Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan kammoama poliittinen elokuva voitti arvostetun palkinnon Hongkongissa

Elokuva katosi teattereista vaikka keräsi paljon katsojia

Ulkomaat
 
Reuters
Palkitun Kymmenen vuotta -elokuvan tuottaja Andrew Choi (keskellä) puhui elokuvapalkintojuhlallisuuksissa Hongkongissa sunnuntaina.
Palkitun Kymmenen vuotta -elokuvan tuottaja Andrew Choi (keskellä) puhui elokuvapalkintojuhlallisuuksissa Hongkongissa sunnuntaina. Kuva: Reuters

Kiistelty, teatterilevityksestä äkkiä kadonnut Kiina-kriittinen hongkongilaiselokuva sai sunnuntaina suuren tunnustuksen voitamalla Hongkongin arvostetuimman elokuvapalkinnon.

Elokuva nimeltä Kymmenen vuotta sai pääpalkinnon Hong Kong Film Award –seremoniassa. Palkinnon odotetaan ärsyttävän Manner-Kiinaa johtavaa kommunistista puoluetta.

”Kiitos, että uskalsitte antaa meille tämän palkinnon”, kommentoi elokuvan tuottaja Andrew Choi hongkongilaisen South China Morning Post –sanomalehden mukaan.

Pienen budjetin indie-elokuva kertoo Hongkongista vuonna 2025. Se maalaa synkän tulevaisuudenkuvan Kiinan erityishallintoalueesta, joka on kommunistijohtoisen Manner-Kiinan hallinnassa. Elokuvassa hongkongilaisilta on viety poliittiset vapaudet

Elokuva koostuu viidestä tarinasta. Yhdessä niistä esimerkiksi vainotaan kantoninkiinaa puhuvia, ja toisessa univormupukuiset koululaiset kyttäävät toisinajattelijoita.

Elokuva keräsi Hongkongissa suuret katsojaluvut, kun se tuli elokuvateatterilevitykseen viime joulukuussa. Ainakin yhdessä elokuvateatterissa siihen myytiin jopa enemmän lippuja kuin uuteen Tähtien Sota -elokuvaan.

Suosio todennäköisesti johtuu siitä, että hongkongilaiset ovat entistä enemmän huolissaan poliittisten vapauksiensa tulevaisuudesta, kun Kiina kirstää otettaan.

Hongkong on Kiinaan kuuluva, runsaan seitsemän miljoonan asukkan erityishallintoalue, jossa on omat lait, omat viranomaiset ja oma kieli. Alue siirtyi Kiinalle Britannialta vuonna 1997, jolloin Kiina lupasi säilyttää Hongkongin erityisaseman 50 vuoden ajan. Viime aikoina asukkaat ovat kuitenkin alkaneet epäillä, ettei Kiina täysin noudata lupaustaan.

Merkkejä huolesta olivat esimerkiksi suurmielenosoitukset loppuvuonna 2014. Viime viikkoina hongkongilaisia ovat huolestuttaneet Kiina-kriittisiä kirjoja myyneiden kirjakauppiaiden katoamiset Manner-Kiinan viranomaisten haltuun.

Myös Kymmenen vuotta -elokuvan on arveltu joutuneen Kiinan kasvavan vaikutusvallan uhriksi, sillä tammikuusta alkaen sitä ei ole näytetty Hongkongin elokuvateattereissa, vaikka se yhä keräsi täysiä saleja.

Samoihin aikoihin Manner-Kiinassa ilmestyvä kommunistipuolueen kansallismielinen Global Times -lehti haukkui elokuvan pääkirjoituksessaan. Lehti leimasi elokuvan muun muassa absurdiksi ja ilmoitti sen olevan ”mielen virus”.

Sittemmin elokuvaa on esitetty Hongkongissa yksityisnäytöksissä, joista tieto on levinnyt lähinnä internetin sosiaalisten miedioiden kautta. Elokuvaa on näytetty esimerkiksi kirkoissa ja tilapäisissä ulkoilmateattereissa.

Sunnuntaina myönnetty elokuvapalkinto on sensuroitu Manner-Kiinassa. Kun Kymmenen vuotta nimettiin palkintoehdokkaaksi, Kiinan valtiollinen CCTV-televisiokanava ilmoitti ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1991, ettei se aio näyttää Hongkongin palkintojuhlallisuuksia Manner-Kiinassa. Tämän vuoden elokuvapalkinnosta ei ole kerrottu myöskään Manner-Kiinan lehdistössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat