Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haastajat Cruz ja Sanders voittivat Wisconsinin esivaalit

”Tämä on käännekohta”, Ted Cruz julisti. Cruzin ja Bernie Sandersin voitot merkitsevät sitä, että molemmat kurovat kiinni puolueidensa ennakkosuosikkien etumatkaa.

Ulkomaat
 
KAMIL KRZACZYNSKI Reuters
Republikaanien Ted Cruz ja hänen vaimonsa Heidi osallistuivat esivaalitilaisuuteen Wisconsinissa tiistaina.
Republikaanien Ted Cruz ja hänen vaimonsa Heidi osallistuivat esivaalitilaisuuteen Wisconsinissa tiistaina. Kuva: KAMIL KRZACZYNSKI Reuters

Washington

Yhdysvaltain presidenttiehdokaskisan haastajat, republikaani Ted Cruz ja demokraatti Bernie Sanders, voittivat odotetusti Wisconsinin esivaalit varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Kun ääntenlaskenta oli vielä kesken, Cruz oli saanut 53,2 prosenttia republikaanien äänistä ja johtava ehdokas Donald Trump 29,5 prosenttia. Kolmas republikaaniehdokas, Ohion kuvernööri John Kasich, oli saanut 15 prosenttia.

Demokraattien puolella senaattori Sanders oli alustavien laskelmien mukaan voittamassa entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia prosentein 53,8–45,9.

Cruzin ja Sandersin voitot merkitsevät sitä, että molemmat kurovat jonkin verran kiinni puolueidensa ennakkosuosikkien etumatkaa valitsijamiesten määrässä. Wisconsin ei kuitenkaan ole ratkaiseva kisa, vaan välipysäkki matkalla kohti itärannikon runsaslukuisia osavaltioita, joissa äänestetään myöhemmin tässä kuussa.

Sekä Sandersilla että Cruzilla on nyt sama strategia kilpailussa puolueidensa presidenttiehdokkuudesta. He ovat valitsijamiesten määrässä niin kaukana Clintonin ja Trumpin jäljessä, että heidän on vaikea saada näitä kiinni, koska se vaatisi ylivoimaisia voittoja kaikissa jäljellä olevissa osavaltioissa.

Sen sijaan Sanders ja Cruz pyrkivät nakertamaan johtavien ehdokkaiden etumatkaa kisa kisalta niin, että nämä eivät saavuttaisi ehdokkuuteen tarvittavaa valitsijamiesten määrää kevään esivaalien aikana.

Jos näin kävisi, kummankin puolueen presidenttiehdokkaasta päätettäisiin puoluekokouksessa heinäkuussa.

Cruz ja Sanders toivovat myös, että Wisconsinin voitto vakuuttaisi itärannikon äänestäjät siitä, että haastajilla on mahdollisuus kääntää kisan asetelma ympäri.

Sanders keräsi maaliskuun aikana 44 miljoonaa dollaria kampanjarahaa, selvästi enemmän kuin Clinton.

Cruz taas toivoo Trumpin selvän tappion kertovan siitä, että tämän möläytykset ydinaseista ja vaihtuvat mielipiteet aborteista saisivat äänestäjät heräämään.

”Tämä on käännekohta”, julisti Cruz voittopuheessaan Wisconsinissa.

Wisconsinin jälkeen kisa käy kuitenkin haastajille haastavammaksi. Sanders johtaa mielipidemittauksia Wyomingissa, jossa demokraatit äänestävät lauantaina. Sen jälkeen kisa siirtyy New Yorkiin, jossa on jaossa iso valitsijamiespotti.

Siellä Clinton ja Trump johtavat toistaiseksi mielipidemittauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat