Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman sotilasmenot kääntyivät taas nousuun

Neljänä edellisenä vuotena sotilasmenot olivat maailmassa laskeneet.

Ulkomaat
 
Reuters
Venäläisiä sotilaskoneita palasi Syyriasta kotimaahan maaliskuussa. Venäjän sotilasmenot kasvoivat 7,5 prosenttia viime vuonna.
Venäläisiä sotilaskoneita palasi Syyriasta kotimaahan maaliskuussa. Venäjän sotilasmenot kasvoivat 7,5 prosenttia viime vuonna. Kuva: Reuters

Maailman sotilasmenot kääntyivät viime vuonna uudestaan nousuun, kertoi tiistaina julkistettu raportti.

Viime vuonna maailman valtiot käyttivät sotilasmenoihin yhteensä 1700 miljardia dollaria, sanoi Tukholman kansainvälinen rauhantutkimuksen instituutti Sipri vuosittaisessa raportissaan. Menot nousivat prosentin edellisvuodesta.

Kyseessä on käänne suuntauksessa, sillä neljänä edellisenä vuotena sotilasmenot maailmassa laskivat. Sipri tarkoittaa sotilasmenoilla valtioiden asevoimiin, sotilaskaluston hankintoihin, operaatioihin, hallintoon, tutkimukseen ja palkkoihin käyttämiä kokonaiskuluja.

Ylivoimaisesti eniten sotilasmenoihin käyttää rahaa Yhdysvallat. Viime vuonna menot olivat 596 miljardia dollaria

Toiseksi eniten asevoimiin sijoitti Kiina, 215 miljardia dollaria. Nämä kaksi maata kuluttavat lähes puolet maailman sotilasmenoista.

Kymmenen viime vuoden yleissuuntaus on ollut, että länsimaissa on käytetty vähemmän rahaa sotilaalliseen toimintaan. Aasiassa, Lähi-idässä ja Venäjällä puolestaan sijoitukset ovat kasvaneet.

Vuosina 2006–2015 Yhdysvaltain sotilasbudjetti pieneni neljä prosenttia. Samaan aikaan Kiinan menot nousivat 132 prosenttia, Saudi-Arabian 97 prosenttia ja Venäjän 91 prosenttia.

Viime vuonna sotilasmenojen kasvu maailmassa johtui Siprin mukaan muun muassa Venäjästä, sen aiheuttamasta uhasta ja terroristijärjestö Isisistä.

Itä-Euroopassa huomattavan suuria uusia sijoituksia asevoimiin tekivät Viro, Latvia, Liettua, Puola, Romania ja Slovakia, jotka sijaitsevat Venäjän tai Ukrainan naapureissa.

Syyriassa ja Irakissa tukikohtiaan pitävä Isis on tehnyt terrori-iskuja myös Euroopassa. Isisin vastainen taistelu aiheutti lisäkuluja muun muassa Yhdysvalloille ja Britannialle, Ranskalle ja Saksalle. Kaikkiaan läntisessä Euroopassa sotilasbudjetit ovat kuitenkin supistumassa, tosin viime vuonna hitaammin kuin edellisenä.

Lähi-idässä asevoimiin, operaatioihin ja varusteluun eniten rahaa käyttää Saudi-Arabia. Se käy pommitussotaa Jemenissä, mikä näkyy menojen kasvamisena. Lisäksi se osallistuu ilmaiskuihin Isisiä vastaan.

Saudi-Arabia on myös yksi maista, joihin Suomi vie aseita, huomautti Rauhanliitto tiedotteessaan. Suomesta aseita ostavat myös esimerkiksi Arabiemiraatit ja Turkki. Kumpikin osallistuu myös Isisin vastaiseen taisteluun.

YK:n mukaan sotilaalliseen toimintaan laitetut rahat voisivat toisin käytettynä auttaa maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemisessa. Prosentti maailman sotilasmenoista riittäisi kattamaan lähes koko maailman humanitaarisen työn rahoitustarpeen, mikä on noin 20 miljardia dollaria, laskee YK:n avustustyötä koordinoiva Ocha-järjestö.

”Suomessa on leikattu niin koulutuksesta ja terveydenhuollosta kuin humanitaarista avustustyötä tekeviltä järjestöiltäkin, mutta sotilasmenoja ei edelleenkään kyseenalaisteta”, kommentoi Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius tiedotteessa.

Viime vuosina monet kehitysmaat ovat öljybuumin siivittämänä käyttäneet rahaa entistä enemmän aseisiin muun yhteiskunnan kehittämisen kustannuksella. Vuonna 2014 alkanut öljynhinnan raju lasku on kuitenkin kääntänyt suuntauksen. Viime vuonna sotilasmenot laskivat rajusti esimerkiksi Venezuelassa ja Angolassa, Sipri kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat