Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollannin lyttäys koettelee EU:n yhtenäisyyttä – komissio jatkaa entisellä linjallaan

Hollanti hylkäsi EU:n Ukraina-sopimuksen kansanäänestyksessä. Seuraavaksi unioni joutuu testiin Britanniassa.

Ulkomaat
 
MICHAEL KOOREN / REUTERS
Hollannin pääministeri Mark Rutte kätteli koululaisia äänestettyään keskiviikkona. Äänestyksen tulos oli kiusallinen Ruttelle, sillä Hollanti on EU:n puheenjohtajamaa.
Hollannin pääministeri Mark Rutte kätteli koululaisia äänestettyään keskiviikkona. Äänestyksen tulos oli kiusallinen Ruttelle, sillä Hollanti on EU:n puheenjohtajamaa. Kuva: MICHAEL KOOREN / REUTERS
Tästä on kyse

Äänestäjät hylkäsivät sopimuksen

 Hollannissa äänestettiin keskiviikkona EU:n ja Ukrainan välisestä assosiaatiosopimuksesta.

 Äänestys sai alkunsa euroskeptikkojen kansalaisaloitteesta.

 Äänestäneistä 61 prosenttia hylkäsi sopimuksen, ja 38 prosenttia hyväksyi sen.

 Äänestysprosentti oli 32. Tulos ei sido hallitusta, mutta hallituksen on käsiteltävä sopimusta uudelleen.

 Assosiaatiosopimuksen tarkoitus on parantaa Ukrainan ja EU:n välistä kauppasuhdetta. Se tuli voimaan vuoden 2016 alussa.

 Hollanti toimii parhaillaan EU:n puheenjohtajamaana.

Lontoo

Jos joku odotti EU-komission kommentoivan Hollannin kansanäänestyksen tulosta tyyliin ”kansa on puhunut, pulinat pois”, joutui hän pettymään.

Hollantilaiset hylkäsivät keskiviikkona EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimuksen, mutta komissio ei katsonut tuloksen muuttavan valittua linjaa.

”Sopimuksen väliaikainen soveltaminen jatkuu normaalisti”, komission päätiedottaja Margaritis Schinas sanoi torstaina.

Vielä tammikuussa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti, että EU:n Ukraina-sopimuksen hylkääminen synnyttäisi koko Euroopan laajuisen kriisin.

Varoitus ei tehonnut. Keskiviikkona 61,1 prosenttia vaaliuurnille vaivautuneista hollantilaisista äänesti sopimusta vastaan.

Äänestysprosentti oli matala – vain 32,2 – mutta ylitti vaadittavan rajan. Hollannin hallituksen on nyt pakko ottaa tulos jollain tavalla huomioon, vaikka äänestys olikin vain neuvoa-antava.

Torstaina komission tiedottaja ei nähnyt kriisistä enää vilaustakaan. Schinas ilmoitti, että äänestystuloksen analysointi on Hollannin oma asia.

”Hän [Juncker] on surullinen”, Schinas totesi.

Hollanti lyttäsi Ukraina-sopimuksen, mutta kansan suuttumuksen on arvioitu suuntautuneen pikemminkin omaa hallitusta ja EU:ta kuin Ukrainaa vastaan. Hollannin hallituksen kannatus on romahtanut, kun taas maahanmuuttovastaisen Geert Wildersin vapauspuolue PVV on noussut suosituimmaksi puolueeksi.

Hollantilaisten kapinointi virallista EU-linjaa vastaan innoittaa todennäköisesti EU-epäilijöitä muissakin jäsenmaissa.

Kanaalin toisella puolella Britanniassa kansa pääsee äänestämään EU-jäsenyyden tulevaisuudesta jo juhannusviikolla. EU-kielteiset kannat ovat vahvistuneet kevään aikana.

Jos Hollannin hallitus ja EU lyttäävät hollantilaisten tahdon, lisää sekin pettymystä unioniin.

Tuoreessa muistissa on yhä se, kuinka Hollannin ja Ranskan kansanäänestykset tyrmäsivät EU perustuslaillisen sopimuksen 2005, mutta EU-päättäjät paketoivat ja nimesivät sopimuksen uusiksi. Kun pieni Irlanti äänesti ”väärin” vuonna 2008, pantiin irlantilaiset äänestämään uudelleen ja ”oikein” vuonna 2009.

”On tärkeää, että EU-elimet ja Hollannin hallitus kuuntelevat tarkkaan ja yrittävät ymmärtää, mitä asiaa kansalla on”, Britannian pääministeri David Cameron sanoi AFP:n mukaan.

Cameron sanoi toivovansa, että Hollannin äänestystulos ei vahvista Britannian EU-eroa vaativaa leiriä. Toive voi olla turha. EU-vastaisen Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage tervehti Hollannin tulosta ”demokratian voittona”.

28 jäsenmaan unionissa on mahdotonta tehdä kaikkia miellyttäviä päätöksiä. On luonnollista, että monista jäsenmaista löytyy EU-kriittisiä ryhmittymiä.

Tyytymättömyys unionia kohtaan ei johdu kuitenkaan vain itse unionista. Talous- ja eurokriisit sekä etenkin nyt päällä oleva pakolaiskriisi ruokkivat kielteisiä tunteita. Äänestäjät eivät pidä siitä, että kokevat tulleensa syrjäytetyiksi päätöksenteossa. He haluavat näpäyttää päättäjiä.

Tämän myöntää nyt myös EU:n arkkifederalisti Guy Verhofstadt, liberaali euroedustaja ja Belgian entinen pääministeri.

”En ole yllättynyt Hollannin kansanäänestyksen tuloksesta. Euroopalla ei ole keinoa selviytyä kohtaamistamme isoista kriiseistä”, Verhofstadt ilmoitti torstaina tiedotteessaan.

Hänen ehdotuksensa tuskin silti kelpaa EU-epäilijöille:

”Voimme löytää ratkaisun vain tekemällä entistä tiiviimpää yhteistyötä ja uudistamalla Eurooppaa.”

 

Tausta

EU kipuilee kaikissa kolkissa

Ranska voi murentaa Euroopan ytimen

PHILIPPE WOJAZER / REUTERS
Marine Le Pen
Marine Le Pen

Brexitin eli Britannian euroeron ohella EU vilkuilee erittäin huolestuneena Ranskaan. Siellä Kansallinen rintama -puolueen johtaja Marine Le Pen on onnistunut houkuttelemaan taakseen vakuuttavan joukon valtapuolueisiin pettyneitä äänestäjiä ja voi hyvinkin pärjätä ensi vuoden presidentinvaaleissa. Oikeistopopulistisen, EU-kielteisen ja maahanmuuttovastaisen puolueen voitto Ranskan kaltaisessa isossa jäsenmaassa olisi raju isku suoraan EU:n ytimeen. Sen innoittamana myös muissa EU-maissa kukkivat kansallismieliset populistipuolueet saisivat lisää nostetta.

Saksan johtajuus horjuu

Hannibal Hanschke / Reuters
Angela Merkel
Angela Merkel

Pakolaiskriisi on ajanut liittokansleri Angela Merkelin uransa pahimpaan pinteeseen. Jopa oman kristillisdemokraattisen puolueen (CDU) edustajat ovat ottaneet etäisyyttä Merkeliin. Oikeistopopulistinen, maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) kerää kannatusta, ja näyttäisi pääsevän Saksan parlamenttiin vuoden 2017 vaaleissa. Muiden EU-maiden luottamus Saksan kykyyn luotsata Eurooppaa on horjunut, mikä vaikeuttaa entisestään Euroopan yhteisistä asioista päättämistä ja muun muassa pakolaiskriisin ratkaisua.

Itäinen Keski-Eurooppa poimii rusinoita pullasta

Francois Lenoir / Reuters
Viktor Orbán
Viktor Orbán

Itäisen Keski-Euroopan maat Puola, Unkari, Slovakia ja Tšekki ovat närkästyttäneet muut EU-maat kieltäytymällä yhteistyöstä pakolaiskriisin hoidossa. Muut maat kokevat, että EU:n runsaista tuista ja muutenkin jäsenyydestä hyötyneet itäiset maat haluavat poimia EU-pullasta pelkät rusinat, eivätkä ole valmiita kantamaan vastuuta. Unkari ja Slovakia ovat haastaneet oikeudessa EU-maiden sopiman järjestelmän, jossa turvapaikanhakijoita jaetaan jäsenmaiden kesken kiintiöihin perustuen. Puolan uusi, nationalistisia aatteita hellivän Laki ja oikeus -puolueen -muodostama hallitus ja Unkarin Viktor Orbán ovat muutoinkin ajautuneet törmäyskurssille EU:n kanssa kyseenalaisilla lakiuudistuksillaan.

Pohjoisen pettyneet äänestäjät

Kansallismieliset, maahanmuuttovastaiset puolueet kukoistavat kaikkialla Euroopassa, myös pohjoisessa. Ruotsissa ruotsidemokraatit ja Tanskassa kansanpuolue kasvattivat molemmat kannatustaan viime vaaleissa. Tanskassa myös järjestettiin viime joulukuussa Hollannin tapaan EU:hun liittyvä kansanäänestys, jossa tanskalaiset periaatteessa äänestivät maansa lähentymisestä EU:n kanssa. Tällä hetkellä Tanskalla on poikkeuslupa jättäytyä ulos EU:n päätöksenteosta oikeus- ja sisäasioissa.

Tanskalaiset äänestivät ei yhteistyön syventämiselle, mikä kieli mielialasta EU:n suhteen.

Suomessa perussuomalaisten kannatus on romahtanut viime keväänä pidettyjen vaalien jälkeen, kun puolue on joutunut hallituksessa hyväksymään vaikeita leikkaussuunnitelmia ja turvapaikanhakijoiden siirtelyä EU-maiden kesken.

Kreikka on murheiden sampo

Kreikka on osoittautunut loputtomaksi murheiden sammoksi, jonka kriisit horjuttavat Eurooppaa säännöllisin väliajoin. Tällä hetkellä EU:ta painaa Kreikan suunnalta kaksi ongelmaa: pakolaiskriisi ja viimeisimmän lainaohjelman tulevaisuus. Epäonnistuminen ensimmäisen ratkaisemissa voi tarkoittaa vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen loppua. Ongelmat toisessa puolestaan voivat ajaa Kreikan jälleen maksukyvyttömyyteen ja horjuttaa yhteisvaluutta euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat