Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liki 30 000 islantilaista vetoaa pääministerin eron puolesta veroparatiisi­skandaalin vuoksi

Ulkomaat
 
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Yritykset ja niiden omistajat maksavat takaisin kansalaisille osuuden voitoistaan verojen muodossa. Jos siltä haluaa välttyä, on aika tarttua puhelimeen ja soittaa veroparatiisin. Tämä lyhyt video kertoo, mitä veronkierto on.

Jo lähes 30 000 islantilaista on allekirjoittanut vetoomuksen, jolla vaaditaan pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin eroa niin sanottujen Panaman paperien ja veroparatiisiyhteyksien takia. Määrä vastaa miltei joka kymmenettä asukasta noin 330 000 asukkaan saarivaltiossa.

Paine pääministerin ympärillä kasvaa nyt kovaa vauhtia. Islantilaiset osoittivat tuhatpäisin joukoin mieltään maanantai-iltana Reykjavikin keskustassa parlamenttirakennuksen edessä. Paikallisen median mukaan parlamenttitaloa heiteltiin muun muassa paikallisella rahkalla, skyrillä. Myös tiistai-illaksi kootaan nyt protestia sosiaalisessa mediassa.

Samankaltaiset mielenosoitukset edelsivät hallituksen kaatumista vuonna 2009, pankkikriisin iskettyä pahoin Islantiin.

Gunnlaugsson sanoi maanantaina useampaa otteeseen paikallisille viestimille, ettei hän aio erota tehtävästään ja ettei hän katso tehneensä mitään väärää. Hän korostaa, että Panaman paperien paljastama ja hänen vaimonsa nykyisin omistama veroparatiisiyhtiö on maksanut koko ajan veroja Islantiin eikä hän ole tehnyt mitään laitonta.

Useille kansainvälisille medioiden, muun muassa Süddeutsche Zeitungin ja SVT:n Panaman paperien pohjalta tekemä tutkimus osoittaa kuitenkin myös, että pääministerin perheellä on ollut aiemmin tuntemattomia intressejä Islannin pankkikriisiä seuranneissa velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Käytännössä pääministerin vaimon omistama veroparatiisiyhtiö on ollut yksi velkojista, ja sillä on ollut mittavia saatavia Islannin pankkikriisin aikana kaatuneissa pankeissa.

Erityisesti tämä suututtaa islantilaisia, jotka katsovat, että pääministeri on toiminut sopimattomasti ja pimittänyt tietoa.

Presidentti Olafur Ragnar Grimsson keskeytti matkansa Yhdysvaltoihin tapahtumien takia. Paikallisen Visir-lehden mukaan hän aikoo tavata maan puolueita tänään tiistaina.

Islannin parlamentti keskustelee opposition tekemästä epäluottamuslauseesta pääministeriä kohtaan lähipäivinä. Gunnlaugssonin hallituksella on enemmistö takanaan. Ratkaisevaa on, pysyykö hallituskumppani itsenäisyyspuolue pääministerin takana.

Stigtryggur Johannsson / REUTERS
Islantilaiset osoittivat mieltään Reykjavikissa maanantaina.
Islantilaiset osoittivat mieltään Reykjavikissa maanantaina.
Stigtryggur Johannsson / REUTERS
Islantilaiset osallistuivat mielenosoitukseen tuhatpäisin joukoin maanantai-iltana Reykjavikin keskustassa parlamenttirakennuksen edessä.
Islantilaiset osallistuivat mielenosoitukseen tuhatpäisin joukoin maanantai-iltana Reykjavikin keskustassa parlamenttirakennuksen edessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat