Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Epäselvää, millaiset ihmiset radikalisoituvat ja lähtevät Syyriaan

EU-maista on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin arviolta noin 4 000 ihmistä. Heistä noin joka kuudes on nainen.

Ulkomaat
 
Yves Herman / Reuters
Raportin mukaan suuri osa eurooppalaisista vierastaistelijoista on lähtöisin samoilta asuinalueilta. Belgian Molenbeekissa on asunut useita terrori-iskuihin osallistuneita.
Raportin mukaan suuri osa eurooppalaisista vierastaistelijoista on lähtöisin samoilta asuinalueilta. Belgian Molenbeekissa on asunut useita terrori-iskuihin osallistuneita. Kuva: Yves Herman / Reuters

Ei ole olemassa selvää profiilia siitä, millaiset ihmiset radikalisoituvat ja päättävät lähteä Euroopasta Syyriaan tai Irakiin, sanoo tuore eurooppalaisia vierastaistelijoita kartoittanut raportti.

”Ei ole olemassa selväpiirteistä profiilia eurooppalaisesta vierastaistelijasta”, perjantaina julkaistu, Haagissa sijaitsevan Kansainvälisen terrorisminvastaisen keskuksen laatima raportti toteaa.

Euroopasta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin arviolta 3 922–4 292 ihmistä. Heistä suurin osa, noin kolme neljästä, on kotoisin neljästä EU-maasta. Nämä maat ovat Belgia, Ranska, Saksa ja Britannia.

Kreikan ja Unkarin lukuja ei ole voitu sisällyttää arvioon, koska niitä ei ollut saatavilla.

Suhteessa väestön määrään lähtijöitä on eniten Belgiasta. Syyriaan ja Irakiin lähteneet liittyvät usein jihadistijärjestö Isisiin tai johonkin muuhun äärijärjestöön. Kaikki Isisin alueelle matkustaneet eivät kuitenkaan osallistu taisteluihin.

Noin 30 prosenttia lähtijöistä on palannut. Kuolleeksi on vahvistettu 14 prosenttia.

Vaikka raportti toteaa, ettei lähtijöistä voi rakentaa tarkkaa profiilia, joitain piirteitä se kuitenkin listaa.

Raportin mukaan suurin osa eurooppalaisista vierastaistelijoista on lähtöisin kaupungeista tai lähiöistä ja vieläpä samoilta asuinalueilta. Tämä kielii raportin mukaan siitä, että kotikulmilla on valmiiksi äärijärjestöjen verkostoja.

”Ystäväpiirit radikalisoituvat ryhminä ja päättävät lähteä yhdessä Syyriaan/Irakiin, tai rekrytoivat toisiaan ulkomailta käsin”, raportti sanoo.

Vierastaistelijoiden radikalisoitumisprosessi on usein hyvin nopea ja huomaamaton.

17 prosenttia eli noin joka kuudes lähtijöistä on naisia. Raportti huomauttaa, että merkittävä osa eurooppalaisista vierastaistelijoista on islamin uskoon kääntyneitä. Heitä on lähtijöistä jopa 6–23 prosenttia.

EU-maat ovat erityisen huolissaan Eurooppaan palaavista vierastaistelijoista. Taistelukoulutusta ja -kokemusta saaneet entiset Isisin taistelijat voivat radikalisoida vanhoja ystäviään ja suunnitella iskuja Euroopan maaperällä.

Tutkijat keräsivät raporttiin aineistoa lähettämällä kyselyn EU-jäsenmaille. Materiaalia kerättiin myös julkisista lähteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat