Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan uhkasi EU:ta pakolais­sopimuksen purkamisella

Ulkomaat
 
Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan torstaina Ankarassa presidentinpalatsin välittämässä kuvassa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan torstaina Ankarassa presidentinpalatsin välittämässä kuvassa. Kuva: Reuters

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi torstaina Euroopan unionia pakolaissopimuksen hylkäämisellä, ellei EU pidä kiinni omista lupauksistaan. Tämä tarkoittaisi pakolaisvirran mahdollista kasvua jälleen Eurooppaan.

Erdoğan viittaa EU:n ja Turkin maaliskuussa tekemään sopimukseen. Siinä Turkki lupaa ottaa Kreikan saarilta takaisin pakolaisia ja EU vastaavasti pakolaisia Turkista. Lisäksi EU muun muassa lupasi kolme miljardia euroa lisää pakolaisten auttamiseen, viisumivapauden kesäkuussa turkkilaisille sekä vauhdittavansa pahasti jumissa olleita Turkin EU-jäsenyysneuvotteluita.

"On olemassa tiettyjä ehtoja. Ellei Euroopan unioni tee tarvittavia toimia, Turkki ei tule noudattamaan sopimusta”, Erdoğan sanoi palatsissaan pääkaupungissa Ankarassa pitämässään puheessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Aiemmin maaliskuussa Turkki muistutti, ettei se ole nähnyt vielä senttiäkään EU:n lupaamasta yhteensä kuuden miljardin euron pakolaisavusta. Turkille raha-apu on tärkeä, sillä maa isännöi noin 2,7 miljoonaa syyrialaispakolaista. Turkille on kulunut itsellään miljardeja euroja tilanteen rahoittamiseen Syyrian viiden sotavuoden aikana.

”Olemme saaneet paljon kiitoksia pakolaisiin liittyvistä toimistamme ja terrorismin vastaisesta taistelusta. Mutta emme tee tätä kiitosten vuoksi. Kaiken tulisi tapahtua niin kuin on sovittu ja kuin mitä sopimustekstissä lukee”, Erdoğan sanoi.

Kun EU ja Turkki ovat alkaneet siirrellä sopimuksen mukaisesti pakolaisia, on Kreikan saarille pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä vähentynyt merkittävästi.

Erityisesti viisumivapaus olisi turkkilaisille tärkeä. Ennen kuin siihen voitaisiin siirtyä, tulisi Turkin täyttää yli 70 edellytystä. Epäselvää on, ehtiikö Turkki tekemään vaadittuja uudistuksia ennen kesää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat