Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollanti tyrmäsi EU:n ja Ukrainan sopimuksen – vaadittu äänestysprosentti ylittyi niukasti

Tulos uhkaa rapauttaa EU:n yhtenäisyyttä entisestään.

Ulkomaat
 
MICHAEL KOOREN / Reuters
Vapauspuolue PVV:n johtaja Geert Wilders (kuvassa selin) antoi äänensä kansanäänestyksessä Haagissa keskiviikkona.
Vapauspuolue PVV:n johtaja Geert Wilders (kuvassa selin) antoi äänensä kansanäänestyksessä Haagissa keskiviikkona. Kuva: MICHAEL KOOREN / Reuters

Lontoo/Helsinki. Hollantilaiset ovat tyrmänneet EU:n Ukraina-sopimuksen keskiviikkoisessa kansanäänestyksessään.

Äänestäneistä 61 prosenttia hylkäsi sopimuksen, ja 38 prosenttia hyväksyi sen, Hollannin yleisradio Nos kertoo.

Äänestysprosentti hinautui vaivaiseen 32:een. Vaikka äänestystulos ei sido hallitusta, 30 prosentin äänikynnyksen ylittyminen tarkoittaa sitä, että Mark Rutten koalitiohallituksen on käsiteltävä sopimusta uudelleen.

”Jos äänestysprosentti ylittää 30 prosenttia näin suurella voittomarginaalilla ei-leirille, sitten näkemykseni on, että (Ukraina-sopimuksen) ratifiointi ei voi yksinkertaisesti edetä”, Rutte sanoi uutistoimistojen mukaan alustavien tulosten selvittyä.

Hollannin kansanäänestys koski EU:n ja Ukrainan välistä assosiaatiosopimusta. Sopimus tuli voimaan jo vuoden alussa.

Äänestäjien arveltiin etukäteen antavan hallitukselle yleisemminkin palautetta EU-asioiden hoidosta kansanäänestyksessä. Suurin osa äänioikeutetuista ei kuitenkaan vaivautunut edes paikalle. Huono sää verotti äänestysintoa, ja osa äänioikeutetuista laskeskeli, että äänestämättä jättäminen madaltaisi äänestysprosenttia ja siten tekisi äänestyksestä merkityksettömän.

”Näyttää siltä, että hollantilaiset sanoivat EI Euroopan elitiille ja EI Ukraina-sopimukselle. Tämä on EU:n lopun alku”, ilkkui maahanmuuttovastaisen ja EU-kielteisen vapauspuolueen PVV:n johtaja Geert Wilders myöhään keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kansanäänestyksen tulos on kova isku Rutten hallitukselle, ja asettaa Hollannin vaikeaan ja noloon asemaan. Hollanti toimii parhaillaan EU:n puheenjohtajamaana, ja Hollannin sooloilu voi hajottaa unionin rintamaa Ukrainan tukemiseksi. Hyödyn EU:n rakoilusta korjaa Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Äänestyksen tulos myös lähettääkin epävarmuuden väristyksiä ympäri koko Euroopan unionia.

Kansanäänestystä on seurattu tarkasti erityisesti Britanniassa, jossa järjestetään kesäkuussa kansanäänestys Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta.

”Hurraa!”, iloitsi Britannian eroa EU:sta ajavan Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage Twitterissä Hollannin äänestystuloksen selvittyä.

Hollannissa EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimus on joutunut hallituksen kriitikoiden pettymyksen välikappaleeksi.

Kaikkien muiden osapuolien ohella sopimuksen ovat hyväksyneet myös Hollannin parlamentin kummatkin kamarit. Hollannin hallituksen vastainen rintama on kuitenkin kampanjoinut sen puolesta, että hollantilaiset äänestäisivät assosiaatiosopimusta vastaan.

Viime kesänä Hollannissa voimaan tullut laki mahdollistaa kansanäänestyksen parlamentin päätöksestä, jos sitä vaatii vähintään 300 000 kansalaista.

Ukraina-sopimus tuli parlamentista ulos juuri lain voimaan tulon jälkeen. Näin siitä tuli samalla sopiva EU-aiheinen kiistakysymys kansanäänestyksen kohteeksi. Tarvittavat tukijoukot kansanäänestyksen järjestämiseksi kertyivät nopeasti.

Hollannissa Ukraina-sopimuksen kaatamista on perusteltu muun muassa sillä, että se pelaa niin EU:ta kuin Ukrainaakin vastaan kiristämällä Ukrainan ja Venäjän välejä entisestäänkin. Sopimuksen kannattajien mielestä taas kyseessä on vapaakauppa ja Ukrainan demokraattisen kehityksen tukeminen.

Sopimuksen puolustajat muistuttavat siitä, että juuri Putinin Venäjä hyötyisi Ukrainan eristäytymisestä. Muistissa on hyvin myös se, kuinka lähes kahtasataa hollantilaismatkustajaa kuljettanut Amsterdamista lähtenyt Malaysia Airlines -yhtiön lentokone ammuttiin alas heinäkuussa 2014 Itä-Ukrainan yläpuolella. Turmassa kuoli yhteensä 283 matkustajaa ja 15 miehistön jäsentä.

Käytännössä kansanäänestys antoi halukkaille tilaisuuden rangaista hallitusta EU-linjan lisäksi kaikesta muustakin. Äänestys onkin alkusoittoa parlamenttivaaleille, jotka käydään ensi vuoden keväänä.

Hallituspuolueiden suosio on laskussa, ja islam- ja maahanmuuttovastaisen Geert Wildersin PVV on noussut Hollannin suosituimmaksi puolueeksi. Wilders vastustaa Ukraina-sopimusta ja kannattaa EU-eroa.

Mielialoihin vaikuttaa myös se, että Hollantiin saapui 2015 ennätyksellisen suuri määrä eli noin 60 000 turvapaikanhakijaa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti tammikuussa, että jos Hollanti hylkää Ukraina-sopimuksen, edessä on mantereen laajuinen kriisi.

Todennäköisempää on, että EU keksii luovan tavan kiertää kriisin. Hollannille voidaan myöntää varaumia, tai sopimus voidaan kirjoittaa osin uudelleen.

Vastaavaa on tehty aiemminkin. Kun Hollannin ja Ranskan kansanäänestykset hylkäsivät EU:n perustuslaillisen sopimuksen 2005, oli se hankkeelle vain hidaste. Sopimus muokattiin uusiksi, ja se tuli voimaan 2009 nimellä Lissabonin sopimus. Monet pitivät tätä kansan tahdon mitätöimisenä.

Britanniasta katsottuna Ukraina-sopimuksen hyllyttäminen olisi voinut vahvistaa Britannian EU:n vastaista rintamaa. Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage matkusti vaalipäiväksi Hollantiin vauhdittamaan ei-leiriä.

Eniten EU-sopimus merkitsee kuitenkin Ukrainalle.

Assosiaatiosopimus on liittynyt olennaisesti maan kohtalonhetkiin vuodesta 2013 lähtien.

Ukrainan vallankumouksesta ja Krimin valtauksesta on kaksi vuotta, ja Ukraina käy yhä sotaa Venäjää vastaan. Sopimuksen tarkoitus olisi vahvistaa Ukrainan sidettä länteen ja auttaa korruption kitkemisessä sekä oikeuslaitoksen ja hallinnon uudistamisessa.

EU:n ja Ukrainan välinen assosiaatiosopimus tuli voimaan vuoden 2016 alussa. Sopimuksen tavoitteena on edistää kauppaa ja tukea Ukrainan demokratiaa ja vapautta.

EU:n rahallinen tukiohjelma Ukrainalle on 11 miljardia euroa. Ohjelma koostuu erilaisista avustuksista ja matalakorkoista lainoista. Sotaa Venäjää vastaan käyvä Ukraina kuuluu EU:n itäisen kumppanuusohjelman kohdemaihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat