Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

20 raaka-ainetta on kriittisen tärkeitä EU:lle – saatavuus vaikeaa tai korvaaminen lähes mahdotonta

EU listasi kriittiset raaka-aineet, joiden saatavuus on vaikeaa tai korvaaminen lähes mahdotonta.

Ulkomaat
 
Karoliina Paatos
Muun muassa pattereissa käytetään tarpeellista antimonia, jota tuodaan Kiinasta.
Muun muassa pattereissa käytetään tarpeellista antimonia, jota tuodaan Kiinasta. Kuva: Karoliina Paatos

Turun yliopiston kemian professori Johan Gadolin teki merkittävän löydön vuonna 1794.

Iphone-puhelimeen tarvitaan esimerkiksi näitä maametalleja Näyttö: Yttrium, lantaani, praseodyymi, terbium, dysprosium Mikropiirit: Lantaani, praseodyymi, neodyymi, europium, gadolinium Kaiutin: Prasedeodyymi, neodyymi, gadolinium, dysprosium Värinähälytin: Dysprosium, terbium, neodyymi Lähde: www.911metallurgist.com
Iphone-puhelimeen tarvitaan esimerkiksi näitä maametalleja Näyttö: Yttrium, lantaani, praseodyymi, terbium, dysprosium Mikropiirit: Lantaani, praseodyymi, neodyymi, europium, gadolinium Kaiutin: Prasedeodyymi, neodyymi, gadolinium, dysprosium Värinähälytin: Dysprosium, terbium, neodyymi Lähde: www.911metallurgist.com

Aikansa superlahjakkuus sai tutkittavakseen Tukholman saaristossa sijaitsevalta Ytterbyn louhoksesta merkillistä, pikimustaa mineraalia. Löytö varmistettiin, ja uutinen sysäsi tutkimuksen kohti maametallien ihmeellistä maailmaa. Kyse oli kokonaan uudesta alkuaineryhmästä.

Gadolin oli löytänyt alkuaine Yttriumin.

Gadolinin löydön ansiosta voimme nyt katsoa viestejä kännyköistä ja seurata suosikkiohjelmiamme tietokoneiden ruuduilta. Yttrium tuottaa myös valoa ja sitä käytetään ydinteknologiassakin.

Maametalleihin törmäämme joka päivä. Ilman niitä esimerkiksi auton tuulilasinpyyhkimet eivät toimisi eivätkä tuulimyllyjen siivet pyörisi.

Ja juuri tämän vuoksi Euroopan unioni on huolestunut.

EU on listannut 20 niin sanottua kriittistä raakamateriaalia, joiden saatavuus on vaikeaa tai niiden korvaaminen on lähes mahdotonta. Niiden joukossa on myös maametalleja. Yleensä näiden aineiden tuotanto on keskittynyt hyvin harvoihin maihin, eikä niiden kierrätys ole välttämättä mahdollista.

Vahvimmin EU on riippuvainen Kiinasta, joka tuottaa esimerkiksi lähes kaikki maametallit.

Tällä hetkellä raaka-aineita virtaa Kiinasta Eurooppaan sujuvasti, mutta pitemmän päälle Kiina-rippuuvuus saattaa olla EU:lle ongelma.

”Kiina on keskusjohtoinen maa. On vaikeaa ennakoida, millaisia päätöksiä siellä milloinkin tehdään. Tämä on se riski. Esimerkiksi japanilaiset autonvalmistajat ovat olleet erittäin huolestuneita siitä, ettei maametallien tuontia ole voitu varmistaa”, toteaa Geologian tutkimuskeskuksen tieteellinen johtaja Pekka A. Nurmi.

World Economic Forum on esittänyt huolensa samasta aiheesta. Sen mukaan pahimmassa tapauksessa kehittyvien maiden ”itsekkäät pyrkimykset saavat ylivallan”, eikä vapaan maailmankaupan jatkuminen enää olekaan ”itsestään selvä asia”.

Kiinalle nykytilanne sopii tietenkin mainiosti. Se on kasvattanut raaka-aineiden tuotantoa ja samalla polkenut hintoja.

Kriittisiä raakamateriaaleja olisi länsimaissakin, mutta polkumyynnin vuoksi kaivokset ovat käyneet kannattamattomiksi.

Mitä sitten voidaan tehdä? Pekka A.Nurmen mukaan EU ei ainakaan voi tuudittautua siihen, että raaka-aineriippuvuuden mukaan tuomat uhkat katoaisivat.

Kriittiset raaka-aineet mahdollistavat jo nyt noin 30 miljoonaa työpaikkaa EU:n jäsenmaissa ja niillä voi olla merkittäviä sovelluksia myös tulevaisuudessa.

Nurmen mukaan yksi osa ratkaisua voisi olla ainakin se, että Eurooppa ottaisi paremmin haltuunsa raaka-aineiden kierrätyksen.

”Nyt Euroopasta viedään paljon romua kehittyviin maihin”, hän muistuttaa.

Suomi on muiden EU:n jäsenmaiden tavoin riippuvainen unionin listaamista ”kriittisistä materiaaleista”.

Tosin Suomessa esimerkiksi Outokumpu saa kromia omasta kaivoksestaan teräksen valmistamiseen ja fosforia saadaan myös omista esiintymistä. Myös esimerkiksi akkuihin käytettävää litiumia on löydetty Pohjanmaalta, Nurmi muistuttaa.

Kiinnostaako Eurooppa? HS:n uusimmat ja parhaat Eurooppaa käsittelevät artikkelit on koottu aihesivulle hs.fi/eurooppa.

 

Tällaisten raaka-aineiden EU katsoo olevan kriittisiä:

Antimoni

Tuontimaa: Kiina 92%. Käytetään palonsuoja-aineena, paristoissa sekä metalliseoksissa.

Boraatit

Tuontimaa: Turkki 98%. Käytetään lasin valmistuksessa, keramiikassa, maataloudessa. LCD-näytöissä.

Germanium

Tuontimaat: Kiina 45%, Yhdysvallat 35%, Venäjä 14%. Käytetään kuitu-, ja infrapunaoptiikassa, pimeänäkölaitteissa, muovin valmistuksessa, avaruusalusten aurinkopaneeleissa, langattomassa tiedonsiirrossa.

Reijo Hietanen
Pimeänäkölaitteissa käytetään germaniumia.
Pimeänäkölaitteissa käytetään germaniumia.

Koboltti

Tuontimaa: Venäjä 96%. Käytetään paristoissa, metalliseoksissa, suihkumoottoreissa, turbiineissa, magneeteissa.

Luonnongrafiitti

Tuontimaat: Kiina 57%, Brasilia 15%, Norja 9%. Käytetään teräs- ja autoteollisuudessa, paristoissa, sähkömoottoreissa, teollisuudessa voiteluaineena, lyijykynissä, ydinreaktoreissa.

Koksihiili

Tuontimaat: Yhdysvallat 41%, Australia 37%, Venäjä 9%. Käytetään lähinnä teräksen valmistuksessa.

Maametallit

Tuontimaat: Kiina 41%, Venäjä 35%, Yhdysvallat 17%. Ryhmään kuuluvat muun muassa skandium, lantaani, cerium, neodyymi, europium, terbium, yttrium. Käytetään magneeteissa, sähköautoissa, tuulimyllyissä, kuituoptiikassa, lasereissa.

STEPHANE MAHE / Reuters
Maametalleja käytetään esimerkiksi tuulimyllyissä.
Maametalleja käytetään esimerkiksi tuulimyllyissä.

Niobium

Tuontimaat: Brasilia 86%, Kanada 14%. Käytetään rakennus- ja autoteollisuudessa, jossa vaaditaan kovia mutta kevyitä rakenteita sekä korroosion kestoa. Käytetään myös ydin- ja lentokoneteollisuudessa.

Fluorisälpä

Tuontimaat: Meksiko 48%, Kiina 13%, Etelä-Afrikka 12%. Käytetään fluorivetyhapon sekä alumiinin valmistuksessa.

Piimetalli

Tuontimaat: Norja 38%, Brasilia 24%, Kiina 8%. Käytetään alumiinin, kumin, keramiikan, lasin sekä aurinkopaneelien valmistuksessa.

Kai Sinervo / HS
Magnesiumia käytetään esimerkiksi ilotuliteteollisuudessa.
Magnesiumia käytetään esimerkiksi ilotuliteteollisuudessa.

Magnesium

Tuontimaat: Kiina 91%, Israel 5%. Käytetään monissa metalliseoksissa, lentokoneteollisuudessa sekä keveyttä ja lujuutta vaativissa rakenteissa kuten ohjuksissa, ilotuliteteollisuudessa ja ravinteena.

Raakafosfaatti

Tuontimaat: Marokko 33%, Algeria 13%, Venäjä 11%. Käytetään lannoitteiden, kemikaalien ja pesuaineiden valmistuksessa.

Volframi

Tuontimaat: Venäjä 98%, Bolivia 2%. Käytetään kovametalleissa, veitsissä, sahoissa, porissa, kaivosteollisuudessa, ammuksissa, ohjuksissa ja lampuissa.

Piimetalli

Tuontimaat: Norja 38%, Brasilia 24%, Kiina 8%. Käytetään alumiinin, kumin, keramiikan, lasin sekä aurinkopaneelien valmistuksessa.

Platinaryhmän metallit

Tuontimaat: Etelä-Afrikka 32%, Yhdysvallat 22%, Venäjä 19%. Ryhmään kuuluvat rutenium, rodium, palladium, osmium, iridium ja platina, ja niitä käytetään usein katalyytteinä kemiallisissa prosesseissa ja esimerkiksi katalysaattoreissa.

Beryllium

Tuontimaat: Yhdysvallat, Kiina ja Mosambik, osuudet vaihtelevat suuresti. Käytetään muun muassa loistevalaisimissa, ydinteollisuudessa, röntgensovellutuksissa ja avaruustekniikassa.

Gallium

Tuontimaat: Yhdysvallat 49%, Kiina 39%. Käytetään mikropiirien, näyttöjen, Blue Ray -dvd-soittimien, aurinkopaneelien sekä paristojen ja magneettien valmistuksessa.

Indium

Tuontimaat: Kiina 24%, Hongkong 19%, Kanada 13%. Käytetään lähinnä LCD-televisioiden sekä monitorien, kännyköiden ja laskinten valmistuksessa.

Kromi

Tuontimaat: Etelä-Afrikka 80%, Turkki 16%. Käytetään lähinnä ruostumattoman teräksen valmistuksessa.

Magnesiitti

Tuontimaat: Turkki 91%, Kiina 8%. Käytetään lähinnä teräs- ja betoniteollisuudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat