Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan komissio esitti muutoksia turvapaikka­käsittelyyn – sisäministeri Orvon mukaan esityksessä ”paljon hyvää”

Ulkomaat
 
MURAD SEZER / REUTERS
Turkin rannikkovartiosto kuljetti keskiviikkona siirtolaisia takaisin maihin Dikilin satamaan, kun näiden yritys ylittää meri Lesboksen saarelle Kreikkaan oli epäonnistunut.
Turkin rannikkovartiosto kuljetti keskiviikkona siirtolaisia takaisin maihin Dikilin satamaan, kun näiden yritys ylittää meri Lesboksen saarelle Kreikkaan oli epäonnistunut. Kuva: MURAD SEZER / REUTERS
Fakta

Mikä on Dublinin sopimus?

 Dublinin sopimus määrittelee, mikä EU-valtio ottaa vastuun kustakin turvapaikkahakemuksesta.

 Sopimuksen mukaan hakemus käsitellään siinä jäsenvaltiossa, jossa turvapaikanhakijan sormenjäljet on tallennettu tai hän on jättänyt turvapaikkahakemuksensa.

 Viimeksi vuonna 2013 uusitun Dublinin asetuksen tavoitteena on taata oikeudenmukainen turvapaikkamenettely varmistamalla, etteivät tulijat hae turvapaikkaa useasta EU-maasta, ja estämällä maita siirtelemästä ei-toivottuja hakijoita.

 Sopimus allekirjoitettiin vuonna 1990. Tuolloin yksi syy sen solmimiseen oli pelko pakolaisten määrän kasvamisesta Neuvostoliiton hajoamisen takia.

Euroopan komissio julkisti keskiviikkona ehdotuksensa Dublinin sopimuksen uudistamiseksi, mikä muuttaisi turvapaikanhakijoiden ja heidän hakemustensa käsittelyä EU:n jäsenmaiden kesken.

Dublinin sopimuksen mukaan yksi ainoa valtio vastaa kunkin turvapaikkahakemuksen käsittelystä. Pääsäännön mukaan vastuu on ensimmäisellä maalla, jossa hakija on rekisteröity saapuneeksi EU-alueelle.

Komissio esitteli kaksi vaihtoehtoista muutosehdotusta, jotka vaatisivat vielä jäsenmaiden hyväksynnän, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhden vaihtoehdon mukaan nykyisistä säännöistä luovutaan ja ne korvataan sitovalla järjestelmällä, jonka mukaan turvapaikanhakijoita sijoitetaan jäsenmaihin maiden vaurauden ja vastaanottokyvyn mukaan. Tällaista ovat toivoneet maat kuten Saksa ja Ruotsi, joihin suuri osa siirtolaisista haluaa päästä. Jäsenmaat, joihin siirtolaisia on tullut vain vähän, vastustavat ajatusta.

Toinen vaihtoehto on säilyttää nykyiset Dublinin sopimuksen säännöt mutta lisätä rinnalle ”reilun korjaamisen mekanismi”, jotta kriisien aikana pakolaisia voitaisiin jakaa muualle unioniin maista, joihin kohdistuu tulijoiden suurin paine.

Jälkimmäinen vaihtoehto perustuisi olemassa olevaan taakanjakojärjestelmään, jonka mukaan jäsenmaihin on päätetty sijoittaa 160 000 syyrialaista, jottei kaikki paine kohdistuisi Kreikkaan ja muihin eteläisiin jäsenvaltioihin. Kuuden kuukauden aikana järjestelmän puitteissa on kuitenkin siirretty vain tuhatkunta ihmistä, minkä seurauksena sen toimivuus on kyseenalaistettu.

Viime vuonna kiihtynyt pakolaiskriisi on osoittanut olemassa olevan mallin toimimattomaksi, koska niin suuri osa tulijoista on saapunut Eurooppaan Kreikan kautta.

Dublinin sopimuksen edellyttämä menettely on johtanut siihen, että Etelä-Euroopan maille on ollut edullista saada tulijat siirtymään pohjoiseen ennen heidän rekisteröimistään.

Käytännössä turvapaikanhakijoiden palautukset Kreikkaan on lopetettu aikoja sitten. Sen sijaan Kreikasta on alettu palauttaa siirtolaisia EU:n ulkopuolelle Turkkiin, ja Turkin pakolaisleireiltä on alettu sijoittaa ihmisiä suoraan EU-maihin.

Suomessa Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) piti komission ehdotusta ”kunnianhimoisena paperina”.

”Sen tarkoituksena on yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistaminen ja siinä on paljon hyvää”, Orpo arvioi.

Orpon mukaan ehdotus on tarpeen, koska ”kaikille on tullut selväksi, ettei nykyinen järjestelmä toimi”.

”Avun tarpeessa olevat turvapaikanhakijat olisi voitava tunnistaa nopeammin ja jäsenmaissa pitäisi olla mahdollisimmat yhtenäiset käytännöt. Nämä ovat minusta hyviä lähtökohtia.”

Orpo ennakoi, että pakolaisten taakanjakokysymyksistä nousee vielä kova poru jäsenmaiden kesken. Ehdotuksessa pohditaan taakanjakoa kriisitilanteessa, pysyvän jakojärjestelmän mukaan sekä pidemmällä aikavälillä EU:n yhteisen turvapaikkaviraston avulla.

Orpo sättii itäisen Euroopan maita, jotka ovat olleet haluttomia osallistumaan pakolaiskriisin hoitoon.

”Tämä on sietämätöntä, koska maat ovat osa EU:ta ja muut maat ovat tukeneet niitä taloudellisesti. Ei EU-jäsenyys tarkoita vain sitä, että noukitaan rusinat pullasta”, Orpo arvostelee.

Suomi ei ole vielä muodostanut kantaansa komission ehdotuksiin. Asiaa on tarkoitus käsitellä ensimmäistä kertaa jäsenmaiden kesken myöhemmin huhtikuussa. Orpon mukaan toiveena on, että asiasta saataisiin päätettyä syksyllä.

”Voisi ajatella itsekkäästikin, että Suomi on EU:n rajamaa ja Suomikin voi joutua tällaisen maahanmuuton kohteeksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat