Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bagdadin ainoa ravintolakriitikko pelkää joutuvansa arvioiden vuoksi tappolistalle

”Jos joku käyttää kaksi miljoonaa dollaria ravintolan avaamiseen, niin hän voi hyvin käyttää viisituhatta tilatakseen iskun minua vastaan.”

Ulkomaat
 
Pommi räjähti ravintolan edustalla Irakin Basrassa
Pommi räjähti ravintolan edustalla Irakin Basrassa
Autopommi räjäytettiin maanantaina ravintolan edustalla Irakin Basran keskustassa. Surmansa sai ainakin viisi ihmistä. Terroristijärjestö Isis ilmoitti olevansa iskun takana.

Bagdadin ainoa ravintolakriitikko pelkää henkensä puolesta.

”Aiemmin kirjoitin suoraan, jos jokin oli pahaa. Puoli vuotta sitten minun oli pakko lopettaa, koska sain niin paljon uhkauksia. Jos joku käyttää kaksi miljoonaa dollaria ravintolan avaamiseen, niin hän voi hyvin käyttää viisituhatta tilatakseen iskun minua vastaan”, kertoo Anas al-Sarraf The Economist -lehdelle antamassaan haastattelussa.

Anas al-Sarraf kertoo arvioineensa yli kuusisataa ravintolaa vuoden 2012 jälkeen. Silloin hän aloitti arabiankielisessä Facebookissa julkaistun suositun sivustonsa. Nykyisin hän välttää suorien kritiikkien antamista ja tyytyy siteeraamaan asiakkailta saatuja palautteita.

Vihaiset ravintoloitsijat eivät ole ainoa kriitikon kohtaama haaste. Bagdadin Sadrin kaupunginosassa sijaitsevassa ravintolassa turvallisuusjoukot ympäröivät yllättäen al-Sarrafin ja hän joutui selittelemään pitkään, että kuvat olivat kritiikkejä varten, eikä niitä otettu pommi-iskun valmisteluun.

Kaupungin ainoan kriitikon mukaan Bagdadin ravintolabisnes kukoistaa, koska ihmisillä ei ole ulkona syömisen lisäksi muita huvituksia. Anas al-Sarraf väittää, että Bagdadiin aukeaa päivittäin kolme uutta ravintolaa. Osa niistä on pieniä kahviloita, toiset taas suuria monikerroksisia ravintolakomplekseja, joissa soitetaan musiikkia ja joiden kattoterassilla voi polttaa vesipiippua. Ravintoloiden tuotto on äärimmäisen hyvä ja harvat niistä kaatuvat, koska asiakkaita riittää.

”Ravintolat ovat ainoa paikka, joihin perheet voivat mennä ja hengittää. Bagdadissa ei yksinkertaisesti ole mitään muuta tekemistä”, sanoo ravintoloitsija Salam Mejbel al-Mohammed Economistin haastattelussa.

Salam al-Mohammed kertoo olevansa osaomistaja uudessa Scusi-ravintolassa. Hänen mukaansa ravintolaan sijoitettiin lähes kaksi miljoonaa euroa, josta iso osa kului tontin ostamiseen, sillä maa on kallista. Se maksaa keskustan alueella noin kuusituhatta dollaria neliöltä.

Kilpailu Bagdadin ravintoloiden välillä on kovaa ja pätevistä kokeista on huutava pula. Anas al-Sarrafin mukaan hyvä kokki voi tienata kuussa jopa yhdeksäntuhatta dollaria.

Irakilaisten lisäksi Bagdadissa on lukuisia libanonilaisia, turkkilaisia ja jemeniläisiä ravintoloita.

Scusi-ravintolan omistajat kertovat houkuttelevansa asiakkaita taiteen avulla. Sen kolme kerrosta ovat täynnä irakilaisia taideteoksia, jotka kaikki ovat myös myynnissä.

Korruptoituneessa kaupungissa kukaan ei kuulemma juurikaan kysele, mistä miljoonat dollarit uusien ravintoloiden avaamiseen ovat peräisin. Sen sijaan ravintoloitsijat joutuvat päivittäin paljon hankalampien tilanteiden eteen. Anas al-Sarrafin mukaan ravintoloiden parkkipaikkoja hallinnoivat epäviralliset turvallisuusjoukot, joille voi joutua maksamaan illassa satoja dollareita ”parkkimaksuja”.

”Jollet maksa, he polttavat ravintolasi”, vahvistaa yksi nimettömänä pysyttelevä ravintoloitsija Economistille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat