Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollantilaiset näpäyttävät hallitustaan EU-linjasta kansanäänestyksellä

Euroopan unionin Ukraina-sopimus joutuu tulilinjalle, kun hollantilaiset pääsevät purkamaan tyytymättömyyttään.

Ulkomaat
 
Toussaint Kluiter / Reuters
Hollannin pääministeri Mark Rutte (oikealla) toivotti lämpimästi tervetulleeksi Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tammikuun alussa Amsterdamissa. Junckerin vierailu liittyi juuri käynnistyneeseen Hollannin EU-puheenjohtajuuskauteen.
Hollannin pääministeri Mark Rutte (oikealla) toivotti lämpimästi tervetulleeksi Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tammikuun alussa Amsterdamissa. Junckerin vierailu liittyi juuri käynnistyneeseen Hollannin EU-puheenjohtajuuskauteen. Kuva: Toussaint Kluiter / Reuters
Fakta

Tavoitteena demokratia ja vapaa kauppa

 EU:n ja Ukrainan välinen assosiaatiosopimus tuli voimaan vuoden 2016 alussa.

 Sopimuksen tavoitteena on edistää kauppaa ja tukea Ukrainan demokratiaa ja vapautta.

 EU:n rahallinen tukiohjelma Ukrainalle on 11 miljardia euroa. Ohjelma koostuu erilaisista avustuksista ja matalakorkoista lainoista.

 Sotaa Venäjää vastaan käyvä Ukraina kuuluu EU:n itäisen kumppanuusohjelman kohdemaihin.

Lontoo. Hollantilaiset äänestäjät pääsevät keskiviikkona antamaan hallitukselleen palautetta EU- ja muidenkin asioiden hoidosta kansanäänestyksessä.

Virallisesti kansanäänestys järjestetään EU:n ja Ukrainan välisestä assosiaatiosopimuksesta. Sopimus tuli voimaan jo vuoden alussa. Kaikkien muiden osapuolien ohella sen ovat hyväksyneet myös Hollannin parlamentin kummatkin kamarit.

Hollannissa assosiaatiosopimus on joutunut äänestäjien pettymyksen välikappaleeksi.

Viime kesänä Hollannissa voimaan tullut laki mahdollistaa kansanäänestyksen parlamentin päätöksestä, jos sitä vaatii vähintään 300 000 kansalaista.

Ukraina-sopimus pullahti parlamentista ulos juuri lain voimaan tulon jälkeen. Näin siitä tuli sopiva EU-aiheinen kiistakysymys kansanäänestyksen kohteeksi.

Tarvittavat tukijoukot kertyivät nopeasti.

Mielipidemittausten mukaan hollantilaiset todennäköisesti hylkäävät Ukraina-sopimuksen. Äänestystulos ei silti sido hallitusta, vaikka äänestysprosentti ylittäisi vaadittavan 30:n.

Pääministeri Mark Ruttelle näpäytys olisi kuitenkin kiusallinen. Hollanti toimii parhaillaan EU:n puheenjohtajamaana, ja Hollannin sooloilu hajottaisi unionin rintamaa Ukrainan tukemiseksi. Hyödyn korjaisi Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Hollannissa Ukraina-sopimuksen kaatamista on perusteltu muun muassa sillä, että se pelaa niin EU:ta kuin Ukrainaakin vastaan kiristämällä Ukrainan ja Venäjän välejä entisestäänkin. Sopimuksen kannattajien mielestä taas kyseessä on vapaakauppa ja Ukrainan demokraattisen kehityksen tukeminen.

Käytännössä kansanäänestys antaa tilaisuuden rangaista hallitusta EU-linjasta yleensäkin. Hallituspuolueiden suosio on laskussa, ja islam- ja maahanmuuttovastaisen Geert Wildersin vapauspuolue PVV on noussut Hollannin suosituimmaksi puolueeksi.

Taustalla mielialoihin vaikuttaa Hollantiin 2015 saapunut ennätyksen suuri eli noin 60 000 turvapaikanhakijan joukko.

Wilders vastustaa Ukraina-sopimusta ja kannattaa EU-eroa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti tammikuussa, että jos Hollanti hylkää Ukraina-sopimuksen, edessä on mantereen laajuinen kriisi.

Todennäköisempää on, että EU keksii luovan tavan kiertää kriisin. Hollannille voidaan myöntää varaumia, tai sopimus voidaan kirjoittaa osin uudelleen.

Vastaavaa on tehty aiemminkin. Kun Hollannin ja Ranskan kansanäänestykset hylkäsivät EU:n perustuslaillisen sopimuksen 2005, oli se hankkeelle vain hidaste. Sopimus muokattiin uusiksi, ja se tuli voimaan 2009 nimellä Lissabonin sopimus.

Hollannissa asia on yhä hyvässä muistissa.

Britanniassa Hollannin keskiviikkoista äänestystä seurataan tarkkaan. Ukraina-sopimuksen hyllyttäminen voi vahvistaa Britannian EU:n vastaista rintamaa. Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta kesäkuussa.

Eniten EU-sopimus merkitsee kuitenkin Ukrainalle.

Assosiaatiosopimus on liittynyt olennaisesti maan kohtalonhetkiin vuodesta 2013 lähtien.

Ukrainan vallankumouksesta ja Krimin valtauksesta on kaksi vuotta, ja Ukraina käy yhä sotaa Venäjää vastaan. Sopimuksen tarkoitus olisi vahvistaa Ukrainan sidettä länteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat