Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panaman paperit ajoivat Islannin pääministerin jättämään paikkansa – ”Tämä on todellinen farssi”

”Tämä on todellinen farssi, en ole koskaan nähnyt mitään tällaista”, sanoo paikallinen politiikan tutkimuksen professori Eiríkur Bergmann.

Ulkomaat
 
Reuters
Mielenosoittajat vaativat maanantaina Reykjavikissä pääministerin eroa.
Mielenosoittajat vaativat maanantaina Reykjavikissä pääministerin eroa. Kuva: Reuters

Paine Islannin pääministerin Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin ympärillä kävi viimein tiistaina liian kovaksi. Gunnlaugssonin puolue ilmoitti illalla päivien poliittisen kuohunnan päätteeksi, että pääministeri jättää tehtävänsä. Samalla useiden poliitikkojen ja johtajien veroparatiisiyhteyksiä paljastaneet Panaman paperit vaativat ensimmäisen korkean tason uhrinsa.

Gunnlaugsson kuitenkin jatkaa puolueensa, poliittista keskustaa edustavan edistyspuolueen, puheenjohtajana.

Puolueen ehdotus on, että varapuheenjohtaja Sigurður Ingi Jóhannsson ottaa vastaan Gunnlaugsssonin tehtävät ja että koalitiohallitus itsenäisyyspuolueen kanssa jatkaa toimintaansa. Jóhannsson toimii tällä hetkellä kalastuksesta ja maataloudesta vastaavana ministerinä. Nimitys tehtävään ei ollut kuitenkaan tiistai-iltana lainkaan varma. Selvää tietoa ei ollut siitäkään, mitä pääministerin lähdöstä seuraa.

”Tämä on todellinen farssi, en ole koskaan nähnyt mitään tällaista”, sanoi islantilainen valtio-opin professori Eiríkur Bergmann hieman ilmoituksen jälkeen.

Bergmann korostaa, ettei pääministerillä ole maan lakien mukaan valtaa ehdottaa seuraajansa. Marssijärjestyksen mukaan presidentti nimittäisi periaatteessa pääministerin eron jälkeen hallitusneuvottelijan, jonka tehtävänä on muodostaa koalitio, joka saa enemmistön taakseen.

”Hän vaikuttaa haluavan pitää kiinni vallasta hyvin epätoivoisesti nimeämällä tehtävään lähimmän liittolaisensa.”

Gunnlaugsson täsmensi myöhään illalla ihmetystä herättäneessä tiedotteessa, ettei hän oikeastaan ”eronnut” tehtävästään. Sen sijaan hän ehdotti astuvansa sivuun pääministerin tehtävästä toistaiseksi ”määrittelemättömäksi ajaksi”.

Tiistai-iltana pääministerin lähtöilmoituksen jälkeen parlamentin ympäristö Reykjavíkissa hiljeni pian mielenosoittajista, jotka siirtyivät kohti Gunnlaugssonin puolueen toimistoa, missä käytiin neuvotteluja seuraavista askelista poliittisen kriisin ratkaisemiseksi.

Tilanne ei tuntunut tyydyttävän paikallisia.

”Ei tämä ollut mitään, ei hänen eronsa muuta tilannetta”, sanoi Viktor Hannesson, joka oli lähdössä parlamentin kulmalta poikansa Baldurin kanssa.

Hannessonin mielestä vasta uudet vaalit rauhoittaisivat tilanteen. Samaa mieltä oli professori Bergmann.

”Paine kasvaa seuraavaksi vain muiden tietovuodossa nimettyjen ympärillä”, hän sanoi.

Muun muassa Süddeutsche Zeitungin, Guardianin ja SVT:n Panaman papereiden perusteella tekemän tutkimuksen mukaan listalla ovat myös muun muassa valtiovarainministeri Bjarni Benediktsson ja sisäministeri Ólöf Nordal. Lisäksi listalla nimetään pankkiireja ja liuta enemmän tai vähemmän tunnettuja Islannin rikkaita.

Paine pääministerin ympärillä kasvoi alkuviikosta nopeasti, kun useat kansainväliset viestimet alkoivat sunnuntaina julkaista niin sanottujen Panaman papereiden tietoja, jotka paljastivat Gunnlaugssonin veroparatiisiyhteyksien yksityiskohtia.

Oppositio vaati äänestystä pääministerin luottamuksesta ja osa edustajista myös uusia vaaleja. Maanantaina tuhannet islantilaiset kokoontuivat Reykjavikin keskustaan vaatimaan hänen eroaan yhdessä maan historian suurimmista mielenosoituksista. Tiistaina meno jatkui. Noin joka kymmenes saarivaltion asukas, 30 000 islantilaista vaati hänen eroaan verkossa kiertäneessä vetoomuksessa.

Panaman paperit paljastivat, että Gunnlaugssonilla on ollut yhteyksiä veroparatiisiin. Hänen ja hänen vaimonsa ostivat 2007 Wintris-nimisen yhtiön Britannian Neitsytsaarilta. Gunnlaugsson myi osuutensa yhtiöstä vaimolleen eurolla ennen pääministerikauttaan, mutta sen jälkeen, kun hän oli jo noussut kansanedustajaksi.

Islantilaisia on suututtanut erityisesti se, että Gunnlaugsson jätti ilmoittamatta asiasta kansanedustajien esteettömyysrekisteriin.

Hannessonin mielestä kyse ei ole niinkään veroparatiisiyhteyksistä vaan luottamuksesta. Pääministeri ei ole kertonut asioita, joita olisi pitänyt kertoa, hän korostaa. Lisäksi islantilaisten maine on taas mennyt maailmalla, kuten pankkikriisin aikana.

”Oli jo ihan tarpeeksi, että hänet nähtiin maailman lehdissä Putinin ja Al-Assadin ja muiden sen kaltaisten rinnalla”, Hannesson miettii.

Gunnlaugsson ja hänen vaimonsa ovat korostaneet toistuvasti, että yhtiön varallisuudesta on maksettu veroja Islantiin, eikä näin ollen ole ollut kyse veronkierrosta.

Vuodot ovat samalla kuitenkin paljastaneet, että pääministerin perheellä oli voitettavaa kansainvälisten velkojien kanssa finanssikriisin jälkeen käydyissä neuvotteluissa. Gunnlaugssonin vaimon nykyisin omistama Wintris on näet yksi velkojista. Yhtiöllä on nykyarvoltaan noin 3,6 miljoonan euron arvoista saatavia kaatuneissa pankeissa, osoitti Süddeutsche Zeitungin tutkimus asiasta. Samaan aikaan Gunnlaugssonin oli mukana solmimassa sopimusta velkojien kanssa, ja pääministerillä oli näin ollen rooli pöydän molemmilla puolilla.

Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Yritykset ja niiden omistajat maksavat takaisin kansalaisille osuuden voitoistaan verojen muodossa. Jos siltä haluaa välttyä, on aika tarttua puhelimeen ja soittaa veroparatiisin. Tämä lyhyt video kertoo, mitä veronkierto on.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat