Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reykjavíkin allasparlamentilla on selvä kanta Islannin politiikkaan: ”Tämä on täyttä farssia”

Panaman tietovuotojen aiheuttama kuohunta on avannut monille islantilaisille finanssikriisin aikaiset haavat.

Ulkomaat
 
Laura Oja / HS
Arkkitehdit Finnúr Björgvinsson ja Páll Bjarnason kylpevät joka aamu Vesturbærjarlaugin ulkoilmauimalassa. Niin he ovat tehneet jo kymmeniä vuosia.
Arkkitehdit Finnúr Björgvinsson ja Páll Bjarnason kylpevät joka aamu Vesturbærjarlaugin ulkoilmauimalassa. Niin he ovat tehneet jo kymmeniä vuosia. Kuva: Laura Oja / HS
Tästä on kyse

Islannin pääministeri oli Panaman papereiden ensimmäinen uhri

 Kansainvälinen toimittajajoukko julkisti sunnuntaina Panaman veroparatiisista saadun suuren tietovuodon.

 Yli 11 miljoonaa asiakirjaa kattava kokonaisuus paljastaa laajamittaista, veronkiertoon viittaavaa toimintaa ympäri maailmaa.

 Islannista listalla oli muun muassa pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sekä kaksi muuta ministeriä ja suuri joukko liike-elämän edustajia ja varakkaita islantilaisia.

 Pääministeristä tuli paljastusten ensimmäinen poliittinen uhri tiistaina, kun hän kertoi olevansa valmis astumaan sivuun paikaltaan.

Reykjavík

Vesi höyryää auringon noustessa. Kahdeksan reykjavíkilaista kyyhöttää vieri vieressä kuumavesialtaassa keskustan laidalla.

Kansanparlamentti on koolla.

”Tämä on täyttä farssia”, vanhempi herra Páll Bjarnason sanoo. ”Tapahtumathan ovat ihan kuin siitä tv-sarjasta, House of Cardista. Paitsi että sarja on lasten leikkiä meidän politiikkaamme verrattuna.”

Hän viittaa Islannin viime päivien poliittiseen tilanteeseen. Muun muassa siihen, että pääministeri on jättänyt paikkansa niin sanottujen Panaman paperien takia.

”Meillä ei toisaalta ole murhia”, allastoveri Petur Bjornsson huomauttaa tv-sarjaan viitaten.

”Ei ainakaan vielä”, Páll Bjarnason kuittaa.

Ollaan Vesturbærjarlaugin ulkoilmauimalassa kivenheiton päässä Reykjavíkin keskustasta. Páll Bjarnason, Petur Bjorsson ja koko muu joukko uimareita istuu täällä joka arkiaamu – ovat istuneet jo kuka 20, kuka 30 vuotta.

Viime päivinä allasparlamentti on puinut sitä, mitä Islannille on tapahtumassa. ”Eihän kukaan islantilainen saa tehtyä töitä. Me vain seuraamme uutisia tietokoneiltamme”, Páll Bjarnason sanoo.

Seuraamista on viime päivinä riittänyt.

Kun useat kansainväliset mediat alkoivat julkaista niin sanottujen Panaman paperien tietoja sunnuntai-iltana, kävi nopeasti selväksi, että 330 000 asukkaan Islannilla oli veroparatiisilistalla aivan erityinen paikka.

Mukana on paitsi pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, myös lukuisia muita korkean tason nimiä Islannista. On valtiovarainministeri Bjarni Benediktsson, on sisäministeri Ólöf Nordal, on pankkiireja ja liuta enemmän tai vähemmän tunnettuja liikemiehiä. Väestöön suhteutettuna joukko on mittava.

Maailman huomio on jälleen Islannissa, kuten viimeksi finanssikriisin aikana. Eikä Islanti taaskaan näyttäydy hyvässä valossa.

Uusi isku tuli lisäksi juuri, kun islantilaiset alkoivat ajatella, että maa oli päässyt jaloilleen vuonna 2008 alkaneen pankkikriisipainajaisen jälkeen.

Parikymmentä tuon ajan pankkikihoa on tuomittu vankilaan ja talous on saatu kuntoon. Työttömyys on vähentynyt, talouskasvua tuli viime vuonna nelisen prosenttia.

Arkkitehti Páll Bjarnasonin yrityksessä rakennustyöt pysähtyivät tyystin kriisin aikana. Nyt turismibuumi on huima, ja arkkitehdeilla on urakoita hotellityömailla.

Hän pelkää, että nyt Islanti kärsii eliittinsä sotkuista.

”Olen nyt huolissani maineestamme maailmalla. Olemme hyvin riippuvaisia kansainvälistä suhteistamme. Ihmiset kyselevät, että mitä siellä oikein tapahtuu.”

Mitä siellä tapahtuu, oli kysymys myös keskiviikkona parlamentin edustalla keskustassa. Hämmennys oli suuri tiistain tapahtumien jälkeen. Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin puolue kertoi ensin, että pääministeri eroaa, mutta jatkaa puolueensa puheenjohtajana.

Keskiviikkoiltana neuvottelut pääministerin edistyspuolueen ja hallituskumppani itsenäisyyspuolueen välillä saatiin päätökseen ja näytti siltä, että koalitiohallitus oli jatkamassa.

Kansalaiset kokoontuivat taas osoittamaan mieltään. Joku ripusti aukion patsaaseen kuvaa itsenäisyyspuolueen valtiovarainministeristä House of Cardsin presidentti Underwoodina. Hän oli avainasemassa neuvotteluissa.

Ennen illan uusimpia käänteitä oppositiopoliitikot levittelivät parlamenttiaukiolla käsiään.

Laura Oja / HS
Oppositiopoliitikko Óttarr Proppén mielestä mielestä kuohunnassa on kyse siitä, että Islanti on huomannut olevansa vaikeammassa tilanteessa kuin tiedettiin, ja se on kansalle henkisesti vaikeata.
Oppositiopoliitikko Óttarr Proppén mielestä mielestä kuohunnassa on kyse siitä, että Islanti on huomannut olevansa vaikeammassa tilanteessa kuin tiedettiin, ja se on kansalle henkisesti vaikeata.

Valoisa tulevaisuus -oppositiopuolueen puheenjohtajan Óttar Proppén mielestä kuohunnassa ja mielenosoituksissa on nyt kyse siitä, että Islanti on huomannut olevansa vaikeammassa tilanteessa kuin tiedettiin, ja se on kansalle henkisesti vaikeata.

”On hiukan kuin havaitsisimme, että perheen kuiville päässyt alkoholisti-isä on alkanut taas juoda.”

Moni Islannissa muistelee nyt finanssikriisin vuosia. Vuonna 2008 kolme maan suurinta pankkia kaatui lähes samanaikaisesti, kun ne eivät enää kyenneet maksamaan haalimiaan velkoja. Islanti suljettiin kansainvälisiltä valuuttamarkkinoilta, kruunun arvo heikkeni voimakkaasti, ja monet menettivät niin työnsä kuin bisneksensä.

Tavallisten kansalaisten elämä kallistui kertaheitolla, kun ulkomaan valuutassa otettujen asuntolainojen koko paisui kruunun romahtaessa. Lainoja on sen jälkeen leikattu, mutta osalle arki on yhä kovaa.

Laura Oja / HS
Näyttelijä Maria Heban talous on tiukoilla finanssikriisin jäljiltä.
Näyttelijä Maria Heban talous on tiukoilla finanssikriisin jäljiltä.

Yksi heistä on reykjavíkilainen näyttelijä Maria Heba.

”Joka kuukausi saan pinnistellä, että saa rahat riittämään. En osta itselleni vaatteita, en osta lapsilleni vaatteita, vertailen hintoja. Viime kuussa en pystynyt maksamaan opintolainaani”, Heba sanoo iltapäiväauringossa parlamentin kulmilla.

Hänen perheensä asuntolaina kasvoi kriisin aikana. Kahden akateemisesti koulutetun aikuisen ja kolmen lapsen taloudessa ollaan nyt sietokyvyn rajoilla.

”Sitten kun kuulen, että nämä ihmiset samaan aikaan piilottavat rahaa veroparatiiseihin . . .”, Heba sanoo.

Kasvot punoittavat vihasta.

Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on korostanut jatkuvasti, että hänen perheensä yhtiö on maksanut veroja Islantiin. Jos niin onkin, Hebaa se ei lohduta.

Kyse on siitä, ettei pääministeri ole kertonut yhteyksistään ja siitä, että hänen perheellään oli useiden viestimien paljastusten mukaan omia intressejä pankkikriisiä seuranneissa kansainvälisten velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Kipeää on sekin, että Panaman paperit paljastivat, että verosuunnittelun keskiössä olleella Mossack Fonseca -lakitoimistolla oli roolinsa myös pankkikriisin syntyaikoina.

Pankkien myöhemmin osin rikolliseksi tuomittua toimintaa ohjailtiin osin juuri Mossack Fonsecan organisoimien veroparatiisiyhtiöiden kautta, käy ilmi esimerkiksi Süddeutsche Zeitung -lehden tutkimuksesta.

”Se on hyvin häiritsevää ja surullista”, Heba sanoo.

Allasparlamentilla uimavuoro on lopuillaan. Istunto saavuttaa jonkinlaisen yksimielisyyden siitä, että parasta Islannille olisi joka tapauksessa, jos maahan saataisiin pian uudet vaalit.

”Emme ole unohtaneet finanssikriisiä, ja tämä avaa jälleen vanhoja haavoja”, sanoo Páll Bjarnason.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat