Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuluisa brittiläinen kaksoisagentti neuvoo Stasia BBC:n löytämällä videolla: ”Älkää koskaan tunnustako”

Vuonna 1981 kuvatulla tallenteella Philby kertoo vaiheistaan ennen näkemättömän avoimesti.

Ulkomaat
 
Lehtikuva
Kim Philby kuvattuna vuonna 1968.
Kim Philby kuvattuna vuonna 1968. Kuva: Lehtikuva

Kylmän sodan aikainen kaksoisagentti Kim Philby puhuu urastaan ennen näkemättömän avoimesti Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haltuunsa saamalla videolla. Vuonna 1981 kuvatulla tallenteella Philby kertoo vaiheistaan kommunistisen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin väelle.

Neuvostoliiton vakoojana nuoresta asti toiminut Philby soluttautui pitkällisen työn tuloksena Britannian salaiseen palveluun ja toimi jopa sen vastavakoilujohtajana ennen jäämistään kiinni. Philby toimitti salaisia asiakirjoja säännöllisesti Neuvostoliitolle, eikä se hänen mukaansa ollut temppu eikä mikään.

”Jos SIS:n [Britannian salainen palvelu, laajemmin tunnettu nimellä MI6] paperien käsittelyssä olisi ollut minkäänlaista säätelyä, tämä olisi ollut melko mahdoton tehtävä. – – Mutta minkäänlaista säätelyä ei ollut”, Philby kertoo tunnin kestävässä puheessaan, jonka BBC löysi Stasin arkistosta.

”Joka päivä lähdin toimistolta suuri salkku täynnä kirjoittamiani raportteja ja asiakirjoja arkistosta. Annoin ne Neuvostoliiton-yhteyshenkilölleni iltaisin. Seuraavana aamuna, kun ne oli kuvattu, sain ne takaisin ja palautin ne paikoilleen. Tein sitä säännöllisesti vuodesta toiseen.”

Toimiessaan yksikkönsä toiseksi korkeimmassa virassa Philby sai tehtäväkseen syrjäyttää pomonsa.

”Se oli likainen juttu, mutta loppujen lopuksi työssämme pitää silloin tällöin liata kätensä. Asia, jonka eteen sen teemme, ei ole mitenkään likainen”, Philby sanoo videolla Stasin väelle.

Esiintymisensä lopussa Philby muistuttaa vakoojia, että kaikkein tärkeintä on olla tunnustamatta. Sitä ohjetta noudattamalla hänkin vältti vuosikausien ajan kärähtämisensä, vaikka epäilyjä asiasta riitti.

”Jos teille näytetään asiakirja, jossa on oma allekirjoituksenne, se on väärennys – kiistäkää vain kaikki”, Philby sanoo.

”He yrittivät kuulustelemalla murtaa minut ja pakottaa minut tunnustamaan. – – Lopulta minun piti vain säilyttää malttini. Ohjeistankin teitä kertomaan kaikille agenteillenne, etteivät he koskaan tunnustaisi.”

Lopulta brittitiedustelu kuitenkin vakuuttui Philbyn kaksoisroolista. Hän tunnusti toimineensa kaiken aikaa Neuvostoliiton hyväksi ja loikkasi Moskovaan vuonna 1963.

Philbyn uskotaan päässeen pakenemaan silloisesta asemapaikastaan Beirutista osittain siksi, että MI6 ei halunnut tuoda häntä Lontooseen julkiseen oikeudenkäyntiin, joka olisi paljastanut, kuinka MI6:ta ja Britannian hallitusta oli huijattu yli 30 vuotta.

Philbyn myyräntyön yhtenä merkittävimmistä tuloksista pidetään Albanian kommunistihallituksen onnistuneita vastatoimia, kun Yhdysvaltain ja Britannian tiedustelupalvelut yrittivät syöstä sen vallasta. Philby varoitti kommunisteja ulkomailla koulutettujen albaanisissien operaatiosta, ja suuri osa sisseistä tapettiin. Länsimaat salasivat epäonnistuneen hankkeensa pitkään.

Philby kuoli Moskovassa vuonna 1988 juuri ennen Neuvostoliiton luhistumista ja kylmän sodan päättymistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat