Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman sotilasmenot kääntyivät uudestaan nousuun – syynä Isisin ja Venäjän uhat

Neljänä edellisenä vuotena sotilasmenot olivat maailmassa laskeneet.

Ulkomaat
 
Reuters
Venäläisiä sotilaskoneita palasi Syyriasta kotimaahan maaliskuussa. Venäjän sotilasmenot kasvoivat 7,5 prosenttia viime vuonna.
Venäläisiä sotilaskoneita palasi Syyriasta kotimaahan maaliskuussa. Venäjän sotilasmenot kasvoivat 7,5 prosenttia viime vuonna. Kuva: Reuters

Maailman sotilasmenot kääntyivät viime vuonna uudestaan nousuun, kertoi tiistaina julkistettu raportti.

Viime vuonna maailman valtiot käyttivät sotilasmenoihin yhteensä 1700 miljardia dollaria, sanoi Tukholman kansainvälinen rauhantutkimuksen instituutti Sipri vuosittaisessa raportissaan. Menot nousivat prosentin edellisvuodesta.

Kyseessä on käänne suuntauksessa, sillä neljänä edellisenä vuotena sotilasmenot olivat maailmassa laskeneet. Sipri tarkoittaa sotilasmenoilla valtioiden kokonaiskuluja asevoimiin, sotilaskaluston hankintoihin, operaatiokuluihin, hallintoon, tutkimukseen ja palkkoihin.

Ylivoimaisesti eniten sotilasmenoihin käyttää rahaa Yhdysvallat. Viime vuonna menot olivat 596 miljardia dollaria

Toiseksi eniten asevoimiin sijoitti Kiina, 215 miljardia dollaria. Nämä kaksi maata käyttävät 49 prosenttia maailman sotilasmenoista.

Kymmenen viime vuoden yleissuuntaus on ollut, että länsimaissa on käytetty vähemmän rahaa sotilaalliseen toimintaan, kun taas Aasiassa, Lähi-idässä ja Venäjällä sijoitukset kasvavat.

Vuosina 2006–2015 Yhdysvaltain sotilasbudjetti pieneni neljä prosenttia. Samaan aikaan Kiinan menot nousivat 132 prosenttia, Saudi-Arabian 97 prosenttia ja Venäjän 91 prosenttia.

Viime vuonna sotilasmenoja nousu maailmassa johtui Siprin mukaan muun muassa Venäjästä, sen aiheuttamasta uhasta ja terroristijärjestö Isisistä.

Itä-Euroopassa huomattavan suuria uusia sijoituksia asevoimiin tekivät Viro, Latvia, Liettua, Puola, Romania ja Slovakia, jotka sijaitsevat Venäjän tai Ukrainan naapureissa.

Syyriassa ja Irakissa tukikohtiaan pitävä Isis on terrori-iskuilla tehnyt itsestään uhan myös Euroopassa. Isisin vastainen taistelu aiheutti lisäkuluja muun muassa Yhdysvalloille ja useille Euroopan valtioille, kuten Britannialle, Ranskalle ja Saksalle.

Kaikkiaan läntisessä Euroopassa sotilasbudjetit ovat kuitenkin laskussa, tosin viime vuonna hitaammin kuin edellisenä.

Lähi-idässä asevoimiin, operaatioihin ja varusteluun eniten rahaa käyttää Saudi-Arabia. Se käy pommitussotaa Jemenissä, mikä näkyy kasvaneissa menoissa. Saudi-Arabia myös osallistuu ilmaiskuihin Isisiä vastaan.

Saudi-Arabia on myös yksi maista, johon Suomi vie aseita, huomautti Rauhanliitto tiedotteessaan. Suomesta aseita ostavat myös esimerkiksi Arabiemiraatit ja Turkki. Kumpikin on osallisena myös Isisin vastaisessa sodassa.

YK:n mukaan sotilaalliseen toimintaan laitetut rahat voisivat toisin käytettynä auttaa maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemisessa. Prosentti maailman sotilasmenoista riittäisi lähes kattamaan koko maailman humanitaarisen avustustyön rahoitustarpeen, mikä on noin 20 miljardia dollaria, laskee YK:n avustustyötä koordinoiva Ocha-järjestö.

”Suomessa on leikattu niin koulutuksesta ja terveydenhuollosta kuin humanitaarista avustustyötä tekeviltä järjestöiltäkin, mutta sotilasmenoja ei edelleenkään kyseenalaisteta”, kommentoi Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius tiedotteessa.

Viime vuosina monet kehitysmaat ovat öljybuumin siivittämänä käyttäneet rahaa entistä enemmän aseisiin muun yhteiskunnan kehittämisen kustannuksella. Vuonna 2014 alkanut öljynhinnan raju lasku on kuitenkin kääntänyt suuntauksen. Viime vuonna sotilasmenot laskivat rajusti esimerkiksi Venezuelassa ja Angolassa, Sipri kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat