Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaistoimittaja matkasi Isisin maille – tapasi tunnetun terroristin Jihadi Johnin

Ulkomaat
 
Reuters
Isisin jäsen kantoi järjestön lippua Syyrian Raqqassa.
Isisin jäsen kantoi järjestön lippua Syyrian Raqqassa. Kuva: Reuters

Saksalaistoimittaja ja kirjailija Jürgen Todenhöfer on yksi ensimmäisistä toimittajista, joka on matkannut Isisin maille ja palannut elävänä takaisin, kertoo brittilehti The Guardian. Todenhöferiltä on tulossa kirja, jossa hän kertoo kokemuksistaan Syyriassa.

Aiemmin Isisistä on raportoinut esimerkiksi Vice News, jonka toimittaja pääsi kuvaamaan terroristijärjestön toimia 2014.

Jürgen Todenhöfer ja hänen valokuvaajana työskentelevä poikansa Frederic Todenhöfer matkustivat joulukuun alussa 2014 Isisin maille Raqqaan ja Mosuliin. Vaarallisen matkan oppaana toimi saksalaissyntyinen Abu Qatadah, joka oli kääntynyt muslimiksi.

Matkan aluksi Qatadah pitää lyhyen oppitunnin Isisistä. Tällä hetkellä Isis rahoittaa Qatadahin mukaan toimensa suurilta osin sodassa takavarikoitujen varojen turvin, öljystä saatavilla tuloilla ja zakatilla, muslimeilta perittävällä uskonnollisella verolla.

Fredericin ei anneta ottaa kuvia Raqqan alueella, jossa on kuvattu useita sosiaalisessa mediassa esitettyjä teloitusvideoita. Saksalaismiehiltä takavarikoidaan puhelimet, sillä niiden sisäänrakennetut gps-paikantimet koituisivat liian vaaralliseksi turvallisuusriskiksi.

Pian Jürgenille ja Fredericille asetetaan myös muita rajoituksia. Miehet eivät saa liikkua vapaasti, eikä heidän anneta raportoida ympäristöstään ilman sensuuria. Isisin miehet haluavat esimerkiksi tarkistaa ja kopioida kaikki Fredericin kuvat, ennen kuin miehet poistuvat Isisin mailta.

Jürgen ja Frederic matkustavat Isisin tukikohtaan Mosuliin, joka vaikuttaa ensisilmäyksellä varsin tavalliselta Lähi-idän kaupungilta. Miesten näkemät Isisin oman kustantamon kirjat muistuttavat kuitenkin toisenlaisesta todellisuudesta: kirjoilla on nimiä kuten ”Kuinka käsittelet orjaasi” sekä ”Kuinka olla hyvä Isisin taistelija”.

Frederic tekee kiinnostavan havainnon: hän epäilee yhden naamioiduista ajajista olevan tunnettu brittiterroristi Jihadi John eli Mohammed Emwazi. Myöhemmin matkan päätyttyä ja miesten palattua kotimaahansa selviää, että kyseessä oli todella Emwazi.

Emwazin uutisoitiin saaneen surmansa Yhdysvaltojen ilmaiskussa marraskuussa 2015. Isis vahvisti Jihadi Johnin kuoleman vuoden 2016 tammikuussa.

Saksalaismiesten ja Isisin välit kiristyvät loppumatkasta, kun Jürgen ja Frederic kritisoivat saamaansa kohtelua.

Matka kuitenkin jatkuu suunnitellusti, ja miehet palaavat ehjin nahoin takaisin Raqqaan joulukuun puolivälissä. Siellä he saavat takaisin puhelimensa ja aloittavat paluumatkansa Turkin kautta Eurooppaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat