Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskassa saa nyt 1 500 euron sakot seksin ostamisesta – kiistelty laki hyväksyttiin

Ranskasta tuli viides Euroopan maa, joka kieltää täysin seksin ostamisen. Tuomittu voi joutua myös valistukseen.

Ulkomaat
 
Eric Gaillard / Reuters
Prostituoitu odotti asiakkaita Nizzassa 2013.
Prostituoitu odotti asiakkaita Nizzassa 2013. Kuva: Eric Gaillard / Reuters

Ranskan parlamentti on hyväksynyt kiistellyn lain, joka kieltää seksin ostamisen. Parlamentti päätti asiasta keskiviikkona kahden ja puolen vuoden väittelyn jälkeen.

Ranskasta tuli viides Euroopan valtio, joka on päättänyt lainsäädännöllä rangaista prostituutiossa ostajia.

Uuden lain mukaan seksin ostamisesta rangaistaan 1 500 euron sakoilla. Rikoksen uusijoiden sakko voi nousta 3 750 euroon.

Seksinostosta tuomitut voivat myös joutua valistukseen, jossa heille kerrotaan seksibisneksen toiminnasta ja prostituoitujen heikosta asemasta. Lain mukaan valistus voi olla vaihtoehto sakolle.

Ranskassa lakimuutosta tuki sosialistipuolueen johtama hallitus. Sen mukaan lailla voidaan puuttua prostituutiojärjestelmään.

Pääministeri Manuel Valss kutsui Twitterissä äänestystulosta ”suureksi voitoksi ihmisyyden kunnioittamiselle ja naisten oikeuksille”.

Naisten oikeuksien ministeri Laurence Rossignol sanoi päätöksen olleen hänelle voitto kymmenen vuoden kamppailussa ”naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan”.

Laki kieltää yhtä lailla seksin ostamisen miesprostituoiduilta.

Seksin ostokiellon vastustajien mukaan ostajien kriminalisointi vie prostituutiota entistä enemmän maanalaiseksi toiminnaksi ja lisää prostituoitujen turvattomuutta.

Ruotsi oli ensimmäinen maailman maa, joka asetti seksin oston täyskieltoon. Laki otettiin käyttöön vuonna 1999.

Kymmenen vuotta myöhemmin Ruotsin hallitus arvioi muutoksen tulokset myönteiseksi. Katuprostituution arvioitiin vähentyneen puoleen.

Viime vuonna julkaistu tutkimusraportti kuitenkin esitti, ettei prostituution vähenemisestä ole vankkaa näyttöä. Raportin mukaan seksin ostokiellolla ei välttämättä ole ollut oletettuja vaikutuksia. Raportin teetti seksuaalivalistusta tekevä RFSU.

Ranskan ja Ruotsin lisäksi seksin ostaminen on nyt täysin kielletty Norjassa, Islannissa ja Liettuassa.

Suomessa seksin ostaminen on kiellettyä parituksen tai ihmiskaupan uhrilta tai alaikäiseltä. Viime vuonna lakia kiristettiin niin, että ostaja voidaan tuomita, vaikka hän ei olisi tiennyt parituksesta tai ihmiskaupasta.

Kiellettyä on myös seksin ostaminen ja myyminen julkisella paikalla.

Suomessa puolueet ovat hyvin erimielisiä täydellisen ostokiellon hyödyistä ja haitoista.

Ranskassa uusi laki hyväksyttiin parlamentin alahuoneessa, eli kansalliskokouksessa, äänin 64–12. Useimmat 577 kansanedustajasta jättivät äänestämättä.

Laki seksin ostokiellosta hyväksyttiin kansalliskokouksessa ensi kerran jo vuonna 2013, mutta ylähuone senaatti kumosi sen. Jos kaksi kamaria ovat erimielisiä, viimeinen päätös kansalliskokouksella.

Ranskassa on viranomaisten arvion mukaan 30 000–40 000 prostituoitua. Heistä jopa 80 prosenttia tai enemmän on ulkomaalaisia.

Uusi laki tukee prostituoituja jättämään seksinmyynnin ja siirtymään muuhun työhön. He voivat hakea rahallista avustusta uudelleenkouluttautumiseen.

Euroopan maissa on käytössä hyvin kirjavia lakeja ja käytäntöjä prostituutiosta.

Useissa maissa lait eivät rankaise seksin myyjää vaan esimerkiksi parittajia, ihmiskauppiaita ja bordellien pitäjiä.

Sallivinta linjaa edustavat esimerkiksi Saksa ja Hollanti. Niissä seksikauppaan suhtaudutaan enemmänkin liiketoimintana, jota pitää säännellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat