Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Zuma ei ymmärrä erota – ja se on Etelä-Afrikan ongelma

Presidenttiä yritettiin poikkeuksellisesti panna viralta parlamentissa. Zumasta on tullut Afrikan suurmaan ongelmien symboli, kirjoittaa Sami Sillanpää kolumnissaan.

Ulkomaat
 
MIKE HUTCHINGS / Reuters
Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma vältti virkasyytteen selvin luvuin.
Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma vältti virkasyytteen selvin luvuin. Kuva: MIKE HUTCHINGS / Reuters

Etelä-Afrikan parlamentissa yritettiin tiistaina panna presidentti viralta. Presidentti Jacob Zuma kuitenkin selvisi tukalasta tilanteesta ja välttyi virkasyytteeltä. Tämä taitaa kuitenkin olla Etelä-Afrikalle huono uutinen.

Zuma on tehnyt itsestään symbolin ongelmille, johon Afrikan suurmaa on ajautunut.

Zuma nousi presidentiksi vuonna 2009 jolloin Etelä-Afrikalla meni kovaa. Seuraavana vuonna maa isännöi jalkapallon MM-kisoja, mikä oli merkki sen noususta rotusortoajan hylkiöstä maailman parrasvaloihin. Samaa viesti se, että Etelä-Afrikka otettiin jäseneksi maailman nousevien suurtalouksien Brics-ryhmään.

Etelä-Afrikalla oli kykyjä. Vuonna 1994 päättyneen rotuerottelu apartheidin jälkeen oli luotu vireä demokratia. Pakotteista päässyt maa oli kansainvälistynyt. Etelä-Afrikka veti 2000-luvun alun ennennäkemätöntä talousbuumia Afrikassa.

Zuman ongelma oli alusta alkaen epäilys, että hän käyttää valtaa epärehellisesti. Jo ennen presidentiksi nimittämistään hän selvisi kiistanalaisesti korruptiosyytteistä. Presidenttinä Zumaa on arvosteltu hämäräsopimuksista lähipiirin liikemiesten kanssa. Hänen valtapuolueensa ANC on vankistanut poliittisen vallan ja liike-elämän uuden eliitin liittoa, jonka toimintaan on ulkopuolelta ollut vaikea puuttua.

Epäsuosiota on lisännyt Etelä-Afrikan talouden lamaantuminen viime vuosina. Nigeriakin meni ohitse Afrikan suurimpana taloutena.

Nyt oppositio yritti saada Zumaa virkasyytteeseen. Syrjäyttämisyritys liittyy vuosien kiistaan siitä, että Zuma käytti valtion rahoja yksityiskartanonsa miljoonaraporttiin. Viime viikolla perustuslakituomioistuin – valtakunnan korkein oikeuselin – määräsi, että Zuman on maksettava rahoja takaisin.

Tuomioistuimen mukaan presidentti oli toiminut perustuslain vastaisesti. Monessa maassa tällainen tuomio johtaisi siihen, että presidentti eroaa. Tai että puolue pakottaa hänet eroamaan.

Etelä-Afrikassa näin ei näytä käyvän. Zuma-kohusta onkin tullut mittari demokratian tilasta 22 vuotta ensimmäisten vapaiden vaalien jälkeen.

Etelä-Afrikan demokratiassa on paljon hyvää. Vaalit ovat olleet rehellisiä. Lehdistö ja oikeuslaitos ovat melko riippumattomia – ei täysin, mutta esimerkiksi naapurimaihin verrattuna hyvällä tolalla. Kansalaisyhteiskunta on ärhäkkä.

Tämä kaikki on laittanut Zumalle paineita. Perustuslakituomioistuimen päätös korosti, että vallankäytöllä on valvontaa.

Käytännössä politiikkaa kuitenkin hallitsee yksi puolue, Afrikan kansalliskongressi ANC, jota Zuma johtaa. ANC on entinen vapautusliike, joka kamppaili vuosikymmeniä valkoisen vähemmistön harjoittamaa rotusortoa vastaan. Eteläafrikkalaisista 80 prosenttia on mustia ja iso osa heistä tuntee yhä suurta kiitollisuutta ANC:lle.

Tuki antoi viime ANC:lle viime vaaleissakin vankan aseman. Parlamentin 400 paikasta ANC:llä on 62 prosenttia.

Viraltapano olisi vaatinut parlamentissa kahden kolmasosan kannatuksen. Jotta se olisi toteutunut, yli sadan ANC:n kansanedustajan olisi pitänyt kääntyä Zumaa vastaan. Tiistaisessa äänestyksessä Zuma pääsi pälkähästä äänin 233–143.

Etelä-Afrikan poliittinen oppositio on nyt vahvempi kuin kertaakaan demokratian aikana. Päähaastaja on Demokraattinen liitto, joka on saanut karistettu leimaa vain valkoisten puolueena. Vasemmalla laidalla ANC:n toimintaa kyseenalaistaa radikaali Economic Freedom Fighters -puolue.

Opposition ei kuitenkaan ole tarpeeksi vahva horjuttaakseen ANC:tä, ei nyt viraltapanoyrityksessä, eikä todennäköisesti seuraavissa vaaleissakaan. Zumalla on vielä kolme vuotta jäljellä toista kauttaan presidenttinä.

Seuraajan odotetaan edelleen tulevan ANC:stä. Kyse on vain siitä, kenet puolue valitsee. Vahva suosikki on suurliikemies ja poliitikko Cyril Ramaphosa, joka hänkin on jo ryvettynyt skandaaleissa.

Etelä-Afrikan etu olisi ANC:n remontti ja uuden kaartin esiinmarssi. Sille alku olisi, jos Zuma ymmärtäisi erota. Hän kuitenkin aikoo takertua asemaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat