Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjuksia, kranaatin­heittimiä, kone­kivääreitä – Facebookissa kaupataan aseita sissi­ryhmille ja terroristeille

Sosiaalisessa mediassa käytävä asekauppa on yleistä konfliktialueilla, joilla Isis ja al-Qaida toimivat.

Ulkomaat
 
GORAN TOMASEVIC / Reuters
Kapinalliset ampuivat raketin matkaan kapinassa diktaattori Muammar Gaddafia vastaan syyskuussa 2011 lähellä Sirten kaupunkia. Libyan kaaoksessa paljon aseita päätyi yksityiskauppiaille, jotka nyt myyvät niitä sosiaalisessa mediassa.
Kapinalliset ampuivat raketin matkaan kapinassa diktaattori Muammar Gaddafia vastaan syyskuussa 2011 lähellä Sirten kaupunkia. Libyan kaaoksessa paljon aseita päätyi yksityiskauppiaille, jotka nyt myyvät niitä sosiaalisessa mediassa. Kuva: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Sissiryhmät ja terroristit hankkivat entistä enemmän aseita sosiaalisen median kautta. Esimerkiksi Facebookissa on monia sivuja, joilla kaupataan järeitä aseita raskaista konekivääreistä lämpöohjautuviin ohjuksiin.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuslaitos Small Arms Surveyn raportista. Sen tutkimus koskee Libyassa rehottavaa laitonta asekauppaa, josta ovat hyötyneet useat kapinallis- ja terroristiryhmät.

Aseiden kauppaaminen verkossa on tutkimuksen mukaan kasvussa. Tiedot viittavaat siihen, että monilla ostajilla ja myyjillä on yhteyksiä aseelliisiin ryhmiin, raportti sanoo.

Maailman suosituin sosiaalisen median palvelu Facebook on myös asekauppiaiden suosiossa.

The New York Times -lehti kertoi keskiviikkona ilmoittaneensa Facebookille seitsemän epäilyttävää suljettua ryhmää. Ilmoituksen seurauksena Facebook sulki ryhmistä kuusi, lehti raportoi.

The New York Timesin oman selvityksen mukaan sosiaalisessa mediassa käytävä asekauppa on yleistä myös muilla konfliktialueille, kuten Irakissa, Syyriassa ja Jemenissä.

Kansainväliset islamistiset terroristijärjestöt Isis ja al-Qaida toimivat näissä maissa.

Myyjät esittelevät Facebook-ryhmissä esimerkiksi kranaatinheittimiä, raketteja ja ilmatorjuntaan soveltujia raskaita konekivääreitä.

The New York Timesin mukaan Facebook ei ole puuttunut siihen, että maksuja kaupoista on välitetty viestipalvelu Messengerin kautta.

Facebook ilmoitti tammikuussa kiristäneensä omia sääntöjään niin, että yksityisten ihmisten harjoittama asekauppa on sen sivuilla kielletty. Säännön valvonta nojaa pääasiassa siihen, että Facebookin käyttäjät ilmoittavat epäilyttävistä sivuista yhtiölle.

Ensi kerran Facebook alkoi suitsia yksityistä asekauppaa sivuillaan vuonna 2014. Jo silloin Facebookia kuvailtiin yhdeksi maailman laajimmista aseiden myyntipaikoista.

Libyassa laittomien aseiden laajat markkinat syntyivät sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin vuonna 2011. Länsimaat tukivat sotilasliitto Naton ilmapommittuksilla Gaddafin-vastaista kapinaa.

Libyan hallinnon kaaduttua asevarastoja ryöstettiin ja paljon aseita päätyi ei-valtiollisille aseryhmille ja yksityiskauppiaille, sanoo Small Arms Surveyn raportti.

”Kauppiaat huomasivat nopeasti sosiaalisen median käyttökelpoisuuden mahdollisten asiakkaiden löytämisessä”, raportti sanoo.

Libyan varastoista katosi rynnäkkökivääreiden lisäksi tuhovoimaisempaakin kalustoa, kuten liikuteltavia ilmatorjuntakivääreitä, panssarintorjuntaohjuksia, raketteja ja niiden laukaisujärjestelmiä.

Viiden viime vuoden aikana näitä aseita on levinnyt eri puolille Pohjois-Afrikkaa kapinallisryhmille. Niitä päätyi esimerkiksi Malissa toimiville al-Qaidan liittolaisille, joita epäillään viime kuukausien terrori-iskuista.

Libyan kaaosta pyrkii hyödyntämään myös Isis, joka nyt hallitsee alueita Irakista ja Syyriasta. Isis on viime kuukausina yrittänyt perustaa uutta hallintoaluettaan Libyaan.

Irakissa asekauppasivustoilla on myynnissä paljon kalustoa, joka näyttää olevan peräisin Yhdysvalloilta, kertoo The New York Times.

Yhdysvallat miehitti Irakin vuonna 2003. Sen jälkeen se koulutti ja aseisti Irakin uusia asevoimia.

Isis sai haltuunsa paljon amerikkalaisten toimittamia aseita, kun se valtasi armeijan tukikohtia ja varastoja Pohjois-Irakissa kaksi vuotta sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat