Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin lähipiiri haali salaisilla siirroilla miljardeja

Journalistit ovat tutkineet sähköposteja, lainasopimuksia, tiliotteita ja osakesiirtoja.

Ulkomaat
 
HS
Reuters
Asiakirjojen mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on siirrellyt monimutkaisissa veroparatiisioperaatioissa itselleen ainakin kaksi miljardia dollaria.
Asiakirjojen mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on siirrellyt monimutkaisissa veroparatiisioperaatioissa itselleen ainakin kaksi miljardia dollaria. Kuva: Reuters
Tästä on kyse

Vuodettuja asiakirjoja

 Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Se on maailman suurin tietovuoto.

 Aineistossa on esimerkiksi sähköposteja, pdf-tiedostoja ja valokuvia vuosilta 1970–2016.

 Lähes 400 toimittajaa kymmenistä maista on tutkinut asiakirjoja kuukausia. Heidän mukaansa aineisto todistaa, että useat valtioiden päämiehet, yritykset, urheilijat, julkisuuden henkilöt ja rikolliset ovat hyödyntäneet veroparatiisien suojaa.

Tutkiville journalisteille vuodetut niin sanotut Panama-paperit osoittavat, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on siirrellyt monimutkaisissa veroparatiisioperaatioissa itselleen ainakin kaksi miljardia dollaria.

Tiedot perustuvat veroparatiisijärjestelyihin erikoistuneen Mossack Fonseca -yhtiön tietoihin. Journalistit ovat tutkineet sähköposteja, lainasopimuksia, tiliotteita ja osakesiirtoja. Toimittajat ovat selvittäneet satoja siirto-operaatioita.

Panama Papers -nimellä julkistettu aineisto paljastaa toimittajien mukaan satoja veroparatiisien kanssa asioineita ”valtionpäämiehiä, rikollisia ja yrityksiä”.

Aineistoa on tutkinut myös Yleisradio, jonka mukaan listalla on satoja suomalaisnimiä. Yle lähettää aiheesta ohjelman tänään maanantaina.

Selvitysten mukaan Putinin ystävän Juri Kovaltšukin johtama, pietarilaislähtöinen Rossija-pankki on ollut rahansiirroissa keskeinen. Pankki ja sen johtaja joutuivat Yhdysvaltain pakotelistoille ensimmäisten joukossa Krimin miehityksen jälkeen.

Suuri osa rahoista on peräisin Putinin nuoruuden judokaverin Arkadi Rotenbergin yhtiöiden antamista vakuudettomista lainoista. Myös kyproslaisiin pankkeihin talletettujen sijoitusten korkotuottoja on ohjattu takaisin Venäjälle ja presidentin lähipiirin käyttöön.

Yllätysnimi sunnuntai-illan paljastuksissa on palkittu sellisti ja Pietarin konservatorion ex-professori Sergei Roldugin. Hänen nuoruudesta alkanut ystävyytensä Putinin kanssa on vanhaa ja julkista tietoa, ja Roldugin on tiettävästi Putinin esikoistyttären Marijan kummi.

Panama-papereiden mukaan Roldugin on korviaan myöten mukana myös rahansiirroissa. Sellisti omistaa ison siivun sekä Kamaz-autotehtaasta että Venäjän tv-kanavien mainosmyynnissä monopoliasemassa olevasta VI-yhtiöstä, joka on entiseltä nimeltään Video International.

Putinin salaisen omaisuuden määrästä on huhuttu jo yhdeksän vuotta. Moskovalainen politiikan tutkija Stanislav Belkovski tuli vuonna 2007 julkisuuteen väittämällä, että presidentillä on osakkeita ja muuta omaisuutta 40 miljardin dollarin arvosta. Todisteita Belkovski ei väitteelleen esittänyt.

Vuodetut asiakirjat paljastavat, että myös Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonilla on linkki veroparatiisiin perustettuun yhtiöön.

The Guardian -lehden mukaan Gunnlaugsson omisti osittain nykyisen vaimonsa Anna Sigurlaug Pálsdóttirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun Wintris Inc -yhtiön.

Asiakirjat eivät todista, että Gunnlaugsson olisi syyllistynyt laittomaan toimintaan. Veroparaatiisisaarelle yhtiön perustaminen asettaa kuitenkin johtavan poliitikon epäilyttävään valoon, koska paratiisien tarkoituksen ajatellaan olevan verojen välttely.

Veroparatiisiyhtiön omistajiksi ovat paljastuneet myös maailman parhaana jalkapalloilijana pidetty argentiinalainen Lionel Messi ja tämän isä. Mossack Fonseca perusti heidän omistamansa Mega Star Enterprisesin vuonna 2012.

HS-työryhmä: Pekka Hakala, Lari Malmberg, Ville Similä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat