Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolan johtajat ajavat täyttä aborttikieltoa – vastustajat lähtivät kaduille

Katoliseen kirkkoon kytköksissä oleva Laki ja oikeus -puolue haluaa kieltää abortin jopa raiskauksen ja insestin uhreilta.

Ulkomaat
 
Lukasz Kaminski / AGENCJA GAZETA
Ihmiset osoittivat mieltään uutta aborttilakiehdotusta vastaan Varsovassa sunnuntaina.
Ihmiset osoittivat mieltään uutta aborttilakiehdotusta vastaan Varsovassa sunnuntaina. Kuva: Lukasz Kaminski / AGENCJA GAZETA

Tuhannet mielenosoittajat kerääntyivät sunnuntaina Varsovassa parlamenttitalon edustalle vastustamaan uutta ehdotusta, jonka mukaan abortti kiellettäisiin Puolassa kokonaan.

”Kädet irti kohdusta!”

”Minun vartaloni, minun asiani!” mielenosoittajat huusivat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Keskustelu aborttilainsäädännössä leimahti jälleen viime viikolla, kun katolisen kirkon piispat kirjoittivat lain tiukentamista ja käytännössä täydellistä aborttikieltoa vaativan kirjeen.

Maata johtavan konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) johtajat riensivät heti tukemaan ehdotusta. Puolueen johtaja Jarosław Kaczyński sanoi, että katolisena hänen täytyy noudattaa piispojen vaatimusta. Myös Kaczyńskin ohjailtavissa oleva pääministeri Beata Szydło sanoi tukevansa ehdotusta.

Liberaalimpia arvoja kannattavat ja naisten oikeuksista huolestuneet puolalaiset seuraavat järkyttyneinä, kun viime syksynä vaalit voittanut, katoliseen kirkkoon tiukasti kytköksissä oleva PiS luotsaa Puolaa yhä konservatiivisempaan suuntaan.

Puolassa on jo tätä nykyä yksi Euroopan tiukimmista aborttilaista Irlannin ja Maltan ohella.

Abortti on sallittu ainoastaan siinä tapauksessa, että naisen henki on vaarassa, raskaus on seurausta rikoksesta kuten raiskauksesta tai insestistä tai jos sikiö on vakavasti kehitysvammainen tai parantumattomasti sairas. Lääkärit voivat kieltäytyä abortin tekemisestä, eikä heidän edes tarvitse ohjata naista tässä tapauksessa toiselle lääkärille.

Jos piispat saavat tahtonsa läpi, abortti kiellettäisiin jopa raiskauksen tai insestin uhriksi joutuneilta. Abortin voisi saada vain, jos naisen henki on vaarassa. Laittomia abortteja suorittaville määrättäisiin entistä pidempiä vankeusrangaistuksia.

”Jopa Iranin aborttilait ovat liberaalimpia kuin tämä ehdotus”, sanoi sunnuntain mielenosoitukseen osallistunut Marta Nowak Reutersille.

Puolassa tehtiin vuonna 2014 noin 1 800 laillista aborttia. Saman verran abortteja tehtiin sitä edeltävänä vuonna.

Vuosittain kymmenet tuhannet naiset joutuvat turvautumaan joko laittomaan aborttiin tai matkustamaan ulkomaille saadakseen raskaudenkeskeytyksen.

Kaczyński ei aio pakottaa puolueensa kansanedustajia äänestämään abortin kieltävän mahdollisen lakimuutoksen puolesta. Hän kuitenkin ilmoitti uskovansa, että suurin osa heistä tukee ehdotusta.

Käytännössä Kaczyński ja pääministeri Szydło saavat läpi minkä tahansa haluamansa lakiesityksen, sillä PiS-puolueella on 460-paikkaisessa Puolan parlamentissa 235 kansanedustajan enemmistö.

Uusi hallitus on muun muassa päättänyt lopettaa julkisen rahoituksen kirkon syntinä pitämiltä keinohedelmöityshoidoilta kesäkuussa 2016. Tämä tarkoittaa, että hallitus tuomitsee puolalaisperheitä lapsettomuuteen, sillä alle tuhat euroa kuussa keskimäärin ansaitsevilla puolalaisilla ei käytännössä ole varaa kustantaa hoitoja omasta pussistaan.

Hallitus myös suunnittelee, että jälkiehkäisypillereiden antaminen apteekista ilman reseptiä kielletään.

Kaczyńskin luotsaama PiS on viemässä Puolaa juuri siihen suuntaan, jota puolueen vastustajat ja EU-johtajat pelkäsivät.

Maan johto on ajautunut törmäyskurssille EU:n kanssa ja kiristänyt otetta vallasta monin tavoin antamalla siivoushuiskan viuhua muun muassa oikeuslaitoksessa, tiedustelupalvelussa ja mediassa.

Kuba Atys / AGENCJA GAZETA
Mielenosoittajia Puolan parlamenttitalon edustalla Varsovassa sunnuntaina.
Mielenosoittajia Puolan parlamenttitalon edustalla Varsovassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat