Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen saapui maanantaina 11 syyrialaispakolaista – turvapaikan­hakijoiden ottaminen Turkin leireiltä alkoi

Suomi ja Saksa ovat ensimmäisiä EU-maita, jotka ottavat vastaan syyrialaisia Turkin pakolaisleireiltä. Myös palautukset Kreikasta Turkkiin käynnistyivät maanantaina.

Ulkomaat
 
Ensimmäiset siirtolaiset palautettiin laivalla Turkkiin
Ensimmäiset siirtolaiset palautettiin laivalla Turkkiin
Kreikka palautti aamun sarastaessa ensimmäiset siirtolaiset Turkkiin. Turkin puolella EU:n palautussopimus on kuitenkin herättänyt mielenosoituksia. Kuva: Reuters, leikkaus: Esa Juntunen.
Tästä on kyse

Sopimus aloitti palautukset Turkkiin

 EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että Turkista Kreikkaan luvattomasti merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin.

 Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

 Vastineeksi Turkki saa EU:lta aluksi kolme miljardia euroa, jotka on tarkoitus käyttää pakolaisten olojen kohentamiseen. Myöhemmin maksetaan kolme miljardia lisää.

 EU lupasi myös jouduttaa Turkin jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta.

Suomeen saapui maanantaina 11 syyrialaista pakolaista Turkista. Kyseessä on kolme perhettä, jotka sijoitetaan aluksi vastaanottokeskukseen, kunnes heille löytyy paikka jostakin kunnasta.

Suomi ja Saksa ovat ensimmäisiä EU-maita, jotka ottavat vastaan syyrialaispakolaisia suoraan Turkin leireiltä osana EU:n ja Turkin solmimaa sopimusta. Saksaan syyrialaisia on lähetetty tänään 32.

Seuraava ryhmä syyrialaisia lähetetään Turkista Hollantiin tiistaina aamulla.

”Suomi pyrkii aina saamaan kokonaisia perheitä, jotta perheenjäseniä ei tule myöhemmin eri prosessin kautta”, selittää ylijohtaja Jorma Vuorio sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että valtaosa laitonta merireittiä Kreikkaan saapuvista tulijoista ryhdytään palauttamaan Turkkiin. Kreikka alkoi tänään maanantaina kuljettamaan siirtolaisia Egeanmeren yli takaisin Turkkiin.

Vastineeksi EU on luvannut ottaa jokaista Turkkiin palautettavaa syyrialaista kohti yhden syyrialaisen suoraan Turkin pakolaisleireiltä.

Suomi on luvannut ottaa tänä vuonna kaikkiaan 600 syyrialaista kiintiöpakolaisina Turkista. Tämän lisäksi Suomi on päättänyt ottaa 150 syyrialaista kiintiöpakolaisina Libanonista.

Suomeen tulijat valitaan YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n haastattelemista ja valikoimista pakolaisista.

”Vaikka sopimusta Turkin ja EU:n välillä ei olisikaan, niin Suomi ottaisi syyrialaisia kiintiöpakolaisia”, Vuorio selittää. Valtioneuvosto päätti viime vuonna, että Suomi täyttää koko tämän vuoden pakolaiskiintiönsä syyrialaisilla.

Suomi on yksi niistä EU-maista, jotka ovat jo pitkään ottaneet kiintiöpakolaisia UNHCR:n kautta. Tämän ansiosta Suomi pystyi Vuorion mukaan olemaan Saksan kanssa eturintamassa vastaanottamassa maanantaina syyrialaispakolaisia.

”Meillä on järjestelmä valmiina täällä.”

Kreikka alkoi maanantaina palauttaa siirtolaisia saariltaan takaisin Turkkiin.

Kreikka kuljetti satoja siirtolaisia busseilla Lesboksen ja Chíoksen satamiin, kertoo uutistoimisto AFP. Sieltä heitä kuljetettiin eteenpäin Turkkiin kolmella aluksella.

Turkin sisäministerin Efkan Alan mukaan Turkki oli valmis ottamaan vastaan maanantaina 500 ihmistä ja Kreikka oli listannut 400 nimeä.

EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin edustajan Ewa Moncuren mukaan valtaosa maanantaina palautettavista on kotoisin Pakistanista ja Bangladeshista.

Ensimmäinen perille päässyt alus toi 131 siirtolaista Lesbokselta lyhyen merimatkan päähän Turkin Dikiliin, kertoo uutistoimisto Reuters. Turkkilaisten tiedotusvälineiden mukaan Dikilin satamaan on pystytetty telttoja.

İzmirin maakunnan kuvernööri Mustafa Toprak sanoi AFP:n mukaan, että siirtolaiset viipyvät palautussatamissa vain hetken ennen kuljetusta eteenpäin.

Turkin EU-asioista vastaava ministeri Volkan Bozkır kertoi tv-kanava Habertürkille, että palautettavat siirtolaiset kuljetetaan Osmaniyeen Etelä-Turkkiin ja aiotaan lähettää lopulta takaisin kotimaihinsa.

Poliisilähteiden mukaan yli 2 000 siirtolaista jätti turvapaikkahakemuksen Lesboksen saarella ennen palautusten aloittamista. Kreikan pakolaisasioista vastaavan yksikön edustaja Yiorgos Kyritsis sanoi AFP:n mukaan, että maanantaina Turkkiin palautettiin vain ihmisiä, jotka eivät ole hakeneet turvapaikkaa.

EU:n ja Turkin välistä sopimusta on arvosteltu ankarasti. Esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi ihmisten joukkopalautusten olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja kansainvälisen oikeuden vastaisia. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvioinut, että Turkki ei ole turvallinen maa pakolaisille.

GIORGOS MOUTAFIS / REUTERS
Siirtolaiset odottivat kuljetusta rekisteröintikeskukseen saavuttuaan meren yli Lesboksen saarelle Kreikassa sunnuntaina.
Siirtolaiset odottivat kuljetusta rekisteröintikeskukseen saavuttuaan meren yli Lesboksen saarelle Kreikassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat