Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kramatorskissa suhtauduttiin Hollannin äänestystulokseen tyynesti

Porošenko sanoi Ukrainan jatkavan lähentymistään EU:hun.

Ulkomaat
 
Kalle Koponen / HS
Marija Aleksejevna (vas.) ja Vera Aleksejevna myivät puutarhansa tuotteita Kramatorskin keskustassa torstaina. Kumpikaan ei tiennyt, että Hollannissa oli käyty Ukrainaa koskeva kansanäänestys.
Marija Aleksejevna (vas.) ja Vera Aleksejevna myivät puutarhansa tuotteita Kramatorskin keskustassa torstaina. Kumpikaan ei tiennyt, että Hollannissa oli käyty Ukrainaa koskeva kansanäänestys. Kuva: Kalle Koponen / HS

Kramatorsk/Kiova

Torstaina Itä-Ukrainassa Kramatorskissa moni ei ollut kuullutkaan, että Hollannissa oli edellisenä päivänä äänestetty EU:n ja Ukrainan välisestä tärkeästä yhteistyösopimuksesta.

”En tiennyt, eikä minua kiinnostakaan muu kuin että tänne tulisi rauha”, sanoi Vera Aleksejevna, joka myi puutarhansa antimia 19:nnen puoluekokouksen kadulla.

Aleksandr Bektšanov sen sijaan oli kuullut. Hän tiesi äänestysprosentinkin ja myönsi olevansa pettynyt tulokseen.

”Hollantilaiset kertoivat kantansa ja me tietenkin kunnioitamme sitä”, hän sanoi.

”Hollannissa media ei ole kertonut Ukrainan tilannetta oikein. Siellä tiedetään, että malesialaiskone ammuttiin Ukrainassa, mutta ei ymmärretä, että se ammuttiin alueella, joka ei ole Ukrainan hallussa”, hän arveli syyksi tulokselle.

Koneen tuhossa kesällä 2014 kuoli eniten hollantilaisia.

Vaikka Hollannin kansanäänestyksen tulos ei herätäkään suuria intohimoja Kramatorskissa, äänestyksen kohteena olleella EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimuksella on keskeinen rooli Ukrainan lähihistoriassa.

Sopimuksen on määrä helpottaa kauppaa ja sitoa Ukrainaa tiiviimmin EU:n sisämarkkinoihin.

Kiovan mielenosoitukset alkoivat marraskuussa 2013, kun Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovytš ilmoitti yllättäen, ettei allekirjoitakaan pitkään neuvoteltua sopimusta. Mielenosoitukset johtivat helmikuussa 2014 Janukovytšin pakoon, jonka jälkeen Venäjä valtasi Krimin ja Itä-Ukrainan sota alkoi.

Sen jälkeen sopimus on solmittu. Hollantia lukuun ottamatta EU-maat ovat ratifioineet sen.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoi torstaina Tokiossa, että tulos pitää ”ottaa huomioon”.

”Jatkamme lähentymistämme Euroopan unioniin”, hän kuitenkin lisäsi Reutersin mukaan.

Ei-tulos on ikävä Ukrainalle, mutta äänestys oli enemmän Brysseliä kuin Kiovaa vastaan, arvioi puolestaan kiovalaisen Penta-instituutin johtaja, politologi Volodymyr Fesenko.

Hänen mukaansa ei-äänille oli kolme pääselitystä. Niistä tärkein on yleinen euroskeptisyys.

”Toinen syy on pakolaiskriisi. Se lisäsi Hollannissa huolta, että jos nyt äänestetään kyllä, huomenna rajalla on valtavasti ukrainalaisia työnhakijoita. Tähän liittyy myös ajatus, että Ukrainasta olisi tulossa tämän avulla EU-jäsen. Läntisissä EU-maissa monet ovat väsyneitä EU:n laajenemiseen”, Fesenko sanoi.

”Kolmas syy on Venäjän hyvin aktiivinen ja aggressiivinen propaganda.”

Hän lisäsi, että Hollannissa Ukraina on viime aikoina liitetty myös erilaisiin skandaaleihin.

”Yhteistyö jatkuu, nyt pitää vain miettiä, miten se tapahtuu juridisesti. Se on ongelma enemmän Brysselille kuin Kiovalle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat