Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa vieraileva Strobe Talbott: Brittien EU-ero kauhistuttaa Yhdysvaltoja – Suomen USA-suhde voi hyvin

Presidentti Ahtisaaren järjestön 15-vuotisjuhlissa vieraillut ulkopolitiikan konkari Strobe Talbott kehuu Suomen suhteita Yhdysvaltoihin.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott piti torstaina Helsingissä juhlapuheen presidentti Martti Ahtisaaren CMI-järjestön 15-vuotisjuhlissa.
Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott piti torstaina Helsingissä juhlapuheen presidentti Martti Ahtisaaren CMI-järjestön 15-vuotisjuhlissa. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Kylmän sodan veteraani

 Yhdysvaltalainen Strobe Talbott on pitkän linjan ulkopolitiikan asiantuntija, vaikuttaja ja kommentaattori, joka on erikoistunut Neuvostoliiton ja Venäjän politiikkaan.

 Johtaa Washingtonissa Brookings-instituuttia, yhtä maailman arvostetuimmista ulkopolitiikan ajatushautomoista.

 Toimi Bill Clintonin presidenttikaudella Yhdysvaltain varaulkoministerinä.

 Tuntee hyvin Suomen historiaa ja ulkosuhteita sekä suomalaisia ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajia.

Jos jonkin Euroopan maan pitää nyt olla huolissaan suhteestaan Yhdysvaltoihin, maa on Britannia, sanoo Suomessa vieraileva yhdysvaltalainen ulkopolitiikan konkari ja Washingtonissa sijaitsevan Brookings-instituutin johtaja Strobe Talbott.

”Jos britit päätyvät kansanäänestyksessä jättämään EU:n, Britannialla on toki yhä erityinen suhde Yhdysvaltoihin. Mutta tämä suhde ei ole entisensä. Se ei ole enää yhtä erityinen.”

Eurooppa käy nyt läpi syvintä kriisiään sitten toisen maailmansodan, Talbott sanoo. Kyse on todellisesta identiteettikriisistä ja eksistentiaalisesta kriisistä, talouskriisistä, pakolaiskriisistä, Ukrainan kriisistä, populismin ja nationalismin noususta. Kesäkuussa britit äänestävät EU:sta eroamisesta.

Britannian ero Euroopan unionista on Yhdysvalloille kauhistus, Talbott sanoo. Sitä sen pitäisi olla myös Euroopalle. ”Se sanotaan myös suoraan, ainakin yksityisissä tapaamisissa. Brexit on hirvittävä ajatus.”

”On aivan selvää, että Yhdysvalloille on hyvin tärkeää, että Eurooppa myös selviää kriisistään. Yhdysvallat tekee kaiken mahdollisen auttaakseen eurooppalaisia kumppaneitaan.”

Toisinkin voisi luulla. Euroopassa seurataan tarkkaan Yhdysvaltain presidentinvaaleja ja myös presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Donald Trumpin kovia Eurooppa-puheita. Trump olisi valmis lakkauttamaan nykyisen kaltaisen Naton ja jättäisi Euroopan huolehtimaan itse omasta puolustuksestaan.

Toki on niin, että on ihan oikeutettua vaatia Euroopan maita pitämään parempaa huolta puolustusbudjeteistaan, Talbott sanoo. Tästä puhuu myös presidentti Barack Obama.

”Suomi ei tosin kuulu siihen kategoriaan, jota Obama osoittaa. Suomi on niitä harvoja, jolla ei ollut kylmän sodan loputtua illuusiota siitä, että kansallisesta puolustuksesta voisi luopua.”

Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi olisi Talbottin mukaan erittäin valitettavaa – myös Yhdysvalloille. Talbott selitti Trumpin suosiota torstaina Kansallisteatterissa, jossa hän puhui presidentti Martti Ahtisaaren perustaman CMI-konfliktinratkaisujärjestön 15-vuotisjuhlissa.

Olosuhteet Trumpin kannatukselle ovat otolliset, Talbott kuvaa. Valkoinen keski-ikäinen duunarimies menetti talouskriisissä paljon – työnsä, kotinsa, lastensa tulevaisuuden – ja päätti uhriutua poliittisesti. Amerikkalaiset pelkäävät tulevaisuutta, ja tätä pelkoa ja poliittista pessimismiä Trump ruokkii taitavasti.

On selvää, että Trumpin valinta presidentiksi muuttaisi globaaleja turvallisuuspoliittisia suhteita huomattavasti, Talbott sanoo. ”Trumpin maailmassa pitää olla kova ei vain vihollisille, vaan myös naapureille, liittolaisille ja kauppakumppaneille.”

Kovin huolissaan Talbott ei ole. Talbott, Bill Clintonin hallinnon entinen varaulkoministeri, ei usko Trumpin valintaan. Trumpin kannattajat eivät kuitenkaan katoa mihinkään. ”Vaikka Trumpin tilaisuus nyt menisi sivu suun, hänen vaikutuksensa ei katoa. Tämä on nyt osa amerikkalaista poliittista maisemaa.”

Vaalikamppailussa Yhdysvaltain ja Euroopan suhteet ovat marginaalinen aihe, Talbott sanoo. ”Tärkeintä on Yhdysvaltojen talous, kaikki muut aiheet ovat vähäpätöisiä.”

Se kuitenkin on selvää, että oli Yhdysvaltain seuraava presidentti kuka tahansa, hän yrittää muuttaa Yhdysvaltain Venäjä-suhdetta. ”Nyt se on jumittunut paikoilleen, negatiivisessa mielessä.”

Parhaimmat edellytykset sille, että suhde paranisi, on Ukraina-politiikassa, ei Syyriassa, Talbott sanoo. ”Venäjän asema Syyriassa on ongelmallinen. He ovat olleet joko liian nokkelia tai huijanneet itseään arvellessaan, että Bashar al-Assadin vallassa pitäminen jotenkin hyödyttäisi heitä itseään.

Venäjän ja Yhdysvaltain suhteen paraneminen vaatii kuitenkin sen, että Venäjä ryhtyisi toteuttamaan Minskin sopimusta. ”Venäjän täytyy tehdä fundamentaalisia ja todellisia muutoksia politiikassaan.”

Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat Talbottin mielestä kunnossa. ”Suomen ei ole syytä olla huolissaan.”

Päämiehetkin tapaavat tämän tästä – Obama ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat juuri ydinturvahuippukokouksessa Washingtonissa, ja toukokuussa Pohjoismaiden johtajat vierailevat vähän suuremmalla seurueella Valkoisessa talossa.

Talbott, vanha Suomen-kävijä, kyllä tietää, miten tarkkaan Suomessa lasketaan vuosia edellisestä Valkoisen talon kutsusta. ”Niitä taitaa olla 14!”, hän sanoo.

”On valitettavaa, ettei Suomen presidentti ole saanut kutsua valkoiseen taloon. Sitä ei selitä mikään, paitsi kaksi asiaa.”

Ensimmäinen on Talbottin mukaan se, ettei Yhdysvalloissa ihan tajuta, miten ihailtavasti Suomi hoitaa kahdenvälisiä suhteitaan, oli kyse Venäjästä tai Yhdysvalloista. ”Suomi on vähän aliarvostettu.”

Toinen syy on kiire. ”Presidentti joutuu keskittymään ongelmia aiheuttaviin maihin, kun taas Suomi on ongelmia ratkaiseva maa. Sen voin sanoa, että Obama on kyllä hyvin tietoinen siitä, miten suuri Yhdysvaltain ystävä presidentti Niinistö on.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat