Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin pääministeri Suomessa: Pakolaisia ei ole palautettu Syyriaan

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Pääministeri Juha Sipilä (vas.) tapasi Turkin pääministeri Ahmet Davutğlun Etelä-Esplandilla.
Pääministeri Juha Sipilä (vas.) tapasi Turkin pääministeri Ahmet Davutğlun Etelä-Esplandilla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Keskiviikkona Helsingissä vieraillut Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu kiisti jyrkästi väitteet, joiden mukaan turkkilaisviranomaiset olisivat lähettäneet Turkkiin tulleita syyrialaispakolaisia takaisin Syyriaan.

”Kuulen tästä nyt ensimmäistä kertaa. Ketään ei ole lähetetty takaisin, vaan kyse on huhuista, joilla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa. Pääministerinä ja isänä voin sanoa, että he (pakolaislapset) ovat kaikki kuin omia lapsiamme. Emme voisi pyytää ketään palaamaan Syyriaan, sillä tiedämme kuinka brutaali maan hallinto on”, Davutoğlu vastasi HS:n kysymykseen ja vaati todisteita väitteille pakolaisten joukkopalautuksista.

Viime viikolla ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportoi, että Turkin viranomaiset ovat lähettäneet Syyriasta Turkkiin tulleita pakolaisia takaisin Syyriaan. Amnestyn mukaan Turkki rikkoi räikeästi niin omia lakejaan kuin kansainvälisiä sopimuksia joukkopalautuksilla. Palautettuja saattaa olla tuhansia, järjestö arvioi.

Jos tieto syyrialaisten palauttamisesta takaisin sotatoimialueelle pitää paikkansa, on tilanne ongelmallinen myös EU:lle, joka on tehnyt Turkin kanssa sopimuksen pakolaisten palauttamisesta Kreikasta takaisin Turkkiin. Amnesty pelkää, että Turkkiin palautetut voivat joutua jälleen sodan keskelle Syyriaan.

Tiedotustilaisuudessa Davutoğlu ylisti Suomea vuolaasti erityisesti avussa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden edistämisessä. Erikseen hän mainitsi presidentti Martti Ahtisaaren.

Vierailua isännöinyt pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan muistutti, että Turkin on välttämätöntä tehdä uudistuksia, jotka takaavat esimerkiksi sananvapauden sekä lainvoimaisuuden.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğania on syytetty itsevaltaisista toimista, ja esimerkiksi sananvapaustilanne on heikentynyt Turkissa entisestään.

Davutoğlu oli kuitenkin vakuuttunut siitä, että Turkilla tulee olemaan kaikki oikeudet EU:n täysjäseneksi. Jäsenyysneuvottelut ovat kuitenkin olleet pitkään jumissa, eikä niissä olla päästy alkua pidemmälle. Esimerkiksi Ranskan entinen ulkoministeri Hubert Védrine on arvioinut, ettei Turkista tule koskaan unionin jäsentä.

”Kukaan ei voi väittää, etteivätkö standardimme vastaisi demokraattisia arvoja. Olemme sitoutuneita eurooppalaisiin arvoihin, vaikka kohtaamme terrorismia Isisiltä, PKK:lta ja muilta. Turkki noudattaa kaikkia perusoikeuksia emmekä koskaan sietäisi näiden vapauksien rajoittamista. Turkki on valmis EU:n jäseneksi”, Davutoğlu arvioi.

Davutoğlu halusi edistää entuudestaan hyviä suhteita Suomen ja Turkin välillä ja kasvattaa maiden välistä kaupankäyntiä moninkertaiseksi, jopa viiteen miljardiin euroon.

Davutoğlu vieraili Suomessa pääministeri Juha Sipilän (kesk) kutsusta. Sipilän lisäksi hän suunnitteli tapaavansa vierailullaan muun muassa tasavallan presidentin Sauli Niinistön, eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (ps.), presidentti Ahtisaaren, elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) sekä kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk.)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat