja laivojensa rakentamisessa.

Tutkijat johdatti muinaisasutuksen jäljille antropologian apulaisprofessori Sarah Parcak, joka etsi satelliittikuvista merkkejä maan alle hautautuneista rakennelmista.

Parcak ei ole viikinkiasiantuntija, vaan uudenlaisen ”avaruusarkeologian” pioneeri. Hän sai viime syksynä miljoonan dollarin apurahan TED-säätiöltä satelliittipohjaiseen arkeologian kehittämiseen. Aikaisemmin hän on tutkinut satelliittien avulla muun muassa Egyptin muinaismuistojen ryöstelyä.

Point Roseen löytö on osoitus Parcakin menetelmän käyttökelpoisuudesta. Hän etsi satelliittikuvista poikkeamia maan pintakerroksessa ja havaitsi suoria linjoja, jotka koekaivauksissa osoittautuivat jäänteiksi viikinkitalojen seiniä muistuttavista maavalleista.

Paikan päältä löydettiin myös tuhkajäämiä ja järvimalmia, joiden todettiin radiohiilimenetelmällä olevan peräisin noin tuhannen vuoden takaa.

Viikingit eivät kaivaneet raudanvalmistuksessa käyttämäänsä malmia maasta, vaan nostivat sitä suosta. Järvimalmi tai suomalmi on rautaoksidipitoista hiekkaa, jota esiintyy vesistöjen pohjissa ja rannoilla. Ennen sulattamista suomalmi kuivatettiin tulisijassa. Kanadan rannikon alkuperäisasukkaiden ei tiedetä käyttäneen samanlaista raudanvalmistusmenetelmää.

Asiantuntijat tosin varoittavat vetämästä liian suoria johtopäätöksiä. Tutkijoilla ei ole vielä pitäviä todisteita, että tulisija olisi ollut juuri viikinkien rakentama, sillä intiaanien lisäksi alueella liikkui vuosisatoja sitten myös eurooppalaisia baskikalastajia. Löytöä pidetään kuitenkin lupaavana ja kaivauksia jatketaan kesällä.

”Olisi hyvin loogista, että asutuksia olisi enemmän kuin yksi”, totesi Pohjois-Atlantin arkeologian asiantuntija Gerald F. Bigelow The New York Timesille.

Toistaiseksi Kanadan ainoa muinainen viikinkiasutus löydettiin 1960-luvulla L'Anse aux Meadowsista Newfoundlandin saaren pohjoisosasta. Grönlantiin asettuneiden viikinkien tiedetään hakeneen Pohjois-Amerikasta muun muassa puutavaraa, ja muinaisissa saagoissa kerrotaan lyhyeksi jääneestä siirtomaahankkeesta.

Grönlantilaisten saagassa kerrotaan Leif Erikinpojan löytäneen lännestä Vinlandiksi nimetyn maan, joka sai nimensä luonnossa kasvaneiden ”viinirypäleiden” mukaan. L'Anse aux Meadowsin asutusta pidetään hänen perustamaan siirtokuntana, mutta osa tutkijoista uskoo todellisen Vinlandin sijainneen etelämpänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat